Cine e Via Naturalia? Este un magazin online pe care l-am descoperit de curând. După ce am avut o discuție cu o prietena, despre cât de bio sunt produsele bio și cât de ecologic mai mâncăm în zilele noastre și ea mi-a vorbit puțin despre niște produse pe care le consumase în perioada în care locuise în Franța, am căutat și eu gama respectivă ca să văd dacă produsele se găsesc și pe piața de la noi. Le-am găsit. Gama Priméal este și în România. Ca orice om normal, trebuia să cercetez și prețurile, să văd unde le găsesc mai ieftin pentru că, după cum se știe, magazinele nu practică toate același adaos. Uite așa am dat peste magazinul Via Naturalia și am și făcut prima mea comandă de produse bio ecologice.
Ce-am comandat de la Via Naturalia?
Aveam câteva curiozități în ceea ce privește semințele de chia (pe care acum le-am gustat prima dată) și cușcușul, dar voiam să văd și care este diferența între făina integrală pe care o cumpăram eu de la minimarket și cea bio de la Priméal. Pe listă am pus 4 produse de la această firmă (o pungă de făină integrală de grâu, o punguță cu amestec de semințe pentru pâine, un pachet de cușcuș integral și unul de rondele din expandat de orez integral și quinoa) și o pungă de șemințe de Chia din gama Diet Food (foarte apreciată în Europa).
Făina integrală de grâu T150 Priméal
Făina integrală de grâu T150 Priméal este o făină din grâu moale obținut din agricultura ecologică și prelucrat în cel mai natural mod, prin măcinare cu pietre de moară. Astfel, proprietățile grâului rămân aproape intacte pentru că partea exterioară a bobului nu este eliminată (ca în cazul altor procedee de măcinare), ci este păstrată în făină.
Ce reprezintă acel cod T150? El ne arată cât de bogată este făina respectivă în nutrienți. 150 este punctajul maxim, ceea ce indică faptul că această făină este foarte bogată în minerale. La 100 de grame de făină de acest tip ai un aport uriaș de 8,6 grame de fibre. Cred că știm cu toții ce rol important au fibrele în funcționarea normală a organismului. La culoare nu este foarte închisă această făină, dacă o privești în pungă, dar, în timpul procesului de frământare și dospire, când fibrele provenite din coaja bobului de grâu își măresc volumul, pâinea devine maronie, așa cum trebuie să arate o pâine integrală.
Amestec de semințe pentru pâine
Este un amestec din 5 tipuri de semințe toate obținute din agricultura ecologică. Se numește amestec pentru pâine, dar eu l-am folosit și în salate. Are în compoziție semințe de floarea soarelui, mac, in brun, cânepă și germeni de quinoa. Când este adăugat în pâine, trebuie păstrată proporția de 10% din cantitatea de făină (la 500 de grame de făină veți folosi 50 de grame de amestec de semințe). Chiar dacă vă tentează să puneți mai mult, nu o faceți! Nu doar că va fi afectat procesul de creștere a aluatului, dar veți obține și un produs hiperproteic pentru că 100 de grame de semințe conțin nu mai puțin de 23 de grame de proteină. Pe lângă proteine, semințele aduc și o cantitate mare de omega 3 și omega 6.
Cu ce sunt diferite aceste semințe de altele pe care le-am mai cumpărat? Au un miros dulce, natural (nici urmă de mirosul cu tentă de rânced), amintindu-mi de mirosul care umple curtea când bunica bătea pălăriile de floarea-soarelui.
Iată cum arată pâinea mea integrală preparată din făina integrală și îmbogățită cu aceste semințe. Aveam emoții că nu va crește, mai ales că eu refuz să adaug zahăr în compoziția pâinii, așa cum îmi dictează rețeta din cartea mașinii de pâine. Nu am să vă dau eu cantități pentru că ele diferă în funcție de tipul de mașină folosită. Sigur veți găsi în manualul de utilizare o rețetă de pâine integrală și o veți folosi pe aceea. La mine cerea și zahăr, ulei și lapte praf. Zahăr nu am pus deloc, ulei am pus de măsline și lapte praf nu am folosit pentru că voiam să fie un produs de post. Am completat cu 2-3 linguri de făină, ca să suplinesc lipsa laptelui praf, și gata.
După 3 ore, a ieșit minunea asta care are un gust dumnezeiesc, un miros de mi-a înnebunit soțul care întreba, la fiecare 10 minute, cât mai trebuie să stea la copt. Are gust de pâine adevărată și te saturi foarte repede, deși ai mai mânca și peste pentru că îți vine greu să lași jos o pâine caldă cu asemenea gust.
Rondele de orez de Camargue cu quinoa
Mai mâncasem rondele de orez din acelea ieftine, lipsite de gust. Cele din gama Priméal nu au nici o legătură cu acelea. Sunt foarte gustoase, ușor sărate, și se pot consuma în loc de pâine sau pe post de gustare. Eu am preferat varianta gustării. Mănânci 2 rondele (sunt destul de mari – au diametrul chiar puțin mai mare decât cel al fundului unui borcan de 800 de grame), bei un pahar cu apă și nu mai ai probleme cu foamea. Sunt foarte sățioase pentru că sunt bogate în fibre și au și proteine.
