Fie că este din cauza alimentației incorecte, a stilului de viață sedentar sau a moștenirii genetice, cred că fiecare dintre noi se poate ”lăuda” că suferă cel putin de o afecțiune sau disfuncție. Întâlnesc oameni care arată și se comportă de parcă ar fi cei mai fericiți oameni de pe pământ. Uneori chiar m-a bătut gândul să îi invidiez, crezând că ei nu au nici o problemă medicală, nu suferă de nici o boală, n-au nici un neajuns în ceea ce privește funcționarea organismului. Dacă ajungi să îi cunoști putin, afli că fiecare suferă de ceva: unul are probleme cu hemoroizii, altul e alergic la polen, alți doi nu pot respira din pricina sinuzitei și așa mai departe.
Vorbim despre afecțiuni care, chiar și diagnosticate și tratate în mod corect, nu se vindecă niciodată definitiv. Soluția care este? Să rămâi toată viața dependent de medicamente care te ajută pe o parte și fac rău pe alte trei? Eu aș miza mai degrabă pe produsele naturiste, produse pe bază de plante. Revistele și site-urile de specialitate sunt pline de mărturii ale celor care s-au vindecat sau au ajuns să țină sub control diferite afecțiuni, folosindu-se doar de remedii naturiste. Până la urmă, să nu uităm că bunicile noastre tratau orice cu ajutorul plantelor! Haideți să vedem cum putem trata și noi, în 2016, câteva afecțiuni comune, folosind puterea plantelor.
Durerile de cap
Tot mai multă lume se plânge de dureri de cap. Migrenele au cauze multiple și puțini sunt pacienții care au reușit să scape de ele. În vreme ce unii continuă să se trateze cu analgezice de sinteză, care le irită stomacul și le afectează rinichii, foarte mulți alții aleg să se folosească de astfel de ceaiuri. Dintre ele, ceaiul de ghimbir (ginger) pare a fi cel mai bun. Ghimbirul este anti-inflamator natural și blochează durerea de cap.
Rezultate foarte bune dau și ceaiul de valeriană și cel din coajă de salcie (aspirină naturală), dacă vorbim despre tratamente interne. Un ceai nu costă deloc mult, se prepară rapid și nu are efecte adverse. Pe plan extern, durerile de cap pot fi diminuate și chiar eliminate, folosind cataplasme sau masaje cu ulei de mentă.
Iritații și alergii
Fie că vorbim despre alergii de contact, alergii alimentare sau alergii respiratorii, disconfortul este la fel de mare. Pe fondul moștenirii genetice, a efectelor poluării și a consumului de alimente procesate și cu ingrediente nu tocmai naturale, alergiile și iritațiile își fac din ce în ce mai des apariția. Tratamentele medicamentoase dau rezultate bune dar ele nu pot fi administrate în continuu. Mult mai bine ar fi să mizați pe tratamente pe baza de ceaiuri, uleiuri sau tincturi. Ceaiurile de urzică, de păpădie, levănțică, lemn dulce și de brusture sunt cele mai recomandate pentru aceste afecțiuni.
Pentru alergiile care se manifestă la nivelul pielii (iritații, inflamații însoțite sau nu de mâncărime), aplicați pansamente sterile cu ulei de migdale. În cazul alergiilor apărute pe un fond nervos, ideale sunt inhalațiile cu uleiuri volatile precum cel de eucalipt sau cel de rozmarin.
Constipația
Industria farmaceutică ne oferă o mulțime de medicamente menite să ne scape de această afecțiune. Problema este că ele pot afecta stomacul sau colonul dacă sunt administrate tot timpul. Încercați să le înlocuiți cu tratamente naturiste, cu pastiluțe pe bază de plante sau și mai bine, cu veșnicele și accesibilele ceaiuri. Ceaiuri precum cel de crușin, de păpădie sau de urzică vă pot ajuta să vă reglați tranzitul intestinal în mod natural. Pentru rezultate și mai bune, cautați ceaiuri speciale laxative, acele mixuri de ceaiuri care conțin mai multe plante benefice pentru această afecțiune.
Dintre uleiuri puteți folosi cu încredere uleiul de ricin, uleiul de măsline și uleiul din semințe de in. Toate trei au efect puternic laxativ.
