Când ne-am terminat noi casa de ridicat, în 2010, tocmai s-a nimerit să aterizeze bunicu’ pe la București, cu ceva treabă la medic. Bunicul meu nu e om cu prea multă școală, are doar vreo șase clase. În schimb, a construit două case singur și le-a și întreținut atâția ani. Ce-a zis bunicu’ prima dată când ne-a văzut sufrageria de care noi eram atât de mândri? Valeiiiii, taică, acilea o să băgați la foc toți salcâmii dă pă coastă într-o singură iarnă ca să faceți cald!” Pe moment, ne-a venit să râdem apoi ne-am dat seama că nu e tocmai de râs.
Nu e un secret pentru nimeni, dintre cei apropiați, că bunicu’ e un fel de Hagi Tudose, gata oricând să taie coada prea lungă a pisicii pentru a nu se risipi prea multă căldură din casă atunci când aceasta se fâțâie pe ușă. Dar, de data asta bunicul avea dreptate. La modul la care o gândisem noi, casa noastră nu avea să fie deloc eficientă din punct de vedere energetic. Ne gândisem doar la o izolație interioară și vroiam să îi dăm zor să terminăm mai repede.
În calitate de meșter mare, bunicul a cerut o foaie pe care să ne scrie, pas cu pas, ce trebuie să facem ca să nu fim nevoiți să stăm în frig sau să facem credit la bancă pentru a putea plăti facturile la energia electrică și gaz. I-am dat și foaie și apoi ne-a cerut să aprindem lumina. Când am aprins lumina, ne-a înjurat. Are el o înjurătură a lui. N-am s-o reproduc acum. A folosit-o în timp ce își dădea o palmă peste frunte și exclama: becuri de 100?!!! Apoi a început aceeași poveste pe care o știu de când eram mică, despre cum făcea el economie la orice, despre cum stătea pe întuneric ca să strângă bani să-și ia mașină, despre cum trecea pe lângă cofetărie și își refuza o prăjitură ca să aibă a doua zi bani de bilet de tramvai. Într-un fel, povestea asta e destul de enervantă dar trebuie să recunosc că noi nu prea am fost învățați să facem economie.
Continua să scrie în planul de urmat pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței și își spunea mai departe povestea. Al meu îmi șoptește la ureche Cine mai are nevoie de analiză prin termoviziune când e bunică-tu prin preajmă? El știe exact unde trebuie izolat și cu ce, unde există risc de mucegai sau condens. Pentru cine nu știe ce e termoviziunea asta, vă spun eu: e o scanare termică a clădirilor, cu o cameră de termoviziune, în urma căreia se vede foarte clar distribuția temperaturilor pe suprafața clădirii scanate. Nu, nu fac pe deșteapta că nici eu nu știam de treaba asta. Am aflat prin 2009, când am vândut apartamentul moștenit de la tata.
Tipa care vroia să îl cumpere a cerut neapărat certificat energetic. Nu era obligatoriu la acea dată dar doamna respectivă ne oferise un preț bun și vroia neapărat acel certificat. Noi nici nu auziserăm de așa ceva până atunci. Ne-a recomandat administratorul o firmă bună de profil, aceeași la care apelase și el pentru un audit energetic. În 24 de ore ne-au emis certificatul și l-am putut prezenta potențialului cumpărător. Nu s-a arătat nici extrem de încântat dar nici foarte dezamăgit de rezultatul din foaie. Pe afară tocmai se lucra la izolarea termică a blocului și administratorul a confirmat că urma să se înceapă lucrul și la reabilitarea termică a sistemului de furnizare a apei calde. Până la urmă totul s-a terminat cu bine și am reușit să vindem apartamentul la un preț bun.
De acolo avuseserăm noi bani de casă, ca să revenim la bunicul și planul lui pentru o locuință în care consumul de energie să fie minim. Ne-am ținut de planul lui și am operat următoarele modificări:
- am pus termopane de cea mai bună calitate. Înainte de vizita lui, noi plănuiam să le luăm pe cele mai ieftine ca să ne ajungă banii să și mobilăm casa. Ne-am dat seama că, dacă punem tâmplărie ieftină, vom avea costuri mai mari cu încălzirea și nu facem nici o treabă.
- am investit în polistiren expandat și vată minerală de cea mai bună calitate pentru a izola pereții și podul casei. Asta împiedică pierderile de căldură sau de răcoare(schimbul termic între interior și exterior). Dacă am fi lăsat pereții din BCA și podul neizolate, sigur ar fi trebuit să meargă centrala non-stop la nivel maxim ca să nu „facem frigul”.
