Nici o legumă din import nu va egala vreodată gustul uneia românești. Cred că acesta este principalul motiv pentru care tot mai mulți români aleg să fructifice o grădină, cât de mică, plantând câteva legume în ea. Roșiile și castraveții sunt cele mai des cultivate. Ne-am dori și noi roșii, la fel de mari ca cele din comerț, și castraveți care să rodească de 3-4 ori pe sezon dar, în același timp, încercăm să ne ținem departe de pesticidele periculoase.
Totuși, recolta poate fi una bogată, chiar și acolo unde nu se folosesc substanțe chimice. Cum? Trecem peste etapele pregătirii solului, a obținerii răsadurilor și a plantării propriu-zise pentru că suntem la sfârșit de mai, când legumele au fost deja sădite în grădina. Ajungem la următorii patru pași de respectat:
Udatul conform cu cerințele plantei și cu stadiul de creștere
Principalul motor al creșterii și rodirii plantelor, care au fost deja sădite, este apa. Dacă ele au apă și lumină suficiente,, nu au cum să nu dea recoltă bună. Trebuie avut în vedere că necesarul de apă diferă în funcție de condițiile meteo, de faza de dezvoltare dar și de la plantă la plantă. Astfel, roșia abia plantată are nevoie de apă dar nu atât de multă ca roșia cu flori sau cea care a rodit deja. De asemenea, făcând comparație între castravete și roșie, castravetele este cel care are nevoie de o cantitate mai mare de apă.
La început, le poți uda și cu cana, nu este o problemă. Pe măsură ce crește planta, crește și nevoia de apă și ar fi bine să ai un sistem de udare pus la punct, mai ales dacă vorbim despre o grădină mare. Nici măcar nu este o investiție foarte mare. Cu o astfel de pompă submersibilă și cu un furtun de grădină le vei asigura toată vara necesarul de apă. Se poate folosi fie pompa submersibilă pentru ape curate, pentru a scoate apa direct din puț, fie o pompă pentru ape murdare, pentru a aduce apă dintr-un râu aflat în apropiere.
Țineți minte că udatul grădinii se face întotdeauna dimineața sau seara, niciodată la amiază!
Stropirea culturilor cu substanțe naturale care previn apariția bolilor
Deși agricultorul, fie el de profesie sau de ocazie, și-a dat toată silința să își îngrijească grădina, recolta bogată este departe de a fi garantată. Pe perioada verii, plantele sunt expuse la tot felul de boli. Una dintre cele mai periculoase este mana. Odată infestată cu mană, cultura de tomate sau de castraveți are toate șansele să fie total compromisă. Vestea bună este că mana poate fi prevenită prin stropirea cu substanțe 100% naturale, fără nici cel mai mic efect negativ asupra plantei sau a organismului uman.
Astfel, culturile stropite de 2-3 ori, în cursul perioadei de vegetație, cu macerat de urzică sau tătăneasă, sunt la fel de bine protejate ca și cele stropite cu soluții organice mai scumpe sau cu soluții chimice dăunătoare. Maceratul se pune într-un astfel de atomizor solo și cu ajutorul său se stropește bine întreaga plantație. Gustul și aspectul legumelor rămân intacte. Ieftin și eficient.
Eliminarea buruienilor
Nu cred că există grădinar care să nu urască buruienile. De ele nu se poate scăpa complet, nici măcar folosind erbicide periculoase. Buruienile trebuie jumulite la timp, înainte să crească și să sufoce culturile de legume. Iarba fură apa și nutrienții necesari creșterii legumelor și ajunge să sufoce planta, încolăcindu-se pe rădăcinile și pe tulpina ei. Oricât ai uda straturile de roșii sau de castraveți, în astfel de condiții, ele nu vor reuși să îți ofere legumele la care visezi.
Există și erbicide naturale. Cel mai cunoscut este oțetul; problema este că el trebuie aplicat strict pe buruieni pentru că poate afecta și culturile de legume.
Îngrășămintele naturale
Legumele au nevoie și de îngrășăminte pentru a se dezvolta așa cum trebuie și a da recolta la care ne așteptăm. Evident că, și în acest caz, soluția cea mai simplă este utilizarea îngrășămintelor chimice. Aceasta soluție nu este, însă, și sănătoasă. De preferat sunt îngrășămintele naturale de tipul compostului. Acestea se aplică la 2-3 săptămâni și pătrund în sol, antrenate de apa, hrănind plantele cu toate substanțele necesare.
Un îngrășământ natural la fel de bun este și maceratul de tătăneasă, despre care vorbeam mai devreme. Iată că, stropirea culturii cu acest produs natural, cu ajutorul atomizorului, are dublu rol: de îngrășământ și de pesticid.
