Cine nu vrea o piele frumoasă, dar mai ales sănătoasă? Femeile sigur vor. Mai nou și bărbații sunt foarte preocupați de cosmetică. Nu e un lucru deloc rău. Dincolo de partea aceea a cosmeticii, care se referă la tratamente de înfrumusețare, mai mult sau mai puțin naturale, stau lucrurile elementare, cele de igienă, ca să le spunem așa.
Sunt foarte multe persoanele care nu păstrează o igienă corectă a tenului și de aici apar foarte multe probleme, printre care și unele forme de acnee. Un însămi m-am confruntat cu așa ceva în adolescență, atunci când nu înțelegeam importanța demachierii atât dimineața, cât și seara. Îmi spuneam că dimineața nu am nevoie să mă demachiez, că am făcut-o seara și doar nu am fost la sapă peste noapte ca să fiu murdară. Ce să pricep eu, la 14 ani, că nu era vorba neapărat de impurități exterioare, ci mai ales de sebumul care astupase porii peste noapte. De aici au început problemele mele cu acneea. Din fericire, când am ajuns la dermatolog, am înțeles unde greșeam.
Cum știu dacă am probleme cu porii?
Este foarte important ca porii să fie mereu curați. Doar așa pielea noastră poate respira normal. Cum îți dai seama dacă ai porii curați sau nu? Ia o oglindă care mărește sau ieși cu oglinda normală pe balcon, în lumina puternică a zilei. Dacă remarci că ești nefericita posesoare a unor puncte negre, e clar că acolo sunt niște probleme de rezolvat. Cel mai bine se văd pe nas. Cum stai? Așa-i că le ai? Păi, hai să vedem cum trebuie să ne curățăm fața pentru a reduce numărul și volumul punctelor negre.
Demachierea
Spălarea feței nu este suficientă, chiar dacă folosești un produs bun. Trebuie ales un demachiant blând și aplicat din abundență pe o dischetă pe care o vom folosi pentru a șterge fața și decolteul. Dacă discheta are semne de murdărie, vom relua procedeul cu o alta, curată. Abia când discheta rămâne perfect curată, putem spune că am reușit să scăpăm de toată murdăria și sebumul care astupau porii.
Schimbarea așternutului
Poate părea ciudat că vorbim despre așternuturi, nu-i așa? Ei bine, o lenjerie de pat care nu este schimbată la timp și este plină de murdărie și bacterii, dăunează și ea tenului. Lenjeria în sine ar trebui schimbată minimum o dată pe săptămână și fețele de perne chiar mai des. Asta ca să nu transformăm orele de somn în ore de îmbibare a porilor cu murdărie din așternuturi.
Folosește lămâia!
Citricele, în general, și lămâia, în mod special, sunt aliați de nădejde în lupta contra inesteticelor puncte negre. Ele degresează tenul foarte bine, fiind recomandată utilizarea lor frecventă în cazul tenurilor grase. Cea mai simplă metodă este să ștergi ușor fața cu o felie de lămâie, de două ori pe săptămâna. Ajută mult și la albirea petelor pigmentare. Atenție, însă, tenurile sensibile nu suportă lămâia simplă așa că va trebui să o incluzi într-o mască specială pentru acest tip de piele.
Atenție la mâini!
Un alt motiv pentru care porii ajung să fie astupați este acela că stăm tot timpul cu mâinile pe față. Dacă ai ceva de curățat de pe fața (chiar și transpirația, pe timp de vară) cel mai bine este să folosești de fiecare dată un șervețel curat. Evită să pui mâinile nespălate pe față. Acestea sunt pline de mizerie, bacterii și uleiuri care nu au ce căuta pe față.
N-ar trebui uitată nici exfolierea o dată pe săptămână. Ideea este că dacă ești atentă la detaliile astea și acorzi zece minute pe zi tenului tău, pentru a-l curăța în profunzime, el o să fie mult mai luminos și mai fericit. Nu-ți garantează nimeni că nu vor mai apărea puncte negre sau vreun coșuleț (de vreme ce acestea pot avea și cauze interne) dar, în mod sigur, aspectul pielii va fi net îmbunătățit.
Mulțumim de sfaturi..sunt foarte bune și utile
Foarte bun articolul. Cu toate ca stiam aceste lucruri, nu stiam de lamaie, si le pun in practica am citit cu placre articolul.
Pe timpul verii si asa călduroasa machiajul nici nu ar trebui sa existe.
e adevarat dar eu nu pot rezista fara fond de ten
Am mai auzit de lamaie ca e foarte buna pentru tenul gras si mixt. Inca n-am incercat-o, ca uit mereu. Dar intr-o zi tot o fac si pe asta, ca tare sunt curioasa 😀
eu am folosit lamaia in combinatie cu argila si miere si chiar mi-a facut bine dar sunt foarte lenesa si nu prea imi mai fac timp de masti.
Din fericire, tenul meu a fost mereu cuminte, nu mi-a creat mari probleme, nici macar acnee la varsta adolescentei, dar nici nu l-am folosit drept cobai pentru tot ce apare pe piata. Stiam de lamaie desi nu prea folosesc, uit. :)) Am un borcanel mic la baie in care tin bicarbonat de sodiu si-mi mai fac uneori cate un gomaj cu bicarbonat( asa mi-a venit mie, nu stiu daca e indicat dar mie imi place) si ma mai spal si pe dinti uneori cu el.
si eu mai folosesc uneori bicarbonatul. Acum un sapun fain de la Apiland si imi place mai mult cu el. Stii ca esti o norocoasa, nu?
Întotdeauna sfaturi utile si practice.Lucruri esențiale pe care majoritatea le știm dar tot le mai omitem din când in când. Am luat mana de pe fata! 🙂
eu tocmai acum o dusesem la fata. Am zambit si am luat mana de acolo 😀
Am avut si eu candva aceste probleme, tot in adolescenta cand nu prea stiam cu ce se mananca. Si e bine sa profitam de concediu si sa lasam tenul sa mai respire, adica fara machiaje. Eu de cand am intrat in crestere copil sunt mai mult pe acasa si cand ies la plimbare nu este absolut necear sa ma machiez..si am constatat o imbunatatire a tenului cu mai putine puncte negre.
si eu stau destul de mult fara machiaj, fiind casnica, dar tot am probleme. Cred ca tine si de alimentatie si de alti factori.
Foarte utile aceste sfaturi multumim
foarte bun articolul. sfaturi foarte bune pentru toti. Totusi un aspect: pentru cei cu ten sensibil lamaia nu este chiar recomandata, cel putin a trebui folosita mai rar. Vorbesc din experienta 🙂
Punctele negre de pe nas apar oricum. As putea zice ca ciupercile după ploaie. Dacă esti atent ka igiena si te chinui sa scapi de ele cu siguranța sta câte unulascuns. M-am convins. Tot ce poți face este sa încerci sa nu ți se umple fata sau nasul de coșuri!
Nu știam faza cu lămâia! Mersi de pont
correct,igiena fetei este importanta sa ai mainile curate si sa nu stai cul ele pe fata ,iar vara nu cred ca este necesar mult machiaj ,pentru mine cel putin care nu am problem cu tenul