Vinul este una dintre cele mai sănătoase băuturi alcoolice, recomandată inclusiv de medici, cu singurele condiții să fie un vin bun și să fie consumat cu moderație. Dincolo de beneficiile sale în prevenirea anumitor probleme de sănătate (este antioxidant, anti cancerigen, protector al celulelor creierului și stimulator al circulației sangvine), vinul este alimentul care poate face o masă mai bogată sau poate strica totul. Vinul trebuie să vină ca o completare pentru orice preparat, nici să nu-l pună în umbră, nici să fie mai prejos de el. Pentru asta ar trebui ca fiecare dintre noi să știm să alegem vinul care se potrivește cel mai bine unui preparat sau unui meniu pregătit pentru musafiri.
Nu e suficient să știi că există vinuri albe, roșii, seci, demiseci sau dulci. Trebuie să știi care este vinul potrivit pentru mâncarea pe care o vei servi. Și nu ai nevoie de studii de specialitate, ci doar să reții câteva reguli de bază în alegerea acestor băuturi bahice.
1. Potrivește regiunea vinului cu specificul mâncării
Ce înseamnă asta? Că nu prea merge un vin italienesc la o masă cu mămăligă și cârnați. Cel mai bine cu meniul tradițional românesc se asociază un vin românesc. La fel, când avem de-a face cu paste, preparate italienești sau cu ceva mâncare mexicană, mizați pe vinuri provenite din culturi de viță de vie din aceeași regiune geografică. În felul acesta, savoarea vinului se va împleti perfect cu cea a preparatelor.
2. Ține cont și de sezon
Este drept că, la multe fripturi, vinul roșu este rege dar, pe timpul verii, vinul alb este mai recomandat, fiind un vin mai ușor. Ce să pui totuși pe masă când vin prietenii la o friptură de porc? Ori cumperi și vin alb și vin roșu și alege fiecare ce vrea să bea, ori alegi astfel de vinuri rose și împaci pe toată lumea. Vinurile rose merg și la aperitiv și la friptura de porc sau vită cu salată. Nu conțin foarte mult alcool și se servesc la temperaturi joase, numai bine când e cald afară. Pe măsură ce toamna se instalează, vinul roșu va reveni la grătarele de duminică. Temperaturile mai reci permit vinuri mai vechi și mai grele.
3. Asortează culoarea
De ce este important să alegem vinurile după culoare? Pentru că atunci când avem un preparat a cărui culoare se asortează culorii vinului din pahar, avem și o asociere perfectă de gust. Vinurile albe se potrivesc mâncărurilor în care avem mai puțină culoare (carne albă, pește, sosuri albe). Cele roșii se asortează perfect cărnii roșii (de porc, de vită, de rață, de oaie, de vânat). Vinul rose este alegerea ideală pentru aperitive.
4. Află cât de sec sau cât de dulce trebuie să fie vinul
Ceea ce se potrivește unui aperitiv cu brânzeturi nu se asociază bine unei fripturi de vită. Ce merge la pește nu merge la oaie și ce am servit la felul principal nu pot servi și la desert. Cum fac să aleg vinul potrivit fiecărui preparat în parte? Iată câteva idei simplu de reținut:
1. Vin alb sec sau demisec pentru meniuri ușoare
Care sunt preparatele care fac casă bună cu vinul alb sec? Vorbim aici despre preparate ușoare; în general, despre feluri de mâncare cu specific mediteranean. Dacă pe masă vei pune paste, legume la grătar, pește fript, un piept de pui la grătar sau salate, lângă ele musai să ai un pahar cu vin alb sec.
2. Vin roșu sec sau demisec pentru preparate grase
Vinul roșu sec este cel mai bun de servit alături de fripturi din carne mai grasă, deci la mâncăruri grele, cum le numim noi. La o friptură sau un gulaș de porc, la o tocăniță, un mușchi de vită, o pastramă de oaie sau un curcan la cuptor, vinul roșu sec influențează în sens pozitiv procesul de digestie. Pentru preparatele mai ușoare se va merge pe vinuri ușoare, pentru vânat se va miza pe vin învechit cu mult tanin.
3. Vinuri dulci și semidulci pentru desert
Niciodată nu vei servi un desert cu un vin acru. Vinul trebuie să fie aproape la fel de dulce ca prăjitura pe care o vei servi invitaților. Doar așa vei avea combinația perfectă de gust. Roșu sau alb, asta depinde de ce știi că preferă invitații. Important, la momentul dulce, e să vii cu un vin dulce.
