Ce-mi veni să scriu despre Gelfix-ul ăsta? Am văzut reclama astăzi și m-a provocat al meu soț la o discuție. Îi venise ideea măreață să cumpere niște căpșune, să facem dulceață. Și-a adus el aminte că am făcut, acum doi ani, câteva borcane cu Gelfix minune și a ieșit destul de bun. Răspunsul meu a fost un NU categoric. Ori facem dulceață adevărată, ori nu mai facem deloc.
N-am de gând să vă povestesc întreg procesul de preparare ca să nu vă plictisesc. Pentru cine n-a încercat „minunea” până acum, trebuie doar să știe că fructele se amestecă de la început cu praful din plic și se pun la fiert. Se fierb foarte puțin (nu mai știu exact câte minute din momentul în care se declanșează fierberea). Asta ar fi unul din avantajele utilizării acestui aditiv, că se prepară dulcețurile mult mai rapid.
Un al doilea avantaj este acela că, fierbând preparatul mai puțin, el nu ajunge să scadă cât scade cel gătit în mod tradițional și obții o cantitate mai mare de dulceață. Din 3-4 kilograme de fructe, umpli 3-4 borcane de 800 grame. Interesant poate părea, la început, și faptul că, folosind acest GelFix. scade considerabil cantitatea de zahăr pe care trebuie să o adăugăm în preparat. La varianta Gelfix 3:1, la 1 kg de fructe pui un plic de praf și doar 350 de grame de zahăr.
Dacă se leagă dulceața preparată astfel? Da. Ce gust are? Super bun, în prima fază.
Ai zice că e minunat, nu? Nu e chiar așa. În timp am descoperit că nu merită să mai folosesc Gelfix-ul. În primul rând, consistența dulceții merge mai degrabă spre cea a unui jeleu. În al doilea rând, jeleul ăsta, în contact cu diverse preparate (gen clătite) puțin călduțe, devine o apă colorată dulce. Se scurge mult mai tare decât dulceața clasică. Plus că, gustul dulceții s-a modificat în doar câteva luni. Când faci după rețeta normală, dulceața are aproape același gust chiar și după doi ani, dacă este bine sigilat borcanul. La asta nu; după 3-4 luni, fructele din compoziție încep să își modifice culoarea (devin maroniu închis) și își pierd orice gust. Ai senzația că mănânci un jeleu prost închegat, cu o tentativă de fructe în el.
Concluzia e clară, nu?
Voi ați folosit acest produs? Cum vi s-a părut?
Wow, eu nu m-am gandit niciodata sa fac dulceata sincer :)) E fain ca tu faci, macar stiu ce sa nu folosesc cand ma apuc si eu :))
Nici eu nu fac foarte des. Cand ma apuca dragostea de bucatarit.
Eu nu fac, am noroc cu soacra mea care le face pe toate si ne da si noua, insa perfer varianta clasica. Am mancat si eu dulceata de capsune anul trecut si mi-a placut foarte mult, dar eu consum rar astfel de „dulcegarii”, sotul meu e cel care le devoreaza, mai ales cu clatite. 😀
nici la noi nu se consuma cu polonicul dar mai executam uneori clatite 😀
Mie nu-mi place gemul cu consistenta de jeleu. Cred ca tot metodele traditionale sunt mai bune.
pai, nu-i asa? Ori jeleu, ori dulceata?
Nu e adevărat …e foarte bună cu gelficx ..culoarea nu și schimbă ..gust bun….poate să stea 2 ani își păstrează aroma ..fac de mulți ani..o ador ..merită încercat…!!Îs foarte mulțumită!!
Buna.Eu azi am repetat,dulceata de visine,cu gelfix 3:1.A iesit super.Am facut si anul trecut dar nu s-a modificat gustul,textura sau culoarea,nici dupa 1 an.De aceea am repetat rețeta azi.Va pup!
Strici fructele şi zahărul cu chimicalele astea.Are un gust aiurea.La ce conţine e recomandat doar pentru soacră.
tu ei ceva cu soacra si asta imi place :))
Recunosc ca nu l-am încercat, ma bătea cândva gândul dar mereu am rămas la versiunea clasica, ca la mama acasă. Mi se pare mai eficienta. Pupici
fata desteapta si harnicuta, nu ca mine!
Nu am incercat, pentru ca nu i-am gasit sensul. Daca a mea bunica facea dulceata fara Gelfix, numai din ingrediente naturale, de ce as folosi chestiunea aceea? 🙂 Din ceea ce scrii tu, se vede ca am avut un rationament bun.
e special pentru puturosi si pentru cei carora le este mai usor sa citeasca sfaturile de pe plic, in locul unei retete din cartea de bucate.
Recunosc…nu am facut niciodata, nici dulceata, nici gem. Traiasca mama si soacra mea. Ele nu le fac cu gelfix, stiu asta pentru ca mereu le auzeam ca nu iese dulceata asa cum ar trebui.
Habar nu am daca am sa fac vreodata sau nu 🙂
Eu din totdeauna am preparat dulceturile si gemurile fără aditivi sau conservanti.Daca stiu sa le faci nu îti trebuiesc decât fructe zahar….la prune nu pun deloc zahar…
eu am zis ca scap mai repede cu minunea aia….
