Ne place confortul. Pentru a-l atinge, avem nevoie de diferite lucruri pe care nu le putem dobândi imediat. Nu ești dispus să aștepți 2 ani până strângi banii de laptop de gaming, 5 ani până strângi de o mașină second hand sau 20 de ani până să pui deoparte suficienți bani pentru a-ți cumpăra sau construi propria casă, nu? Vrei aceste lucruri cât mai curând. Soluția vine de la bănci, prin credite de diverse tipuri. Creditul e un soi de bau-bau, dar e unul la care foarte lume apelează ca la unica soluție pentru a obține lucruri de genul celor enumerate mai sus. Dacă te gândești de ceva vreme la un împrumut bancar, astăzi îți propun o serie de 6 sfaturi care îți vor prinde bine.
1. Sumă mare, termen lung? Mergi la bancă!
Deși există și varianta de a lua bani de la instituții nebancare, pentru sume mari, care depășesc 1000 – 2000 de lei, este mult mai bine să apelezi la bănci. Un credit bancar este mai greu de obținut (ți se cer anumite acte și faci câteva drumuri), dar este mai ieftin. La o bancă precum aceasta, dobânzile sunt mult mai mici decât cele practicate de instituțiile nebancare (acestea sunt potrivite pentru împrumuturi mici pe termen scurt). Prin bancă împrumutul este mai ușor de suportat și achitat.
2. Studiază oferte și variante
Unele bănci au oferte mai bune decât altele și trebuie să te informezi ceva înainte de a alege instituția la care să aplici pentru credit. Ba, mai mult decât atât, și în cadrul băncii trebuie analizate toate tipurile de creditare. Ce înseamnă asta? Că tu poți să iei un anumit de tip de credit (de nevoi personale, auto sau imobiliar) dar la el ai diferite variante de obținere și rambursare. Unele sunt mai scumpe, altele mai ieftine.
De pildă, poți opta pentru un credit cu dobândă mai mică, unul fără explicații sau unul convenabil fără ipotecă. În funcție de opțiunea ta, la aceeași sumă solicitată, cu același termen de rambursare, ai rezultate diferite la suma totală de rambursat pentru că diferă destul de mult DAE. Pentru a înțelege mai bine mecanismul, te poți juca puțin cu acest calculator credit, cu sume și opțiuni, pentru a-ți face o idee despre varianta ideală pentru tine.
3. Fii realist în solicitare
Nu are nici un rost să mergi la bancă pentru a solicita un credit de zeci de mii de euro, dacă tu ai un salariu net de 1300 de lei. Nu ai nici o șansă să-l obții. Nu vei reuși decât să pierzi timp. Un venit mic, înseamnă un credit mic. Nu pentru că băncile sunt rele și nu vor să te ajute să-ți cumperi un apartament în centru sau o mașină străină, ci pentru că ți-ar fi imposibil să-l achiți. Mai bine ești realist de la început și îți faci calculele gândindu-te la un apartament sau o mașină mai ieftină, pe care ți le poți permite.
4. Nu-ți fie rușine să pui întrebări
După ce ai ajuns deja la bancă, nu trebuie să lași neapărat ofițerul de credite să-ți spună toată poezia fără a-ți permite să pui întrebări acolo unde nu înțelegi ceva. Riști ca, la finalul a 2-3 fraze, să fi uitat deja ce voiai să întrebi și să rămâi nelămurit. Când e vorba de bani, lucrurile trebuie să fie mai mult decât clare.
5. Întreabă de variantele mai ieftine
Dacă te-ai jucat pe simulatorul de credit de mai sus, probabil ai observat că dobânda este mai mică (deci creditul mai ieftin) dacă ești deja client al băncii. Asta pentru că banca este interesată de relații de lungă durată și premiază oarecum fidelitatea. Întreabă ofițerul de credit dacă ai avantaje în momentul în care alegi să folosești și alte servicii ale instituției (card de credit, card de salariu). În cele mai multe cazuri răspunsul este favorabil.
6. Citește bine contractul de creditare
Nu semna nimic fără să citești! Niciodată. Nu contează că mai e un client care așteaptă sau este aproape ora închiderii la bancă. Nu ai timp, revii mâine. Trebuie să verifici dacă tot ce este scris acolo corespunde cu ceea ce ați discutat, dacă cifrele sunt corecte (suma împrumutată, perioada de rambursare, tipul de dobândă, reducerile de care beneficiezi, comisioanele care pot fi aplicate pentru anumite servicii, etc.) Nu sări nici peste paragrafele sau notele de subsol scrise cu litere de șchioapă!
