Ceaiurile din plante sunt consumate de mii de ani. Omenirea a avut la dispoziție secole de-a rândul pentru a descoperi toate plantele de ceai, pentru a nota și transmite mai departe în ce afecțiuni ceaiul a intervenit cu succes. Ceaiul e modul naturii de a ne sări în ajutor. Din păcate, nu sunt prea mulți cei care-și încep ziua cu o cană de ceai, în locul celei cu aromă de cafea. Nu spun că nu are și consumul de cafea beneficiile lui, dar ceaiul le întrece. Mă refer aici la un ceai din plante.
Probabil că unii dintre voi deja strâmbați din nas când auziți de infuzie din plante în locul cafelei aromate sau a imitației de ceai de fructe cumpărat din supermarket. Totuși, ar trebui să rețineți că ceaiul oferă mai mult decât energie și gust bun, că persoanele care îl consumă regulat au mai puține probleme de sănătate. De ce?
Ceaiul hidratează
Teoretic și cafeaua face același lucru. Totuși specialiștii nu dau încă un verdict sigur în privința ei. Unii spun că, prin efectele ei diuretice, aceasta mai mult deshidratează, alții sunt de părere că nu face niciun rău organismului din acest punct de vedere. În cazul ceaiului, lucrurile sunt clare – doua căni de ceai pe zi deja te ajută să acoperi un sfert din minimul necesar de 2 litri de lichide.
Un organism hidratat este un organism în care lucrurile merg bine, sângele circulă normal, creierul funcționează la capacitate maximă și toxinele sunt eliminate.
Ceaiul previne afecțiuni
Din această categorie fac parte ceaiurile pe care ar trebui să le consumăm zilnic, în funcție de problemele la care știm să suntem predispuși. Ceaiul verde este folosit pentru prevenirea Alzheimer-ului. Ceaiul negru previne bolile de inimă.
Din păcate, ele conțin și destul de multă cofeină și aceasta poate fi contraindicată în anumite situații. Mult mai puține precauții presupune consumul de ceai alb precum cel de aici. Ceaiul alb are de 2-3 ori mai puțină cofeină decât ceaiul verde sau cel negru, putând fi consumat chiar și de către copiii mai mari de 3 ani. Ceaiul alb consumat cu regularitate previne apariția cancerului, a problemelor cardiovasculare și încetinește îmbătrânirea celulară.
Ceaiul contribuie la vindecare
Acum, când suntem răciți, dăm fuga la farmacie. Când eram mici, bunica făcea să treacă răceala, durerea în gât, tusea, durerea de burtă cu un ceai cu miere. Sunt o mulțime de plante care au puteri vindecătoare. Mușețelul și teiul sunt eficiente în caz de răceală. Între două persoane, dintre care prima ia doar medicamente de sinteză și a doua le combină cu ceaiuri, cea de-a doua va scăpa întotdeauna mai rapid de simptomele unei răceli sau gripe. Menta și gălbenelele luptă cu durerile de stomac. Alte plante pot calma durerile musculare, ne scapă de infecții sau contribuie la detoxifierea organismului.
Ceaiul calmează
Stresul este răspunzător pentru multe probleme de sănătate. El ne face nervoși, agitați, ne împiedică să dormim și, în scurt timp, sistemul imunitar cedează. Și pentru stres există ceaiuri, dar atenție! Unele ne calmează mai mult decât este cazul și devenim lipsiți de vlagă și incapabili să ne concentrăm.
O alegere foarte bună ar fi ceaiul de măceșe. Acesta funcționează în două direcții: are efect calmant și ne ajută să scăpăm de nervozitate și insomnie, dar este și suficient de tonic pentru a nu ne împinge în extrema calmului și delăsării absolute. Găsiți pe această pagină mai multe informații despre cum lucrează ceaiul de măceșe.
Ceaiul este sursă de vitamine și minerale
Poate că puține persoane știu că o cană cu ceai din plante poate fi o sursă importantă de vitamine și minerale. Da, ați auzit bine. De exemplu, ceaiul de mușețel conține cantități importante de fosfor, calciu, zinc, fier și mangan. Gălbenelele aduc vitamine C și betacaroten. Ceaiul de mentă conține vitamina B. Ceaiul de măceșe, despre care vorbeam mai devreme, are și el multe vitamine în compoziție – C, B1, B2, B3, E, F, K, P. Poate tocmai prin vitaminele și mineralele pe care le aduc în organism se explică puterea lor vindecătoare.
