Sunt printre fanii Jamilei, mărturisesc. Kill me! Îmi place și cum gătește și ce gătește și cum explică și cum vorbește. Am văzut, acum câteva zile, rețeta ei de plăcintă cu iaurt și mi-am propus să o încerc și eu pentru că suna și arăta foarte bine. Mi-am făcut lista de cumpărături și ieri am gătit și prăjitura. Suntem absolut încântați de rezultat. Are un gust super bun (seamănă destul de mult la gust cu o plăcintă cu brânză), are textura destul de cremoasă (mai ales că eu am pus o cantitate mai mică de griș) și nu este nici prea dulce (veți vedea mai jos, în rețetă, de ce).
De ce aveți nevoie pentru plăcinta cu iaurt?
- 1 kg. de iaurt gras (10% grăsime) – au am folosit iaurt Pilos de la Lidl – 6,99 lei găletușa de un kilogram;
- 9 ouă întregi;
- 1 pachet foi de plăcintă (al meu a avut doar 400 de grame)
- îndulcitor lichid (nu vă dau cantitate pentru că depinde de la produs la produs și eu oricum pun după gust);
- o fiolă de esență de vanilie;
- 1 lingură de griș;
- 70 de grame de unt;
- 80 ml. lapte dulce (a înlocuit uleiul din rețeta originală);
- 150-200 de grame stafide;
- zeama de la o lămâie;
- sare;
Ouăle întregi (evident fără coajă) se bat cu îndulcitorul (sau zahărul, 200 de grame, cum scrie la Jamila) și cu un praf de sare. În ele încorporăm iaurtul și adăugăm zeama de lămâie (doar dacă vă place gustul pronunțat acrișor în dulciuri, altfel renunțați la ea), grișul (am pus o cantitate mai mică pentru că știam că este imposibil să nu se închege la copt și voiam textură mai fină) și esența de vanilie.
Dăm amestecul de iaurt la o parte și ne ocupăm de montarea plăcintei. Nici n-am numărat foile pentru că oricum mi se pare mai important stratul de dedesubt. Eu am pus 7 foi în stratul de jos, 6 la mijloc și sus mi-au rămas doar 3. dar nu e grav; important este să aibă susținere la bază. Recomand să montați plăcinta cu iaurt într-o tavă de cuptor ceva mai adâncă (la cantitățile de mai sus eu am folosit o tavă de 45x35x6 cm.). Ea se umflă în timpul coacerii.
Untul topit se combină cu laptele dulce și cu acest amestec ungem fiecare foaie în parte. Tava am uns-o doar cu unt, am pus prima foaie și am uns-o cu pensula cu acest amestec, apoi a doua foaie și iar am uns și tot așa. După ce am pus primele 7 foi, am presărat jumătate din cantitatea de stafide și am turnat aproape jumătate din amestecul de iaurt. Am nivelat și am pus următorul strat de 6 foi unse între ele și din nou stafide și umplutură de iaurt (nu pe toată; aveți grijă să opriți câteva linguri de compoziție pentru a turna deasupra plăcintei). După ultimul strat de foi nu mai puneți stafide, doar le acoperiți cu un strat subțire de compoziție de iaurt.
Coaceți la foc mediu, în cuptorul preîncins. Este un deliciu și caldă, dar mult mai faină este rece. Nu vă ia mai mult de 30 de minute să o puneți la cuptor și vă asigur eu că o să vă placă plăcinta cu iaurt.
Scoatem stafidele si mi se face pofta 🙂
esti de-a meaaaa. nici eu nu sunt fan stadide dar ii plac sotului. eu imi fac intr-un colt fara stafide :))))
Nu arata rau deloc!
M-as sacrifica sa mananca o portie sau doua 😀
sau trei…
Multumim de reteta ,o pregatesc si eu in weekend ,arata grozav.
Avand in vedere ca este cu indulcitor este perfecta si pentru mine. Deci:la treaba.
pai mai reducem si noi caloriile, nu?
Fac si eu placinta cu iaurt si foi de placinta dar un pic altfel. La nevoie am si reteta pe blog :p
Mi se pare un desert la indemana, ieftin si usor de facut.
acum ma duc sa o studiez si pe-a ta.
O ,,execut,, cat de curand!
sa ai spor!
Deci ce pofta mi-ai facut. Arata minunat! Imi si imaginez ce gust demential are. Eu sunt fana prajituri cu branza.
bine ca mi-ai zis, sa o pitesc, daca vii pe la mine!
Yammy! Arata foarte bine.eu am facut cornulete azi
cornuleteeee, Yumiii. imi plac mult cele cu gem.
