Tot mai mulți tineri apelează la creditele pentru locuință prin Programul Prima Casă. Cei mai mulți dintre ei au senzația că se duc și depun o cerere și cineva vine și le aduce banii ca să își cumpere apartamentul dorit. Lucrurile nu sunt deloc simple și cei care au trecut deja prin această experiență va pot confirma asta. Aveți mult de umblat, teancuri de hârtii de plimbat, ore de pierdut în trafic și pe la ghișee, etc. Tocmai pentru a vă fi mai ușor pe toată această perioadă, un prim pas ar fi să vă găsiți un birou notarial bun.
Pe toată perioada alergăturii pentru a obține creditul de la stat, veți avea multe drumuri de făcut la notar, unele pentru consultanță, altele pentru autentificări, declarații, contracte sau antecontracte. Tot la notar veți veni pentru faza finală, cea a semnării contractului de vânzare-cumpărare, prin care deveniți proprietarul casei mult dorite. Cum alegem un birou notarial bun, pe ce criterii?
Proximitatea față de locuință sau de locul de muncă
O mare greșeală pe care o face multă lume este aceea de a apela la primul notar care le iese în cale când părăsesc banca aleasă pentru finanțare. Ai în vedere că drumurile la notar vor fi destul de dese! Nu este indicat să alegi un birou aflat în centrul Bucureștiului, dacă tu locuiești la periferie. De preferat ar fi să găsești unul cât mai aproape de casă sau de locul unde muncești. În felul acesta nu vei fi nevoit să te învoiești de la job, să alergi de nebun o oră prin trafic, ca să ajungi la notar înaintea orei de închidere.
Programul de lucru
Nu vorbim aici de programul tău, ci de al biroului notarial. Gândește-te că în toată perioada aceasta tu vei merge și la muncă și trebuie să alegi un notariat care să nu aibă un program de funcționare foarte scurt. Cei mai mulți notari pleacă acasă undeva pe la ora 16:00, oră la care, cel mai probabil, tu abia îți termini programul de lucru. Ai nevoie de un notariat ca cel de aici, cu program prelungit până la ora 18:00, măcar două zile pe săptămână.
Amabilitatea personalului
Când ai ochit un notariat la care să ai acces rapid și facil, cel mai bine este să te prezinți la biroul respectiv pentru o întâlnire de „împrietenire”. Vezi cum se comportă personalul (notarul și secretara) în cadrul unei ședințe de consultanță! Dacă ți se vorbește cu răbdare și calm, ți se explică totul pe înțelesul tău, e semn bun. Dacă nu, e cazul să te reorientezi.
Serviciile oferite
Un notariat bun este acela care oferă toate serviciile necesare în cazul unui contract de vânzare-cumpărare prin Programul Prima Casă. În această categorie intră consultanța, autentificările contractelor și notările în cartea funciară. Click aici pentru a vedea detaliat care sunt lucrurile de care trebuie să se ocupe biroul notarial pentru încheierea unui contract de vânzare cumpărare prin acest Program de creditare.
Dacă ați găsit deja locuința perfectă și v-ați înțeles cu proprietarul să aștepte până vi se aprobă creditul, cu condiția să semnați un precontract, nu faceți asta în lipsa notarului. Aveți toate șansele că pierdeți banii dați drept avans!
Prețurile practicate de notariat
Deși aud tot mai des sintagma „caut un notariat mai ieftin”, prețurile practicate de un birou notarial nu prea pot fi un criteriu de selecție. În primul rând pentru că nici un notar nu îți poate spune de la început cât te costă un anumit serviciu. Taxele se calculează conform legii deci sunt aceleași peste tot, Ele reprezintă un anumit procent din valoarea imobilului, a tranzacției, a contractului, etc. Onorariile percepute de notari sunt și ele reglementate prin lege dar ele nu sunt fixe, ci se calculează în funcție de complexitatea actului sau serviciilor solicitate.
Obținerea creditului pentru locuință prin programul Prima Casă nu este deloc floare la ureche. Tocmai de aceea trebuie să îți alegi cu grijă „partenerii”. Aveți drum lung de străbătut împreună. Eu sper să vă fie de folos aceste sfaturi și să alegeți un birou notarial care să vă facă viața mai ușoară în perioada următoare. Are statul grijă să o facă grea.
Bine de stiut.Un Paste fericit alături de familie.Te pup.Hristos a înviat.
Mult adevar in articol,bine de stiut ,multumesc.Paste fericit cu sanatate si bucurii stimata doamna!Hristos a inviat!
Intr-adevar macar o data in viata ai nevoie de notar, de un notar la care sa apelezi cu incredere.
unii practica niste preturi… pe bune! 🙁
Nu stiu cum reusesti tu sa afli toate aceste informatii si sa le centralizezi! Te felicit. Articolul este extrem de folositor
Interesant articol , iti urez un Paște fericit
Bine de stiu. Mersi frumos 🙂 . Intr adevar taxale notariale nu sunt mici dar, sunt ai notari „de renume” care au pretul lor. Cel putin in provincie unii asa mai practica
Foarte folositor articolul.
un articol foarte interesant ,bine de retinut pentru uneori avem nevoie si de acte notariale si este bine sa fi informat
ma bucur ca ai gasit informatii utile
Ieftin, nu prea ai cum sa iesi cand vine vorba de notari, macar sa ii alegi aproape sa nu te mai coste si drumurile.
in viata totul costa, soro! Cand ai nevoie de notar, ai si gata!
Notarul poate sa-ti spuna totusi cat te costa serviciile, daca ai gasit deja apartamentul. Mie mi-au calculat prin telefon. Intr-adevar, preturile sunt destul de asemanatoare pentru ca majoritatea sunt fixe, dar poate fi o diferenta la onorariul lor.
Si foarte important, notarul poate fi mult mai ieftin daca nu e platitor de TVA.
nu stiam de treaba cu TVA-ul. De ce unii nu ar plati aceeasta taxa, ca nu ma pricep?
Mai este un drept pe care ar trebui sa-l solicite orice cumpărător
prin programul prima casă, respectiv reducerea onorariului cu 30 %
Pentru ca biroul notarial, notarul, este inregistrat la ANAF ca persoana fizica autorizata si astfel la fel ca orice alta persoana fizica sau jurica atunci cand depaseste pragul impus de lege devine platitor de TVA. Acest aspect este rar, cei mai mulți pentru a evita complicațiile fiscale aleg să fie plătitori de tva de la început.
Multumim.
Daaaa, eu am avut de a face cu notari cu care nu se merita nici să îl vezi. Dar e simplu…..cum am deschis uşa, tot la fel s-a şi închis, doar cu mai mult zgomot. Precum degetele de la mână nu sunt la fel, aşa şi notarii. Unul are valoare prin ceea ce face, altul nu face nici doi bani…..dar cauţi până găseşti profesionalismul.
am nimerit si eu la una, a carei secretara m-a dus in pragul unei crize de nervi! De atunci le testez mai intai!
Un articol util cu lucruri care sunt bine de stiut.Multumim pt articol,poate vreodata se intampla sa avem nevoie de acte si sa trebuiasca sa apelam la vreun notar.
Cu siguranta imi vor fi de folos aceste sfaturi. Ma sperie atat de mult alergatura, birocratia, de aceea iti dau dreptate: „trebuie sa-ti alegi cu grija partenerii”