Destul de multe beneficii într-o cană cu ceai, nu? Nu îndrăznesc să sper că veți renunța la cafeaua de dimineață în favoarea unui ceai din plante, dar sper să strecurați pe undeva și o cană de ceai în meniul zilnic.
Da, sunt iubitaore de ceai. Nu am unul anume preferat dar beau ceai verde, de tei, sunatoare, fructe etc. Singura diferenta este ca nu beau dimineata la trezire. Atunci este cafeaua…nelipsita 😉
se iarta. Intelegem ca omul are nevoie si de cafea 😀
Consum ceai regulat,mai ales pe timp de iarna când organismul”cedează „,hidatarea e cea mai corecta și în special sa fie cat mai naturale.
si la noi iarna se consuma mai mult ceai. Te si incalzeste.
Adevarul este ca intradevar dimineata beau cafea si nu ceai dar dupa acest articol nu va mai exista zi fara ceai.
cred ca poti sa bei ceaiul pe la pranz, nu e problema.
Da, tot timpul cand suntem raciti fac ceaiuri din plante culese de mine toata vara. Imi place cel de menta creata ce o am in gradina si cel de tei.
sunt net superioare ceaiurilor la plic pe care toata lumea de prefera pentru ca sunt mai simplu de preparat.
Eu tot cu ceaiul sub nas: imi plac aromeel, imi place ideea de a bea ceva cald acum. Si tare dreptate ai: prea des fugim la farmacie cand acelasi rezultat il avem cu ceaiuri aromatice. Sunt medici care s-au specializat pe naturopatie si stiu sa recomande anumite ceaiuri ca preventie (si gatit corect, pt ca pt a maximiza efectul, sunt niste pasi, de la temp. potrivita pana la timpul lasat etc).
Eu cresc pe balcon menta, busuioc, rozmarin etc. si le pot folosi la ceai. Le culeg eu. Net superioare celor din comert, in primul rand ca sunt bio garantat, dar si sunt gratis.
Si eu am in curte (desi e mica) menta, busuioc si cimbrisor. La tara merg mereu cand infloreste teiul si imi culeg de acolo. Restul ceaiurilor le cumpar recunosc, dar am grija sa fie ceaiuri vrac cu aspect cat mai natural.
Eu beau cam trei cani de ceai pe zi ,cel de ghimbir proaspat e la putere in perioada asta.O zi frumoasa.
uite eu am o mare problema aici. Stiu ca e super bun ghimbirul, dar eu nu il suport.
si eu care tocmai voiam sa iti recomand sa iti cresti si ghimbirul… :D.
Lasa, sunt alte plante de apreciat in natura.
familia mea consuma zi de zi ceai si unii dintre noi au analizele perfecte!
Cata vreme am fost racita in Suedia si n-am avut acces gratuit la sistemul medical (iar cu bani era mult peste bugetul meu), am baut numai ceaiuri din plante. Sincer, desi raceala m-a tinut ca perioada de timp destul de mult (aproximativ o luna), ca intensitate a fost foarte ok. N-am facut temperatura, tusea a fost mica si n-a persistat, am reusit sa lucrez in tot acest timp si… sincer, chiar m-am mirat ca am reusit sa trec de raceala fara sa fie nevoie de pastile. Eu de obicei racesc destul de rau. Ceaiul, se pare, a avut efecte benefice asupra organismului meu.
Uf, te-a tinut destul de mult. Sunt sigura ca nu a fost usor sa tratezi doar cu ceaiuri. La farmaciile de acolo nu se dau medicamente la liber pe banda ca la noi?
Medicamente se dau dar antibiotic cu greu pupi de la doctor. Medicii recomanda foarte multe solutii naturiste si mai putine medicamente. Mai mult de atat, sunt si preocupati ce efect au medicamentele asupra mediului atunci cand le elimini. God! :))
Beau de cativa ani in perioada rece mult ceai de tei cu foarte multa lamaie si am reusit performanta de a nu raci niciodata.
nu ma pot lauda ca beau zilnic ceai, dar o data la 2, 3 zile beau 1, 2 cani. Dimineata beau cafea, aveam o vreme in care beam ceai dimineata, dar acum..