Partea și mai bună este că nu conțin gluten și pot fi consumate și de către celiaci. Sunt produse din orez rotund și quinoa (4%). Ce nu-mi place la ele? Textura care le face uneori să scârțâie. În rest, le consider minunate mai ales că sunt ușoare și le poți lua cu tine oriunde.
Cușcuș integral
Nici d-asta nu mai încercasem vreodată. Ce este de fapt cușcușul? Un griș de grâu dur integral. Ce-mi place la el? Că se prepară foarte simplu. Doar torni apă fiartă cu sare peste el (raport 1:1), îl acoperi și îl lași 5 minute să se umfle, apoi îl aerezi și îl poți servi. Eu am încercat doar simplu, o cantitate mică și mi-a plăcut la gust. Știu că se poate servi și simplu sau ca garnitură. Când voi prepara vineri (zi de post) legume cu cușcuș, voi reveni cu poze. Și acesta este un produs foarte bogat în proteine și fibre (12 și 8 grame la 100 grame de cușcuș), deci acest cușcuș integral Primeal este foarte nutritiv.
Semințe de chia
Sigur ați auzit și voi foarte des vorbindu-se despre ele. Sunt un super aliment bogat în proteine (16.5g/100g), magneziu (335mg/100g), fier (7,7mg/100g) și fibre (34,4g/100g). Pe scurt, acesta este un produs care previne bolile de inimă, are efecte benefice asupra activității cerebral și întârzie îmbătrânirea.
Acest produs de la Diet Food este Bio și el, provenit tot din agricultura ecologică, fără conservați sau alte adaosuri nocive. La prima vedere seamănă cu niște semințe de mac puțin mai mari. Apoi, hidratate, se mai deschid la culoare și își schimbă total textura. Eu am preparat o budincă de chia cu lapte, îndulcită cu miere. 3 lingurițe de semințe la 100 ml de lapte și în 2 ore ai cea mai tare budincă. Semințele și laptele formează un gel cremos și delicios. Am să încerc foarte curând și rețeta de icre false din chia pentru că am informații că sunt senzație.
Cam asta ar fi despre produsele de la Via Naturalia. Toate sunt bio, certificate și vă garantez că au cele mai bune prețuri din mediul online și comenzile sunt expediate rapid (nu trebuie să aștepți nu știu câte zile pentru că nu au produsele în stoc). Eu sigur voi reveni cu o nouă comandă pentru făina integrală și pentru acel amestec de semințe. Au pe stoc multe alte produse din gama Priméal, produse Diet Food (pentru cei care țin diete celebre precum Montignac sau Dukan), produse Probios, produse fără gluten, cosmetice și produse de igienă și menaj bio. Mai pe scurt, tot ce ne trebuie pentru o viață sănătoasă cu alimentație naturală. Doar de aia se numesc Via Naturalia.
De ceva timp as vrea sa incerc si eu cuscus dar ma opresc 😛 . Rondelele nu imi plac. Semintele imi fac cu ochiul. Si eu pun in paine asa ca nu lupsesc din casa.
Din aceasta gama nu am mancat.
Nici sotului meu nu ii plac rondelele. Mai bine, imi raman mie 😀
Faine alegeri! Am comandat si eu si sunt multumita de produse. Am testat un cuscus din hrisca. Foarte usor de facut si foarte sanatos!
o sa arunc un ochi la tine sa vad cum l-ai preparat tu.
Imi place mult ce am vazut, si mi-ai facut o pofta de cus-cus….
daca ai sugestii de retete cu baza de cuscus, le astept :*
Super tare!! Rondelele imi fac si mie cu ochiul. Aceste produse sunt foarte bune in alimentatia noastra..
Imi plac la nebunie rondelele de orez. Bune alegeri!
Multumesc, ma bucur ca avem o placere comuna.
Produse foarte bune si sanatoase, consum si eu ca de la o anumita varsta trebuie sa tii cont de sanatate in primul rand .
Sanatate iti doresc cat cuprinde, Raisa!
demult vreau sa incerc cuscusul dar parca nu indraznesc ,nu stiu ce gust are dar am citi despre el ,rondelele imi plac cele din grau integral sa le incerci sunt bune cu orice dulce sau sarat sau zacusca ,icre ,marmelada ..si sunt si mai sanatoase
vad ca si Gabriela zice ca merg si cu dulce, mie nu mi-a dat prin cap s apun dulceata pe ele.
Fac paine cu seminte foarte des dar cu paina cumparata din market si este foarte buna. Imi inchipui cum cat de gustoasa painea din faina integrala.
e bine si asa Elena, oricum e mai bine decat sa consumi painea cumparata care nu mai e de mult ce ar trebuie sa fie.