Pe scurt, pentru a evita anumite probleme în materie de împrumuturi bancare, trebuie să fii bine informat și realist, să nu te temi să fii curios sau să negociezi. Un credit bancar este un lucru serios și trebuie tratat ca atare. Sper că ai înțeles asta din sfaturile mele.
Chiar mi am facut un credit de curand si am fost putin paranoia..arsa deja cu alte credite
si eu am un credit Prima Casa..si pana acum totul a fost ok. important e ca acum am casuta mea
Bine punctat, susțin punctul 6,și sunt de părere că creditele sunt mult mai avantajoase acum ,decât anii trecuți .
Ca,?
Cam greu cu împrumuturile bancare,se iau greu și dai tot la fel de greu,dar la nevoie mai faci și lucrul acesta.
Buna sfaturi! Mai ales punctul 4 si 6. Uneori din rusine nu punem intrebari si din comoditate nu mai citim cu atentie si contratul. Ceea ce e gresit!
o suta de mii de hartii! asta se intampla la banca. ne-a aratat tipa care s=a ocupat de dosar cat de mare era… imi rupeam mainile cu el :)) dar ne-a ajutat, recunosc! daca ar fi s-o iau de la capat, tot asa as face! banca e mult mai serioasa si mai ok decat institutiile debancare
Ma enerveaza ca trebuie sa semnam o gramada de hartie pentru un credit indiferent daca e suma mica sau nu
Utile aceste informatii ,multumim.
Punctul 3 e ataaaaaat de important! Stiu oameni care au luat credite mari pe ideea ca isi rezolva treburile si le mai raman si de vreo 2 vacante si un telefon nou. Iar cand au trebuit sa plateasca niste ani buni (10-15 ani) pentru creditul respectiv, parca ar fi dat inapoi vacantele alea si telefonul. Eu recunosc ca am avut un credit si, pe cat de mic a fost el, abia am reusit sa-l acopar in cativa ani. De atunci am invatat o lectie importanta, sa nu fac imprumuturi nerealiste, mai ales daca nu vreau sa plateasca si nepotii mei la ele.
Bune sfaturi si de luat in seama, am trecut prin toate astea.
Indiferent de tipul creditului, banca nu va iesi niciodata in pierdere, ci va fi pe plus mereu. Si totul e legal, spre stupoarea altora. Sunt destui oameni ce au cazut in capcana creditelor nerealiste, fara acoperire si acum regreta deciziile luate. Deh, asta-i viata! Suntem obligati intr-un fel de ritmul asta nebun si fugitiv al societatii, de simtul proprietatii (unii pur si simplu sufera de grandomanie).
Am avut si am credite. Niciodata nu am putut economisi destui bani pentru a cumpara lucrurile de valoare, casa, masina, mobila.
Si eu am doua carduri de credit. Nu-mi pare rau ca le-am facut, imi pare rau doar ca nu am stiut ce sa intreb inainte sa le fac.
Un articol atat de util pentru toata lumea. Este bine sa-l citeasca si cei care au sau au avut un credit si cei care se gandesc sa-l faca. Eu, am plecat cu idee sa depun in cont niste banuti. Nu se stie niciodata cum ai nevoie la zile negre si daca ii tii in casa, se tot duc si zici ca-i pui si nu-i mai pui la loc niciodata. Zis si facut! Ajung la banca, zic sa-i pun in cont si doamana de la ghiseu imi spune ca mai bine fac un BPL pe 5 ani. M-a incantat idee. Am ajuns la o rata de 480 de lei pentru nimic. Dupa un an de zile, ajung la banca, ei imi lua comision pe fiecare luna fac un calcul undeva la 110 lei mi i-a oprit. Poate daca citeam contractul si intrebam mai cu atentie nu l-as fi facut niciodata. Daca am nevoie maine de banii aceea, banii mei practic si vreau sa-i scot pierd jumate din ei pentru prostia mea.
Cam greu cu cititul contractului. Oricum sfaturile sunt foarte bune. Insa cati dintre noi le aplica?!
UN ARTICOL UTIL CRED CA TOTI AVEM CATE UN CREDIT DAR FOARTE PUTINI DINTRE NOI CEREM DETALII CAT MAI MULTE SI FACEM FOARTE PROST CA NU CITIM CONTRACTUL ASA CUM TREBUIE ,NE BAZAM CA CE BNE SPUNE SCRIE SI IN CONTRACT SI NE MAI ALEGEM SI CU ALTE PROBLEME
Multumesc de sfaturi. Eu inca sunt la nivelul de studiu. M-am orientat oarecum catre o banca, dar momentan nu indeplinesc criteriile lor. O sa revin peste 6 luni! 😀
Eu sunt putin paranoia cu creditele, mai ales cu cele pe termen lung.