Eeeeeeee, hai! Cand sunt vazuta cu o cana de ceai in brate, cei care ma cunosc bine stiu ca ma simt incredibil de rau. Licoarea asta nu pot sa o beau, indifferent de aroma si oricat de sanatos e obiceiul.
Si mie imi place sa beau ceai ,beau cate o cana doua pe zi ,de tei ,sunatoare ,fructe de padure ,de macese nu am incercat dar o sa imi cumpar ,multumim de sfaturi
Fiecare dimineata la job o incep cu o cana de ceai. cafeaua o beau acasa, doua ore inainte, dar la job ceaiul e la putere. Nu usuca gura, cum face cafeaua si are darul de a ma binedispune. Culmea, acasa beau foarte rar, prefer vinul fiert . 🙂
Ceaiul daca e preparat cum trebuie si din ce trebuie face minuni cateodata. Consumul de ceai are radacini din medicina ayurvedica.
Eu inainte sa fiu mamica nu prea consumam cafea. In fiecare zi la birou consumam ceai. De cand sunt mamica, parca nu ma trezesc daca nu beau o cafea. Cateodata mai bag una si pe la pranz. Dar la fel ca englezii, beau un ceai in jur de ora 5. Am si combinatii cumparate si foarte aromate. Dar parca tot mai bun e un ceai de tei, menta sau musetel. Si indlcit cu un strop de miere, este foarte savuros. Oricum se spune ca e bine sa consumam ceaiuri din lante din zona in care suntem. Cica ar fi o legatura…. acum nu stiu. Beau ca imi place! Si decat un suc, mai bine un ceai.
In aceasta iarna am baut foarte multe ceaiuri, insa nici la cafea nu am putut renunta. Cum s-ar spune, m-am suprahidratat. :)))))
Stii cum se zice, daca nu poti renunta la alea rele, mai baga bune printre ele.
Recunosc ca nu sunt o mare bautoare de ceai, desi imi facusem un obicei, impus, sa beau inainte, ba ceai verde, ba ceai de ghimbir cu lamaie. Beau doar cand este necesar. Acum sunt pe niste ceai de cimbrisor ( de tusit ? ) . Mama in fiecare seara bea ceai de tei si mereu ma intreaba daca vreau si eu dar … o refuz politicos. Ma rog la Dumnezeu sa-mi vina mintea la cap si sa revin la obiceiuri mai sanatoase.
stiu ca tu ai si probleme cu somnul si anxietatea. De ce nu incerci niste tei cu sunatoare?
Beau ceai din orice pozitie si sincer nu-i inteleg pe cei care spun ca ceaiul e doar pentru bolnavi. Pentru mine ceaiul este o relaxare intre prieteni, o arta si acel moment de evadare zilnic, de rasfat.
asta cu ceaiul e pentru bolnavi e unchi-miu. Mereu cand ne vede cu ceaiul se straba la noi.
Totusi, in afara ceaiului verde si a celor doar de fructe, a nu se uita ca ceaiurile de plante sunt tratamente. Si nu este bine de luat dupa ureche sau in cure mai mari de 14 zile.
cred ca depinde si de cat de concentrata este infuzia si cate cani bei pe zi. Eu beau doar dimineata ceai.
Ceaiul e preferatul meu, se regaseste cu precadere in meniul meu. Cafea nu beau deloc, la sucurile din comert am renuntat de ceva timp asa ca servesc cu mare placere ceaiuri si limonade.
asa si eu: iarna mai mult ceai si vara mai mult limonada.
daca-mi dai ceai de menta sau asa ceva… mor! daca ma lasi sa=mi iau vreo minune cu mar si ceva aromat, suntem prieteni buni! la munca am o cutie de portocale cu ghimbir si tin sa-ti spun ca n-am baut niciodata atat de mult ceai!
Gabita, oricum ceaiul e mai bun decat alte sucuri si porcarii din comert, deci go!