Nu sunt adepta acestor adaosuri. Eu fac gem de prune bine coapte si nu adaug nici macar zahar. 🙂
Eu am facut cu GelFix in trecut din comoditate. Borcanele au tinut si 2 ani, iar gustul excelent, Conteaza si fructul cand e cules, soiul etc…
Acum ca am copil sincer nu i-as da dulceata cu GelFix pentru ca un praf… e destul de nociv in timp pentru organism.
Dulceata clasica e prea dulce, nu-mi place, ma lesina… preferam fructele proaspete, iar iarna fructele uscate.
Chiar nu stiu ce sa zic pentru ca fructele au fost bune. Poate or fi fost si alte cauze la mijloc dar concluzia vad ca este aceeasi si la tine, ca nu merita.
EU NU FOLOSESC ASA CEVA ,EU PREPAR DULCEATA NORMAL CU FRUCTE SI ZAHAR ,NATURAL
ma bucur ca am cititoare asa harnicute
Pana acum am preparat dulceata dupa reteta clasica, fructe si zahar, dar o sa incerc si cu GelFix
mai bine nu! Strici fructele!
L-am incercat in urma cu ceva ani. Mi-a placut gustul. Inconvenientul este ca produsele preparate cu gelfix au termenul de valabilitate mai scurt. Mie imi place ca intra mai putin zahar in compozitie. Si gustul imi place, dar doar pe termen scurt (in primele doua luni).
Cred ca e un produs bun atunci cand avem pofta de dulceata si vrem sa o facem repede, si cu fructe pe carre le cumparam noi si le vedem ca sunt ok (ca in dulceturile din comert poate sunt si fructe stricate, who knows?). Gen, pentru persoane ca mine, care vor dulceata atunci cand le e pofta. O fac, o mananc si gata. N-o tin mai mult de doua luni.
Cateodata mai si cumpar dulceata. Cea de la Raureni imi place foarte mult, chiar daca e mai scumpa decat altele.
Asta am zis si eu atunci ca macar vad ce pun in oala. Cum zici si tu, daca faci cantitate mica, presupun ca este ok. Nu prea cumpar dulceata dar cand am auzit de Raureni mi-am adus aminte de dulceata lor de nuci si m-a palit o pofta….
Fac dulceata in fiecare an din fructe diferite, dar dulceata o fac cum am invatat de la mama. Este foarte buna si o am in tot timpul anului pana apar fructele noi pe piata si fac altele.
Sunt sigura ca este delicioasa
Nu am facut niciodata cu nimic in afara de fructe si zahar si cateva felii de lamaie. Macar asta sa fie naturala, ce facem noi in casa ca destul mancam restul cu tot felul de chimicale.
De acord cu Lamiita.Iar chimicale? Mama tocmai a făcut dulceață de căpșuni,dar în varianta clasică cu zahăr.
V-am zis ca sunt lenesa de fel!
Nu stiam ca este chiar asa nasol. eu chiar vroiam sa folosesc Gel fix. La fix a picat articolul tau
Eu nu am folosit pana acum Gelfix la dulceață
Nu folosesc, şi nu aş folosi niciodată. Pe lângă faptul că nu are gust bun, nici măcar nu conservă. Dar oare s-a întrebat cineva cât de toxic este? Câte E-uri are?
Prefer să fiu tradiţional şi să respect reţeta……cu fructe din grădina proprie.
cred ca ideal sr fi sa faci o dulceata cat mai sanatoasa ,ce este sanatos in a folosi ceva aditivi si adjutanti ca sa obti un produs care poti sa/l faci mai natural?,eu una nu am folosit niciodata dar am mancat dulceata facuta cu acest Gelfix si are un alt gust
O singura data am folosit gelfix si m-am jurat ca a fost si ultima. Din motivele amintite de tine. 🙂
N-am folosit Gelfix, nu stiu cum este.
Dulceata de capsuni nici nu are nevoie de el ca sa se ingroase deoarece capsunile contin pectina in cantitate mare in mod natural si asta incheaga dulceata ca pe un jeleu. La fel si gutuile au pectina mai multa.
Cel mai bine e sa ne facem dulceata in stil clasic, din zahar, fructe si putina zeama de lamaie (care mentine fructele mai tari si invioreaza culoarea). Oricum dulceata nu e sanatoasa nici facuta in acest mod (doar daca e facuta fara zahar – am auzit, dar n-am incercat). Asa ca mai bine facem cantitati mici si numai in stil clasic.
Buna.Eu azi am repetat,dulceata de visine,cu gelfix 3:1.A iesit super.Am facut si anul trecut dar nu s-a modificat gustul,textura sau culoarea,nici dupa 1 an.De aceea am repetat rețeta azi.Va pup!
Salutare,
Il folosesc cu sport de ani de zile.
Personal nu il pun la inceput, ci la final. Da, am avut ocazii cand a facut zeama spre gelatina, dar asta cand am pus mult odata. Acum il pun in praf, ca pe sare. Si nu mai pun un plic intreg la un ceaun.
Eu tot fierb fructele cam o ora pe aragaz, apoi pun acest gel fix. Nu am dulceata stricata niciodata. Nu am vazut sa isi schimbe culoarea compozitia. In general eu consum ce am facut cam cu 2-3 ani in urma, atat de multa fac an de an si nu apuc sa o consum.
Ce ramane gen borcan aproape plin, pun la consum zilnic, ce este plin, cu varf, la pastrare.