- am spart cimentul din fața casei și am lăsat loc unei grădinițe în care am am plantat un gutui și un vișin. Acum sunt deja destul de mari pentru a ține umbră și răcoare pe timp de vară. Iarna, goliți de frunze, cei doi pomi lasă lumina și soarele să pătrundă pe fereastră.
- am investit în radiatoare de calitate care să rețină căldura, într-o centrală termică pe gaz, cu o clasă energetică superioară, și am izolat foarte bine sistemul de distribuție a apei calde pentru a nu se răci „la secundă”. În plus, în spatele caloriferului mare din sufragerie, amplasat pe peretele extern, am montat un panou reflectorizant pentru a reduce dispersia termică.
- am montat un termostat în locuință pentru ca centrala să se poată opri când temperatura din încăpere ajunge la un anumit nivel.
- am montat pe toți robineții dozatoare de apa cu amestec de aer Airforce One pentru a nu consuma mai multă apă decât este cazul. Acest sistem amestecă aer în apă și creează presiune fără a fi nevoie să deschizi robinetul la maximum.
- am înlocuit toate becurile din casă cu unele economice(în primă fază) și apoi cu altele ecologice care consumă mult mai puțin și furnizează o lumină optimă oricărui tip de activitate, inclusiv cititului.
- de atunci, orice aparat electronic sau electrocasnic am cumpărat, am avut grijă să fie „mâncător de puțină energie electrică”, adică am căutat numai produse care să fie cel putin clasa A energetică, dacă nu chiar A+ sau A++.
Chiar aș fi curioasă să aflu ce zice un certificat energetic despre locuința noastră: este sau nu eficientă din punct de vedere energetic? Dacă ar fi să mă iau după bunicul, cam e. Venit astă iarnă în vizită și văzând ce temperatură plăcută e în casă, mai avea puțin și pleca înapoi acasă, nu cumva să îl punem să plătească ceva la factura la gaz. Era ferm convins că am dat centrala la maximum ca să nu simtă el frigul(el obișnuit să doarmă în burta sobei). I-am făcut rondul și i-am arătat că centrala nu funcționa nici la jumătate din capacitate. I-am arătat și termostatul și factura la gaz și a zâmbit tare mândru.
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016
Eu cred ca este! Si noi daca ne ajuta Dumnezeu ne vom construi o casa ecologica, mai ales ca sotul meu tine foarte mult la acest aspect. Eu sunt mai comoda, dar si eu iubesc planeta si optez pentru un consum mic!
M ai inkis la articolul asta 🙂 simpatic bunicul si grea treaba cu termoviziunea
Deci, cine n-are un bunic acasa sa-si cumpere ( asta era gluma). Bine ca nu s-a aliniat si el la secolul vitezei, noi vrem repede, mult si bun daca se poate. Lucrurile trebuie gandite iar bunicul stie sa faca asta.
Am si eu unul acasa ,ii spun Baltazar ! :))
Frumos articol si simpatic bunicul ,esti o scumpă
Bunicul tau a avut dreptate. Eu stau la bloc si de cand peretii au fost izolati la exterior si am peste tot geamuri termopane este foarte cald in apartament. Nu am mai dat drumul la centrala pentru incalzire de mai bine de o luna. In camera unde eu dorm geamul este deschis permanent pentru ca am o mica mare problema, nu suport caldura. Ma gandesc cu groaza ca acusi vine vara.
Nu am un bunic ca al tau insa am noroc de un sot priceput :). Nu-i place sa faca o investitie( chiar si de valoare mai mica) pana nu se documenteaza suficient. Am stat aproape 1 an de zile cu renovarea apartamentului si am ingropat in el o multime de bani…dar a meritat. Este izolat foarte bine astfel incat caldura se mentine in casa si nu facem nici condens. Folosim doar becuri ecologice si electrocasnice care consuma putina energie.
„Cine n-are batrani sa si-i cumpere”!Sfaturi adevarate de la batrani.
cum se spune cine nu are bunici sa/si cumpere,ei stiu ce esta mai bine ,au experienta si de cele mai multe ori dreptate,costa si este costisitor dar merita pe termen lung si undelungat ,traiesti intr/o casa sanatoasa ,eu asa consider
Mi-ai facut seara mai frumoasa!Doamne cat am ras))Mult umor…Dar daca stam bine si ne gandim chiar are dreptate…sfaturi intelepte…
Deci acest articol merita salvat si bagat la cap. Am inceput si noi pregatirea „cuibusorului” si vrem sa il facem cat mai economic, dar nu vrem sa facem rabat de la calitate.