La întrebarea la ce te uiți prima dată la o persoană, foarte mulți sunt cei care răspund la dinți. Așa se face că toți ne dorim dinți sănătoși (care să nu ia contact prea des cu freza stomatologului) și cu aspect plăcut, albi și fără urme de tartru. Cei mai mulți dintre noi suntem uneori dezamăgiți pentru că, deși ne spălam pe dinți de două ori pe zi, dinții noștri nu doar că nu sunt atât de albi cum ne-am dori, dar se încăpățânează să mai dezvolte și câte o carie. De ce se întâmplă asta? Pentru că nu poți numi periat simpla plimbare pe dinți, pentru 30 de secunde, a unei periuțe de dinți cu pastă, ambele alese la întâmplare. Iată care sunt, conform stomatologilor, principalele 7 sfaturi de care ar trebui să ținem cont dacă ne dorim dinți frumoși și fără carii.
1. Alege o periuță de dinți bună
Cum își aleg românii periuțele de dinți? În funcție de ofertă, de culoare sau de formă. Unii aleg periuțe prea mari și cu peri prea tari, alții prea mici și cu peri prea moi. Unii perie dinții prea tare pentru că apasă pe periuță de parcă ar vrea să dea smalțul jos, alții doar îi mângâie puțin. Nici una din variante nu este bună. Soluția o reprezintă periuțele de dinți de tipul celor de aici. Sunt cele mai simplu de folosit. Doar pui periuța pe dinți și ea începe să se rotească. Nu stai să numeri de câte ori ai periat fiecare dinte, nu riști să adormi în baie cu periuța în mână, ai dinții perfect curați și gingiile intacte.
2. Nu uita de spațiile interdentare
Periatul dinților nu este suficient, mai ales dacă nu se folosește o periuță cu cap de periere special pentru spațiile interdentare. Oricât de mult am peria dinții, tot vor rămâne resturi alimentare printre ei. Acestea se pot elimina cu ajutorul aței dentare. Din păcate, foarte mulți sunt cei care nu știu sau nu reușesc să folosească ața dentară în mod corect și așa apar cariile în zone greu accesibile. Asta este vestea rea. Vestea buna este că putem preveni aceste probleme folosind un aparat special, ca cele de pe acest site, cu tehnologie Sonicare. Acestea aruncă un jet de aer combinat cu particule de apă sau apă de gură, curățând perfect spațiile interdentare.
3. Folosește o pastă de dinți adecvată nevoilor tale
Pasta de dinți nu are doar rolul de a face spumă și de a împrospăta respirația. Ea ar trebui să asigure dinților o protecție completă, să contribuie la ținerea la distanță a bacteriilor și să aducă acele substanțe de care dinții și gingiile au mare nevoie. Cel mai bine ar fi să alegi pasta de dinți împreună cu medicul tău stomatolog. De fapt, majoritatea dentiștilor recomandă folosirea alternativă a două paste de dinți, una cu efect abraziv și una cu efect de albire.
4. Spală-te pe dinți de două ori pe zi
Nici o periuță de dinți nu va putea să te salveze de carii dacă o folosești o singură dată pe zi. Periajul trebuie făcut atât dimineața, cât și seara. Seara pentru că trebuie eliminate toate resturile alimentare, care altfel și-ar face de cap peste noapte, și dimineața pentru a scăpa de bacteriile acumulate în cavitatea orală pe timpul nopții. Ideal ar fi spălăm dinții după fiecare masă și să evităm ronțăitul între mese și băuturile dulci.
5. Nu uita de apa de gură
Bacteriile de la nivelul bucal sunt foarte multe și rezistente. Chiar și o periuță de dinți electrică foarte bună va scăpa câteva bacterii. Apa de gură are rolul de a le elimina și pe acestea pentru ca senzația să fie una de curățare perfectă. Asta înseamnă mai puțin tartru și mai puține carii.
6. Nu folosi produse pentru albire din surse nesigure
Chiar dacă pe piață au apărut tot felul de produse minune, care promit să ne albească dinții în mod miraculos, în doar câteva minute, medicii ne avertizează că folosirea unor astfel de produse, provenite din surse nesigure, pot face mult rău dinților. Cea mai sigură metodă de albire a dinților acasă rămâne tot o periuță de dinți electrică, una care să aibă și mod de albire.
7. Mergi regulat la stomatolog
Faptul că respecți toate regulile de mai sus, că folosești o periuță de dinți foarte bună, că nu uiți niciodată de ața dentară și de apa de gură nu înseamnă că nu ai motive să treci pe la medicul dentist. Analizează-ți dinții cu atenție la fiecare periaj și treci pe la cabinet la cea mai mică urmă de carie! Chiar dacă nu ai găsit nimic dubios, la auto-analiză, nu trebuie să uiți de controlul periodic, la fiecare 6 luni. Uneori cariile se ascund atât de bine, că doar medicul le poate vedea la timp.
Tine cont de aceste sfaturi și dinții tăi nu vor avea de suferit. Nici imaginea ta. Vei putea zâmbi oricând, fără teamă că zâmbetul ar putea scoate la iveală o dantură cu aspect care lasă de dorit, și vei reuși astfel să eviți vizitele dese la stomatolog pentru a beneficia de tratamente costisitoare.
Daca ar sta albul dintilor numai in periuta si pasta de dinti ce bine ar fi. Oricum, nu ma plang de albul lor, mai un bicarbonat de sodiu, mai o sare, chiar sunt faini dar mi-ar placea albul ala stralucitor. Dupa o viata intreaga de tutun si cafea….. de unde atata alb? 😀 ( bani de albire nu am)
eu nu stiu daca mi-as face albire. Singurul meu regret este ca in copilarie nu m-a invatat nimeni sa ma spal pe dinti seara si din cauza asta am aproape toate maselele plombate.