Sigur că mai sunt și alte reguli de asociere a vinului cu preparatele, dar acestea sunt cele mai importante. Nu trebuie să faci 2 luni specializare la cramă ca să alegi vinul potrivit pentru o masă festivă. Dacă reții sfaturile de bază și citești atent etichetele (marea majoritate a vinurilor au etichete pe care sunt scrise inclusiv asocierile recomandate), nu ai cum să dai greș.
Multumim de sfaturi ,nu ma pricep deloc la vinuri
nici eu nu sunt vreo experta.
Nu am tinut cont niciodată de soiul de vin care se potriveste mâncării si beau cat mai rar vin si in special pe cel dulce sau demidulce.
pentru consumatorii de ocazie regulile nu spun mare lucru.
Stiam cate ceva dar nu despre toate asocierile, multumesc Cristina.
daca ai si alte sfaturi, le poti posta sa ne ajuti si pe noi
Wow cate sfaturi. Habar nu aveam de ele. De acum o sa cumpar si altceva decat ce stiu a imi place.
Este o adevarata arta sa stii sa alegi vinul potrivit felului de mancare.
sunt nula la vinuri! multumim de sfaturi!
Dupa ce l-ai ales, bucura-te de beneficiile lui ? :
„Doamnelor, vinul nu doar dezinhiba simturile si leaga conversatii, ci este benefic chiar si pentru ten. Nenumarate studii ale oamenilor de stiinta au aratat ca resveratrolul, un compus care se regaseste in vin , dar si in cremele antirid, are proprietati anti-imbatranire. „
cum ma inveti tu la prostii…
Pfiu mi-ai dat in cap! 😀 Nu consum des vin, insa atunci cand o fac beau doar vin dulce.. in special rose dulce. Ce este sec sau demisec nu este pe gustul meu. 😀 Daca vii la mine si nu am sa-ti dau un vin asortat, ma scot cu o bere. Ok? :p
Recunosc, nu ma pricep sa aleg vinul potrivit in functie de mancare, asta pentru ca imi plac numai 2 feluri de vin: Chardonnnay ( alb dulce) si Chianti (rosu sec) si pe astea le beau cand am eu chef, fara sa ma gandesc cum sa le asociez. Sotul meu insa este pasionat de vinuri si cred ca ar considera interesant sa aiba pe masa vinul potrivit langa felul de mancare preferat.
La mine e mai simplu. Cum nu prea consum vin si cum am vin in curtea casei… încă regulile ?
Foarte utile sfaturile. Eu nu prea obisnuiesc sa beau vinuri din comert decat foarte rar si doar daca sunt dulci. Cele seci chiar daca se potrivesc cu mancarea nu imi plac si pace. De obicei consum doar vin natural 100% din productie proprie sau cumparat din surse de incredere.
Eu nu tin cont. Daca am vin in casa, vin de tara, atunci e super. Cand cumparam, sotul se ocupa 🙂
Eu stiam doar regula despre culoare, ca vinurile albe merg cu carnea alba, iar vinurile rosii merg cu vita, porc, vanat s.a.m.d. Cam aici se opreau informatiile mele despre asocierea vinului cu alimentele. Recent a fost ziua mea si a trebuit sa iau o sticla de vin… nici eu si nici prietenul meu nu consumam vin, motiv pentru care radeam amandoi ca nu stiam ce sa alegem. Nu intelegeam nimic de la raionul cu vinuri :))
Încep să mă pricep şi eu la vinuri datorită soţului meu. Chiar mai savurez din când în când, la câte o masă, însă DOAR în timpul meseu. Nu după ce deja am terminat de mâncat. Nu-mi mai place pe urma.
Urăsc tot ce e sec! Ador vinurile dulcegi. Femeie-s, ce naiba.
Din acest punct de vedere nu te pot contrazice. Nu stiu sa aleg vinul potrivit si beau foarte rar vin. Asta se intampla cand mai ies la restaurant si daca imi este pofta de un pahar de vin, las chelnerul sa aleaga pentru mine.
Daca beau, imi aleg un pahar de vin rose demisec … indiferent de mancare, sau carnea aleasa. Imi place mie acest vin si cu cola …. este o minunatie 🙂