Arata foarte bine, pot sa-ti spun Jamila 2? 😀 Cred ca o sa incerc si eu reteta. 😀
Eu sunt Jamila 2, 3 si 4 :))
La pregătit de dulciuri sunt prima si la mâncat tot prima asa ca următoarea pe lista e prăjitură cu iaurt.Retetele lui Jamila Cuisine sunt minunate.Sa le savurezi cu plăcere.
multumim, s-au terminat 😀
nu imi place sa fac prajituri singurele pe care le fac este negresa si clatitele ,poate faptul ca nu imi place sa fac nici nu imi ies altele sau poate nu am rabdare sa le fac cum trebuie ,dar sa sti ca nici nu omor cu dulcele ,o bucatica de ciocolata este suficient pentru mine,,
eu sunt devoratoare de dulciuri dar stai calma ca nici mie nu prea imi place sa le fac. A fost o comanda speciala de la sot si n-am putut sa-l refuz…
Merita incercata reteta ca arata foarte bine si te cred pe cuvant cand zici ca e buna 🙂 ai mei sunt fani placinte..deci va fi devorata
mai ales ca se face si foarte simplu 😀
Mama face placinta cu iaurt, e delicioasa!
Pot să mă invit singur la o bucăţică mică de prăjitură? Că tare trebuie să mai fie gustoasă……îmi lasă gura apă….
poftiti, va rog! Cu mare drag va invit.
Ce bine ti-a iesit. Eu mereu dau rateuri cu dulcele, mai ales la aspect! 😀
As fi descalificata de la Chefi la Cutite din cauza platingului 🙂
da-l incolo de plating ca nici eu nu ma pricep. Ce, ti se pare ca e aranjata prea bine? :))
Arata delicios si eu iubesc placinta cu iaurt in orice stadiu/ forma ar fi ea.
sa faci reteta ei de pasca in 2 culori. Este un fel de prajitura cu branza superba. Eu nu sun fan prajituri cu branza si urasc pasca dar este geniala. Am gustat intai la cumnata mea si apo am facut si eu
promit sa o incerc. Mie imi plac prajiturile cu branza dar pasca aia traditionala cu strat de coca de un metru nu imi place.
Si mie imi plac retetele Jamilei. Am cunoscut-o la Webstock, unde a fost speaker la sectiunea de vlogging. Iar la gala Webstock a castigat marele premiu – Intel Online Personality of the Year.
cred ca e pentru prima data cand ma oftic pentru ca nu am fost la Webstock.
Eu pun mai multe stafide, dar in mare o fac la fel. Este delicioasa si pacat ca se termina foarte repede.
eu nu sunt fan stafide. Daca as putea, nu as pune deloc.
Hmmmm, cred ca reusesc sa impart la 4 cantitatile si sa fac si eu. Sunt mega curioasa, dar cu o atat de mare cantitate nu am ce sa fac. Din setul problemelor celor ce stau singuri :)))
Teo, poti sa faci varianta intreaga si sa treci sa imi lasi mie ce nu mancati voi :))
Ti-a iesit super bine din prima. Cred ca ati devorat-o rapid de nu mai aveti acum (cand scriu eu) nici o bucatica din ea. Cand o sa am timp mai mult, o sa fac si eu pentru familia mea.
nu e prea greu de facut. nu ma bag la dulciuri complicate
Arata foarte bine placinta. Si eu am facut-o dar fara lapte, gris si indulcitor. Ai dreptate, este foarte buna rece 🙂
Sotul meu a vazut reteta aceasta tot pe site-ul Jamilei 😉
am optat pentru lapte pentru ca uleiul avea mai multe calorii
Si eu sunt fana Jamilei, dar si a placintei cu iaurt. Ce sa mai, salivez! Ma apuc de bucatarit!
spor la bucatarit si pofta buna!
Pofta buna, arata chiar bine.
nu am facut-o niciodata dar acum scriu ingredientele pt weekend si trecem pe la Lidl.
Imi place ca ai mentionat si pret si de unde sa iau ingredientele.
sa ai spor la preparat si sper sa-ti placa!
Arata excelent prajitura ta. Cred ca o voi incerca si eu sambata, ca tot e ziua cumnatei si ma omoara sa ii fac ceva dulce. 🙂
ah, de ziua ei nu ar trebuie sa faca ea prajituri? 😀
Nuuu, de ziua ei e cel mai rasfatat om. O servim noi cu de toate. :)))
La multi ani atunci, sa va traiasca norocoasa!
Sincera sa fiu cred ca fara stafide ar fi mai buna))) Oricum ti a iesit super!!! Arata genial!! Cu siguranta este fff buna! Si mai zici ca nu esti gospodina?))))Pofta buna!!!
pai chiar nu sunt. Gatesc din an in Paste.