Mătreața
Mătreața ne dă bătăi de cap multora. Cei mai mulți dăm fuga la supermarket sau la farmacie și ne cumpărăm șampoane scumpe care promit să ne scape de mătreață. Unele chiar reușesc să fac asta, pentru câteva săptămâni. Apoi mătreața apare din nou, eventual și cu mâncărimi, ca să fie tacâmul complet. Problema cu aceste produse este că sunt prea puternice și ne afectează și mai rău pielea capului. O alternativă mai blândă și mai ieftină ar fi tratamentele naturiste. Clătirea părului cu ceaiuri de nuc, urzică, brusture sau mușețel este foarte benefică. N-ar strica să utilizați și pe plan intern un ceai detoxifiant.
De asemenea, înainte de baie se pot utiliza tratamente homemade cu diferite uleiuri naturale. Uleiul de măsline, cele de ricin, de cocos, de nucă, din arbore de ceai sau uleiul de argan de tipul celui de aici, fac adevărate minuni cu părul nostru.
Lista afecțiunilor care pot fi tratate sau ținute în frâu cu ajutorul plantelor este foarte lungă. Ceaiurile, uleiurile, tincturile sunt remedii pe care ar trebui să mizăm cu toții. Nu doar că, de cele mai multe ori, sunt mult mai ieftine decât produsele din farmacii, dar nu au nici efecte adverse. Dacă am lăsa comoditatea la o parte și ne-am prepara un ceai verde, îndulcit cu miere, în loc să consumăm o băutură răcoritoare din comerț, care se recomandă a fi ceai, cu siguranță am fi mai sănătoși.
Un articol foarte util Cris, mai ales ca eu nu sunt deloc adepta medicamentelor decat in cazuri extreme. Uleiul de eucalipt il folosesc si eu pentru alergii si probleme respiratorii.
nu sunt deloc adepta medicamentelor si a antibioticelor ,folosesc plante ,uleiuri,aloe vera.sunt mult mai bune ,trebui sa incercam
Un articol foarte bun si pe gustul meu. Eu sunt nevoita sa iau zilnic foarte multe pastile pentru ca asa-i viata. Am incercat si cu tratamente naturiste pentru mine nu mi-au fost de ajutor.
Pff… chiar voiam sa intreb zilele astea pe facebook daca stie cineva remedii naturiste pentru combaterea durerilor de cap. Multumim pentru sfaturi!
Intr-adevar remediile naturiste sunt de incredere si la indemana oricui. Acum, depinde de fiecare, de afectiuni, de obiceiurile alimentare. Si cu plantele (ceaiuri, uleiuri, etc) nu este chiar atat de simplu cum am crede. Cel putin eu, atat cat am mai citit, stiu ca unele plante sunt bune in anumite afectiuni dar produc „efecte” nu bune, in alta parte.
Ghimbirul, de exemplu, este foarte bun, sanatos, indicat a fi pus si in mancare. Dar, in cazul meu, folosit de mai multe ori pe saptamana (obisnuiesc sa beau ceai cu ghimbir, mai ales iarna) imi irita stomacul. De aceea, cred cu tarie ca si in cazul plantelor….echilibrul este esential…..ca de altfel si in viata de ziz cu zi 🙂
Articolul este foarte util. Multumim.
Toata viata mea m-am luptat cu durerile de cap si nu i-am gasit leacul.Acum cand a fost perioada de post s-au accentuat.O alta problema sunt alergiile pe care cam toata lumea le are De constipatie si matreata nu mai zic.Bine ca avem ceaiuri.
Folosesc tratamentele naturistte de 13 ani, chiar dacă medicii nu acceptă. Dovedesc şi acum care sunt efectele lor.
Natura oferă leac pentru orice suferinţă, doar că trebuie descoperit……şi trebuie administrat cu multă răbdare.
As mai adauga pentru constipatie si uleiul de parafina, este excelent si in cazul hemoroizilor. Este un ulei care nu se absoarbe.
Super articolul! Mulțumim, Cristina! Chiar util, eu ani de zile mă „lupt” cu o alergie si rinita. Eu mai beau ceai 3 frați pătați pentru alergie.
Un articol foarte interesant , nici eu nu folosesc medicamente decât foarte rar , beau multe ceaiuri ca sunt mai sănătoase
Ceaiurile sunt la putere ,combinate cu miere de albine ,remediu perfect pentru raceala,constipatie.Altele din radacini,frunze sunt bune pentru par.Interesant articol stimata doamna,imi place!
Ceaiu de sunatoare este bun pentru alergie; pentru constipatie este bun ceaiul pentru curatarea colonului si ceai de crusin;ceaiurile sint naturale si sanatoase