La acești patru pași descriși mai sus se adaugă și pașii specifici de îngrijire ai fiecărei culturi în parte (pusul aracilor, legarea, copilirea, etc). O grădină de legume îngrijită astfel nu are cum să dezamăgească. Recolta nu va fi doar bogată, ci și sănătoasă, crescută doar cu apă și pesticide și îngrășăminte naturale.
Tare mult mi-as dori sa pot sa am intr-o buna zi o casuta mica si draguta si o gradina in care sa plantez capsuni, zmerura, menta – pentru ca ador limonada, dar si zarzavaturi proaspete pentru mancare. Mi-e dor de gustul rosiilor din copilarie, insa rar il intalnesc in ziua de astazi… 🙁
pai e greu sa la ma gasim la piata pentru ca toata lumea vrea productie in cantitate mare si nu mai pune pret pe calitate. Rar gasesc vara cate o batranica ce vinde rosii care nu sunt umflate cu pompa.
Cultiv rosii si iau in consideratie sfaturile tale dar mai depinde si de sol vreme…
Da, foarte bune informatiile oferite. Dar, din pacate, nu mai sunt naturale 100% nici legumele din gradina proprie. Nu sunt carcotasa si nici nu spun ca nu ar mai exista. Vorbesc din experienta proprie, sau mai bine spus a parintilor mei de la tara. Daca da o ploaie acida se distruge mult din recolta, daca nu ai cultivat tu de ani de zile ca sa fi pastrat semintele atunci nu mai esti sigur de nimic.
Totusi, o ingrijire corecta si multa dragoste inseamna foarte mult si atunci, da, se vad diferente.
Da, o ploaie acida, poluarea din aer, toate afecteaza dar macar nu mai punem si noi porcarii pe ele.
Mai demult mergea sa stropesti cu substante naturale,dar acum nu mai face fata……..poti sa dai cu mama urzicilor ca tot degeaba.Ingrasamant natural da ,cine vaci,oi sunt fericiti,cine nu….. pune si azotat! E greu cu agricultura asta.
cred ca depinde si de soiurile cultivate
Eu stau la curte si am de toate .Acum dimimeata cand ies in gradina mananc capsuni..la vara rosii
Uneori mi-ar placea sa am propria gradina. Chiar daca nu locuiesc la casa si nu ma vad locuind la casa prea curand, mi-ar placea sa am un mic teren unde sa pot cultiva diverse legume.
Am si eu gradina unde am de toate ,ceapa fasole ,dar din pacate de atatea ploi a inceput sa putrezeasca ceapa in pamant ,a dat si bruma acum cateva saptamani mia prapadit via ,fasolea asta e ,ce sa facem
De udat gradina numnai dimideata si seara, de folosit ingrasaminte naturale stiam, dar ca exista si pesticide naturale nu stiam. Omul cat traieste invata.
Hai ca poate in acest fel ne vom bucura de gustul legumelor de altădată…
Multumesc Cristina pentru un articol complet si bine realizat. Bunica odinioara folosea ingrasamant direct de la sursa (vacuta) In plus balegarul il utiliza si in a lipi rajdiul cu lut. Ce glet pe pereti sau alte minuni. sa vezi cum izolo termic si se indreptau peretii, Apoi se dadeau doua straturi de var care dezinfecta si gata!
am copialarit la tara si chiar am intins eu insami, de multe ori, balegarul pe razoarele facuta de bunica. N-am mai mancat de mult rosii la fel de bune ca acelea.
Bun articolul. Dr atatea informatii, tarancuta ma fac 🙂
Nici nu se compara legumele crescute natural cu cele la care se folosesc chimicale. Dar si taranul s-a smecherit… si inca cum …
Locuiesc la curte, am o grădină destul de mare, dar problemele sunt inevitabile. Mi-am cumpărat un sistem de irigare prin picurare, substanţe de stropit organice, se curăţă buruiana, dar ce faci atunci când dă grindina sau o ploaie acidă, de se fac toate plantele din verzi, roşiatice? Dar chiar şi aşa vă invit la sfârşit de iulie la o roşie bine coaptă……bio.
Locuiesc la curte şi am spatiul destul de mare (1 ha), am si un solar unde cultiv de toate pentru casă. Am sistem cu picurare iar pentru buruieni folosim o folie specială de intins pe sol.
Bravo! Uite cine o sa manance anul asta rosii sanatoase!
parintii mei au gradina si trudesc la ea ca sa faca legume sanatoase ,fara pesticide ,doar ingrasaminte natural numai bune pentru copii ,
te invidiez pentru asta pentru ca sigur au si un gust unic