Cainele este cel mai bun prieten al omului. Din pacate, omul nu e intotdeauna cel mai bun prieten al cainelui. Unii isi cumpara un catelus, pe care il smotocesc cateva luni, si apoi uita de el pentru ca nu mai e asa dragalas. Am mai spus-o si ma repet: cainele nu e o jucarie pe care o pui la locul ei cand nu ai chef de ea. Cainele este o fiinta capabila de multa dragoste si infinite bucurii dar are si anumite nevoi pe care tu, ca iubitor de animale, trebuie sa i le satisfaci. Care sunt principalele lucruri de care are nevoie un caine pentru a fi sanatos, fericit si mereu gata de joaca?
Vaccinuri si deparazitare
Primul pas, cand iti cumperi un catel sau cand il adopti, este sa te interesezi daca are carnet de sanatate, daca este deparazitat si cu vaccinurile la zi. Daca nu le are, trebuie facut cat mai repede un drum la medicul veterinar pentru a vedea care sunt vaccinurile de facut in primul de viata si pentru a i se administra tratamentul corect pentru deparazitare interna si externa. Carnetul de sanatate este si el necesar pentru ca e ca un fel de fisa medicala. In el medicul va nota mereu vaccinurile si tratamentele aplicate, cu el vei putea dovedi, la nevoie, ca ai un caine sanatos cu toate vaccinurile facute.
Hrana corespunzatoare
Cum decizi de ce hrana are nevoie catelul tau? In nici un caz nu te duci la supermarket sa cumperi ce crezi tu ca suna mai bine sau e mai ieftin. Trebuie luate in calcul multe aspecte, inainte de a alege tipul de hrana: varsta, rasa, talia catelului, tipul de viata(sedentara sau activa). Poti cere si sfatul unui farmacist veterinar dar cel mai bine ar fi sa mergi la o clinica veterinara gen Mobile Vet, unde medicul sa iti spuna exact care sunt cele mai potrivite marci de hrana pentru caini, cum trebuie sa i-o dozezi corect, cand trebuie sa i-o administrezi, la ce tipuri de recompense are dreptul catelul si in ce cantitati, etc. Doar asa te asiguri ca nu vor aparea probleme de sanatate provocate de hrana inadecvata.
Siguranta
Cainele are nevoie de un stapan. Cauta in el siguranta, stabilitate si dragoste. Pentru a-l sti mereu in siguranta sau macar pentru a-ti lua toate masurile de protectie, ar trebui sa nu iesi niciodata cu cainele fara lesa(sunt multe cazuri in care cainii se sperie si fug – acestia fie se pierd, fie ajung sa fie calcati de masini) si, eventual, sa ii pui un medalion gravat. Se gasesc multe modele de medalioane si nu costa mult sa ii faci unul personalizat, cu numele lui si numarul telefon. Totusi, cea mai buna masura de protectie ramane montarea microcipului si inscrierea in RECS(Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan). Nici acesta nu e foarte scump si, din cate stiu, a devenit si obligatoriu prin lege, deci nu va mai dura mult pana autoritatile vor incepe sa intrebe de el.
Igiena
Toata lumea iubeste cateii curati, tunsi, ingrijiti. Un caine nu trebuie spalat nici prea des, dar nici o data pe an. Din nou, la clinica veterinara medicul va poate spune mai bine cat de des ii puteti face baie. In functie de tipul de blana, cainele trebuie si tuns macar o data pe an si periat chiar si zilnic, daca locuiti la bloc si nu va place sa vedeti par de catel peste tot. Alte lucruri la care mai trebuie sa fiti atenti sunt unghiile(care trebuie taiate periodic, in special la animalele care traiesc in apartament si nu reusesc sa si le toceasca singure), urechile care trebuie curatate saptamanal(cu otita nu e de joaca!) si vidarea glandelor perianale cam la fiecare trei luni. Sunt lucruri pe care le poti face chiar si tu acasa, sa il poti duce la o clinica veterinara care ofera si servicii de cosmetica pentru catei.
Dragoste
Daca pentru restul lucrurilor enumerate pana acum aveti nevoie de bani(puteti vedea aici cam cat va costa toate serviciile mai sus amintite), dragostea nu va costa nimic. In schimb, este vitala. Daca i-ai pus facut vaccinurile si ii dai mancare buna si apa proaspata, nu inseamna ca l-ai ferit de toate. Poate unora le vine greu sa creada dar depresia ii poate afecta si pe catei. Cainele tau are nevoie de o portie zilnica de dragoste si joaca. Chiar si cand nu da semne ca ar avea chef de joaca, trebuie sa il provoci si sa nu il lasi sa ramana abatut. In definitiv, el face acelasi lucru pentru tine, cand vii obosit si fara chef de viata de la munca.
Cainele tau este exact ca un copil. Are nevoie de dragostea ta si de banii tai. E dependent de tine. Astfel, tu esti responsabil pentru tot ceea ce devine el. Hrana nepotrivita il poate imbolnavi, lipsa vaccinului anual il predispune la alte boli(unele chiar mortale), lipsa igienei il face mai putin dragalas si il transforma in sursa de boli si bacterii chiar si pentru tine. Ofera-i la timp ingrijirea de care are nevoie si nu veti suferi nici unul! Ignora-l si, in scurt timp, vei fi nevoit sa il duci la clinica veterinara pentru lucruri mult mai scumpe si mai rele decat un vaccin si o deparazitare!
Am si eu un ciobanesc caucazian( e fetita),o cheama Kira,am cumparat-o de pe net.Era asa mica ,iar acum e cat mine,toata ziua s-ar juca. Are carnet,are toate vaccinurile.
Un catel este ca un copil. Iti ofera dragoste si tu trebuie sa-i raspunzi cu dragoste. Nu esti in stare sa te ocupi de un caine nu-ti lua. Este si el o fiinta, nu-l chinui.
Am si eu o catea ,e de curte ,imi este tare draga de ea
Am şi eu doi obraznici care sar pe mine toată ziua. Tot din ceea ce ai spus, eu le şi fac. Au buletin, vine medicul acasă şi îi vaccinează, deşi strâmbă din nas, au cip de identificare, iar papa bun şi dragoste……te las să îi întrebi, sau să îi vezi.
Dar să ştii că piciul negru, pleacă singur pe stradă, dar nu trece drumul până nu e liber.
Câinele este mai inteligent decât omul, dar nu vorbeşte.
Câinii animale care au nevoie de dragoste in primul rand apoi grija hranei si a sanatatii.?
Catelusele noastre au parte de toate aceste lucruri si in special de iubire!Cainele a fost si va ramane un prieten de nadejde!