Foarte util si documentat articolul tau. Sunt de acord cu sfaturile tale.
Personal am grija de dintii mei dar legat de pasta de dinti aici eu am o problema. Chiar daca stoatologul imi recomanda ceva anume, la mine nu prea merge. Sunt tipuri de pasta de dinti care mie nu imi priesc deloc. Asa ca pe acestea le aleg in functie de adaptabilitatea mea. Si le mai schimb, din cand in cand 🙂
este bine si asa. Important este sa le alternam sa nu folosim tot timpul aceeasi pasta de dinti. sanatate, draga mea!
FRUMOS ARTICOL SI EU FOLOSESC APA DE GURA TRECE SI DUREREA DE MASEA CU EA SI FACE O RESPIRATIEPROASPATA .
Este buna si calmeaza intr-adevar dar eu zic sa mergi totusi la medic mai ales ca a aparut deja durerea…
Mereu mi-a fost frica se solutiile de albire a dintilor din comert. Acum am vazut ca cei de la Colgate, au scos un creion pentru albire, dar nu l-am incercat inca.
Stiu ca si cei de la Philips au un produs bun pentru albire, imi scapa numele acum,
Uffff,dupa atatia ani de fumat si cafea….nici la stomatolog,dupa detrataj si curatare dintii mei tot nu arata grozav…..
din pacate fumatul afecteaza foarte tare dintii, la fel si dulciurile la care nu pot renunta eu
Periutele de la Philips am auzit ca sunt cele mai bune. Am si vazut una roz super frumoasa 😀
si tu tot pe roz? eu si acum tot periuta roz am 😀
Cu mersul la stomatolog este un tel pe care nu reusesc sa-l realizez,dar o periuta cu cap rotativ cu siguranta o sa-mi cumpar pentru ca este clar ca periuta obisnuita nu curata atat de bine
oricat de mult te-as intelege pentru ca si mie imi asa oarecum sa merg la dentist, eu te sfatuiesc sa iti faci drum pe la el sa vezi ce probleme sunt si sa le remediezi la timp.
Spre rusinea mea, ata dentara nu am folosit niciodata. La ultima mea vizita la stomatolog, acesta chiar mi-a recomandat folosirea atei dentare si a apei de gura. Hmm…
Nu este nici o rusine, fii pe pace! Eu am inceput sa o folosesc acum vreo 6 ani.Pana atunci o vazusem doar in filme.
Nu am folosit niciodata ata dentara ,apa de gura am folosit,frumos articol
Sunt si persoane pe care le ajuta mostenirea genetica.
Nici eu nu am folosit ata dentara, in schimb pe langa clasica pasta de dinti, apa de gura nu-mi lipseste!
eu, de cand am descoperit-o, sunt dependenta de ea
Eu cu dantura stau destul de bine,dar albirea oricat de sigura e tot dăunează…Am o perie electrica si e mai buna ca cea manuala….
Te invidiez, sa stii! Mi-as dori sa am si eu dinti mai sanatosi.
Multumiri de sfaturi,daca le-am pune si-n practica ar fi perfect,dar cum mai neglijam,induram durere si disconfort.
Ce face omul cu mana lui…
Asa este, trebuie sa tinem cont de multe lucruri atunci cand ne alegem pasta si periuta. Si controalele stomatologice sunt foarte importante.
eu acum cativa ani nu stiam de ce imi sangereaza gingiile si m-a pus medicul sa ii duc periuta de dinti, asa am aflat ca era prea dura
Foarte bune sfaturile,este mai bine sa previ decât sa tratezi
Eu folosesc periuta electrica de peste 7 ani si pot spune ca este mult mai eficace fata de cea clasica. 🙂
si mai comoda. Ea face cam toata treaba.
Cred ca sunt minunate periutele cu cap rotativ,mi-ar placea.Fericiti sunt care au dinti lor,eu ii am ai statului.:))))
Mmm da!!! Imi doresc si eu Dinți mai albi si mai frumoși dar nu reușesc. Fac câteva greșeli de care sunt conștienta dar asta e! 🙂
Mai important este sa fie sanatosi.
Foarte bun articolul. Mi-am cumparat o periuta electrica si sper sa am mai multa rabdare si sa dau mai multa atentie dintilor.
Trebuie, mai ales ca doar asa le dam un exemplu pozitiv celor mici.
As recomanda si un irigator bucal, ajuta foarte mult!
Acum am foarte mare grija de dintii copilului meu si chiar i-am luat o periuta electrica, mi-ar fi placut ca atunci cand eram copil sa fi stiut aceste reguli.
Mie imi spui? Pe vremea noastra nici medicii nu ne informau asa cum trebuie.
Sunt nevoit să respect toate sfaturile tale, mai ales când ai dantura pusă. Eu unul mă împac foarte bine cu periuţa electrică, dar unele persoane zic că-i neplăcut. Nu ştiu ei ce pierd….
ciudat, mie imi place sa o folosesc. Poate ca sunt eu mai lenesa.
Pacat ca inainte medicii stomatologi nu ofereau atatea sfaturi pacientilor..poate nu ar mai fi fost atatea persoane cu proteze…conteaza foarte mult sa stim sa ne periem dintii ..acest lucru nu trebuie neglijat,sa ne spalam pe dinti macar de 3 ori pe zi daca nu putem mai des(dupa fiecare masa)La fel ca si tine am cateva plombite la maselute..Intradevar,periuta electrica este mult mai buna decat cea clasica…
Pe vremea noastra dentistii nu prea se implicau in preventie, poate tocmai pentru a se asigura ca au mereu de lucru.