Ne place sau nu, creditele au devenit parte din viața noastră. Fie că e vorba de credite pe termen mai scurt sau mai lung, de credite făcute pentru a ne putea permite o vacanță, o reamenajare a locuinței sau pentru plata studiilor, mai devreme sau mai târziu cei mai mulți dintre noi ajungem să apelam la ele. Avem pe piața românească foarte multe bănci care oferă credite de nevoi personale. Totuși, cum facem să alegem instituția cu cel mai avantajos/ieftin credit?
Proximitatea față de casă
Pentru a obține un credit de nevoi personale, de cele mai multe ori sunt necesare mai multe drumuri la bancă. Te duci o dată sa te interesezi de condiții, te mai duci o dată sa duci niște acte, altă dată să semnezi actele când este aprobat creditul. La unele bănci pot fi necesare chiar mai multe „drumuri”. Chiar și când va fi nevoie de o refinanțare sau de alte probleme de discutat, e bine ca banca pe care o alegi să fie cât mai aproape de casă. Astfel economisești timpul atât de prețios și banii pe care i-ai da pe transport ca să ajungi în centrul orașului la o altă bancă. Alege o bancă mare, cu filială aproape de casa ta. De pildă, Banca Transilvania are peste 550 de sedii în Romania deci e imposibil să nu găsești o filială prin cartierul tău.
Opțiunea creditului cu dobândă fixă
Pentru orice credit iei, plătești o dobândă. Nu doar că trebuie să cauți banca ce practică cea mai mică dobândă dar trebuie să iei în calcul și dacă este vorba de dobândă fixă, variabilă sau mixtă. Citește cu atenție care sunt condițiile pentru un credit și asigură-te că ai înțeles care este valoarea DAE în procente! Un credit cu dobândă variabilă este destul de riscant pentru că nu știi cum evoluează piața și te poți trezi cu rate din ce în ce mai mari, pe care nu le mai poți plăti. Creditul cu dobândă fixă este cel mai sigur. În cazul lui știi de la început care sunt costurile lunare și nu vei avea surprize.
Posibilitatea de a-ți calcula singur, online, cât te costă un credit
Cei mai mulți dintre noi știm doar că avem nevoie de bani; nu avem prea multe cunoștințe în domeniul financiar-bancar, nu știm să ne calculăm singuri cât ar trebui să plătim rata lunară la un anumit credit. Aici mi se pare un mare plus ca banca să aibă un calculator online, cu ajutorul căruia potențialul client să poată face o simulare, chiar înainte de a solicita creditul, și a vedea cât trebuie să plătească în total pentru o anumită sumă împrumutată pe un termen de X luni și care este valoarea unei rate lunare. Spre exemplu, pentru un credit de nevoi personale la Banca Transilvania, îți poți face singur acest calcul aici.
Moneda în care se acordă creditul și se face rambursarea
Pentru cei care nu se pricep absolut deloc la finanțe, poate părea irelevant dacă își iau un credit în lei sau în dolari; în definitiv, suma împrumutată este aceeași. Asta e corect dar suma rambursată sigur nu va mai fi aceeași. Cursul de schimb valutar are tot felul de fluctuații și e foarte posibil ca ele să nu îți fie favorabile. Astfel, nu văd ce motiv ai avea să îți asumi riscul ca moneda străină, în care ai luat creditul, să ia avânt față de leul românesc și asta să îți aducă rate cu mult mai mari. Vezi cazul recent al francului elvețian!
Costul de analiză a dosarului și asigurarea de viață
Pentru a obține creditul de care ai nevoie, mai ales dacă este vorba de o sumă mai mare, tu trebuie să depui un dosar cu actele solicitate de bancă și să aștepți ca aceasta să îl analizeze și să îți comunice dacă îți aprobă creditul sau nu. Interesează-te de la început care sunt costurile de analiză a dosarului și mizează pe o bancă la care să plătești cât mai puțin sau deloc pentru asta! Întreabă și de asigurarea de viață, dacă banca o oferă gratuit sau la un preț mai mic, în calitate de bancă creditoare. Asigurarea de viață este cea care ”îți tine spatele” ție sau familiei, în caz că apar incidente neprevăzute(un accident care duce la incapacitate de muncă sau chiar deces). Știu că nu sunt lucruri plăcute de discutat dar fac parte din viața reală.
În concluzie, informați-vă cât se poate: de la prieteni, de la vecini, online pe site-urile băncilor și chiar la ghișeu, Puneți toate întrebările necesare, faceți calcule online, analizați valoarea dobânzii, întrebați de asigurarea de viață și abia apoi semnați! Doar așa veți fi siguri că ați ales cel mai avantajos credit de nevoi personale.
Lucrez in domeniu si nu prea recomand la ora actuala in Romania la salariile pe care le are populatia sa te incumeti ss iei un credit indiferent de care.Muncesti o viata pt o casa sau pt un frigider „iti rupi de la gura”lunar.
Si ce ai sugera? Sa traim in chirie o viata intreaga? Nu cred ca dintr-un venit de 2000 ron/familie strangi vreodata bani de casa. As prefera sa platesc o rata decat chirie si stiu ca la final raman cu casa… E complicata viata in Romania.
Tot ce mi-am facut inclusiv casa am facut-o luand credite. M-am descurcat greu dar altfel nu puteam. Am si acum un credit care mai am de platit cativa ani.
Nu am imprumutat credit pana acum
adevarul e ca nu prea poti da inainte fara un mic ajutor… noi avem creditul pt casa la Trasnilvania pt ca ni s-a parut cea mai buna oferta si unul de nevoi personale mutat tot aici, asa la promotie 🙂
de cand am inceput sa fiu pe salariul meu am facut mereu credit, daca vroiam sa luam ceva mai valoros nu aveam suficienti bani si luam credit ,asa m-am descurcat toata viata
fara credit nu poti face nimic in Romania ,la salariile noastre ale celor de rand ma refer ce poti face ca sa ai un confort ,ceva al tau propriu.?…dar informatia face toti banii,.te arunci cu capul inainte ..o si tragi dupa aceea ,bancile vor sa te atraga ,nu citesti contactul ,vezi in mare conditiile ,si apoi….vai de capul nostru!
Toate băncile sunt serioase până faci împrumutul. Pe urmă……vai de noi. Da, este un ajutor la nevoie, dar trebuie analizate bine toate condiţiile.
Eu aş face un credit ca să cumpăr pământ…….pe Lună. E linişte deplină, hoţi nu sunt, taxe nu plăteşti, de credite nu ai nevoie……ce mai…..acolo e de mine!
Eu nu pot sa traiesc fara credit, aproape ca nici nu il termin si fac o refinantare. Nu sume mari ca nu imi permit, asa ca ptr o pensionata medical. Un CAR la pensionari…. si pe unde se mai poate
Să nu aud de banci!! Am o descoperire de card si nu o mai văd acoperită.
Eu una sper din tot sufletul sa nu ajung la asa ceva…DAR DE CELE MAI MULTE ORI NEVOIA NE IMPINGE SA RISCAM….Multumim de sfaturi!!!
Chiar zilele trecute, stand la rand la BT sa fac o depundere, am facut un calcul online pentru diferite credite – prima casa si nevoi personale. Cel de prima casa pare mai convenabil, fiindca platesti mai putin pe luna, insa perioada de creditare e mai mare.