E prima data cand aud de aceasta marca. Se pare ca produsele lor sunt de calitate net superioara celor din hypermarket, plafar. Din tot ce ai luat consum doar rondele de orez (destul de des), seminte chia si cucus ( cam rar acestea). Sunt sanatoase, bune la gust si aduc beneficii multiple organismului meu.
nu am idee e posibil sa se gaseasca aceasta marca si in supermarket eu nu am cautat 😀
Iti recomand sa asociezi semintele de chia cu lapte vegetal (cocos sau migdale), pentru ca o sa vezi ca sunt muuuuult mai gustoase. Impreuna cu laptele de origine animala apar tot felul de gusturi colaterale care nu sunt foarte ok. Am incercat salata de icre si mi s-a parut foarte dubioasa. In schimb imi place asocierea cu iaurt si banana coapta pasata.
Tot zic ca imi iau avant cu cuscusul, dar faptul ca seama ca orezul (pe care il detest), ma face sa fiu foarte reticenta.
Multumesc pentru sfat, Teo. Il voi urma cu sfintenie vinerea viitoare, cand va fi zi de post. Cuscus-ul ala seamana la gust, e drept, cu orezul dar, din multe puncte de vedere, este mai bun. Stii si tu, sunt sigura! 😛
M-ai facut curioasa sa intru si eu pe site-ul lor. Chiar ne-am propus sa folosim doar produse naturale si sanatoase atat pentru ingrijire cat si pentru mancat.
nu stiu daca vom reusi si ne vom permite sa mancam doar bio dar pe cate posibil incercam…
Eu ador rondelele de orez, amarant, sau quinoa.. sunt o gustare rapida si sanatoasa. Pot fi consumate si ca aperitiv, dar si cu ceva dulce. 😀
cu dulce nu m-am gandit sa le incerc pana acum
Painea r facuta la aparat? Simt miros de paine calda! waw! Si rondelele ce-mi mai plac. Niste produse minunate, imi fac cu ochiul.O sa ma uit pe site si o sa-mi comand si eu.
da, la masina de paine… v-am zis ca sunt lenesa.
Cred ca o sa intru si eu pe acel sit poate comand si eu ceva ,mi-ai facut pofta.
eu am facut spaghetti din soia neagra aseara 😀 primul gand a fost ca arata ca naiba. dar cand le-am mancat…parca n-a fost asa rau
am vazut reteta ta, nu cred ca pot avea gust rau dar nu suntem noi obisnuiti cu ele
Vai, ce pofta mi-ai facut cu painea aia, parca ii simt gustul, mirosul…. Numai o gurmanda ar putea avea fetisuri cu o paine :)) Si rondelele de orez, m-ai facut curioasa.
sa-ti zic si cat de buna este painica aia cu putina branza?
imi plac produsele dar cam scumpe pentru buzunarul meu
nu-s ieftine, e drept, dar sper sa se mai ieftineasca in timp sa aiba mai multa lume acces la ele
chiar si pentru painea facuta la aparat se depune un pic de efort))asa ca nici vorba de lene)))Probabil sunt bune dar eu nu ma dau in vant dupa astfel de produse)))
ce efort, zuzi? Pus toate in cuva si apasat 2-3 butoane 😀
M-ai facut curioasa sa intru si eu pe site-ul lor. Noi chiar folosim produse cat mai naturale de cand a aparut micuta in viata noastra. Amestecul de seminte in folosesc foarte mult la covrigei. .
ce fain, faci covrigei de casa! Mi-ai facut si mie pofta.
Stii sa faci paine?! Te admir pentru asta
Painea aia arata … excelent si faptul ca este facuta de casa, calda … parca simt gustul copilariei. Cand ma uita mama in vacanta de vara sau cand imi faceam vacantele de iarna!!!
Chia am si eu si o folosesc cu iaurt si fructe uscate pentru dimineata iar couscous am folosit acum ceva timp dar acum vreau sa incerc quinoa. Am sa intru pe Via natura ca vad ca are preturi bune!
Am fugit .. te pup
hei, nu fac eu, face masina de facut paine 😀
Sora mea e fanul acestor produse. Cand ajung la ea, mananc seminte de care nici n-am auzit vreodata. Mi-a insuflat si mie dorinta de a manca cat mai bio.
Bravo ei! Sigur este mai sanatoasa decat noi.
Arata tare bine painea aia!
Unde ziceai ca stai? 😀
Bucuresti, Rahova. Adresa completa in privat!
Cat de bine arata painea! Neaparat trebuie sa imi iau si eu o masina de copt!
eu am castigat-o si nu prea am folosit-o in primul an dar apoi am prins gustul painii integrale sau negreu facute in casa…
Am fost şi sunt adeptul unei alimentaţii bio, aşa că mă bucur să aflu şi de alte magazine. Eu prefer din ce ai prezentat rondelele şi făina integrală.
Sa stii ca rondelele sunt putin sarate si cred ca tu ai un regim mai sarac in sare.
Nu am incercat aceasta firma, am cumparat dar alte firme de cuscus si chia, ador cus cusul cu ciuperci si semintele de chia cu iaurt.
important este ca iti place si ca papi ceva bun