Mozaicul, ca forma de finisaj, exista de mai bine de trei milenii. Vechile civilizatii foloseau tehnica mozaicului pentru a decora peretii templelor, ai palatelor sau ai caselor bogatilor comunitatii. In zilele noastre, mozaicul continua sa fie folosit cu mare succes in finisaje si decoratiuni interioare, conferind o nota aparte, eleganta, oricarui spatiu. Tehnica a ramas in principiu aceeasi: se imbina manual bucatele de mozaic, creand adevarate opere de arta. E drept ca, intre timp, au aparut placile de faianta si de gresie care imita mozaicul dar aspectul si avantajele lor nu ajung la nivelul mozaicul realizat manual din materiale naturale precum piatra. Avantajele acestui tip de mozaic le gasesti expuse mai jos.
Naturalete si unicitate
Mozaicul din piatra naturala va fi mereu un semn de eleganta si bun gust. Un astfel de finisaj, fie ca e utilizat in baie, in bucatarie, pe un perete exterior, in piscina sau chiar pentru personalizarea unui perete al dormitorului(o tendinta noua), va fermeca mereu privitorul prin naturaletea sa si prin unicitate. Chiar daca se foloseste acelasi tip de piatra si aceeasi tehnica, niciodata nu vei gasi doua spatii mozaicate care sa arate la fel. De ce? Datorita diversitatii de culori si texturi a pietrelor naturale. Rar gasim doua pietre care sa arate la fel. Si mai rar vom gasi doua linii decorative identice.
Mereu actual
Tendintele in materie de finisaje vin si pleaca, la fel ca tendintele in moda. Stilul ramane. Tot asa, nici mozaicul nu moare niciodata, dovada ca a supravietuit peste 3500 de ani. Eleganta si bunul gust sunt vesnice. Prin modul in care personalizeaza fiecare interior sau exterior, facandu-l unic, prietenos si purtatorul unui mesaj sau al unei idei, mozaicul este un material cat se poate de modern. Mereu apar forme noi, mereu o alta idee de redat, mereu noi utilizari. Mozaicul din piatra naturala a pornit de pe pardoseala si peretii palatelor, a fost folosit la decorarea bisericilor, a finisat cu succes milioane de bai si bucatarii si acum isi face loc si in restul incaperilor, cu ajutorul sau realizandu-se decoruri fascinante, adevarate opere de arta.
Il poti realiza chiar tu
Poate parea complicat insa, lucrarile mozaicale sunt simplu de realizat. O lucrare in mozaic are la baza un suport din plastic, care se fixeaza in perete. Bucatelele de mozaic sunt prinse in micile spatii ale acestui suport, lipite cu ajutorul unor produse speciale, apoi chituite si eventual lacuite, asa cum procedeaza cei mai multi in cazul utilizarii pietrei naturale. Cu putin ajutor din partea comerciantului de mozaic, in ceea ce priveste liantul care trebuie utilizat, oricine are putin simt artistic, poate trece la treaba si isi poate crea o baie, o bucatarie sau un semineu personalizat dupa bunul sau plac. Magazinele de tipul PiatraOnline.ro, sigur vor fi bucuroase sa va ajute cu toate informatiile necesare asamblarii si montarii mozaicului.
Mozaicul rezista
Dincolo de aspectul deosebit, de usurinta in realizarea finisajului sau de actualitatea acestui material, mozaicul ofera si avantajul durabilitarii. O lucrare realizata din materiale naturale de calitate(travertin, marmura, onix, granit, limestone) poate rezista si zeci de ani. Aceste pietre naturale sunt cele mai reziste in mediile cu o umiditate crescuta. Daca lucrarea este bine realizata, un perete mozaicat este la fel de impermeabil ca unul placat cu faianta. In plus, un gard, o piscina sau un perete exterior placat cu mozaic realizat din astfel de materiale, nu se decoloreaza rapid cand este batut de soare si nu se crapa din pricina frigului, asa cum s-ar intampla daca s-ar folosi placi decorative cu aspect mozaicat.
Asadar, daca va place mozaicul, aveti toate motivele sa investiti intr-un astfel de finisaj modern dar cu aspect natural si cu rezistenta maxima. Aveti deja idei pentru noua bucatarie sau pentru un hol cum n-ati mai vazut pana acum? Intrati aici si faceti-va o idee despre ce materiale puteti folosi si care sunt preturile la diverse tipuri de mozaic(polisat, antichizat, scapitat)! Spor la treaba!
Sunt materiale de calitate,ce nu -si pierde locul fruntas in materie de design, frumusete,rezista cu anii si nu se demodeaza niciodata?
Interesant articol multumim,
Imi place mozaicul dar acum este la moda faianta, gresia. Nu mai vezi prin case mozaic.
Uite, exact ceva de genul mozaicului mi-ar placea sa folosesc in interiorul cabinei de dus. Genul de cabina cu usa de sticla, care mi se pare mult mai ok decat cabinele de prin magazinele de profil. As folosi mozaic in interiorul cabinei si faianta clasica in restul baii. Aveam ceva similar in ultimul apartament in care am stat cu chirie si e o combinatie foarte interesanta.
Chiar daca nu este la moda este frumos si va ramane frumos si cum moda tot revine nici nu stii cand va fi din nou pe primul loc.Frumos,rezistent,calitativ!
imi place mozaicul ,poate revine si moda lui,este rezistent si calitativ
Mozaicul cred ca va fi mereu la moda pentru ca este rezistent in timp, de calitate si de bun gust. Nu cred sa existe un finisaj mai rafinat decat mozaicul, cel putin nu pentru mine. 🙂
un articol foarte interesant cand voi fi la casa mea sigur voi tine cont de aceste sfaturi cand o sa decorez
Mie imi place mozaicul pentru ca da o nota de eleganta locului in care se afla. Este destul de rezistent si foarte calitativ. Avem si noi la tara, la parinti in hol si chiar daca s-au facut renovari in toata casa, mozaicul a ramas asa cum a fost pus de la inceput pentru ca ne place.
Pentru a intelege arta mozaicului atat din punct de vedere artistic cat si sensul strict literar trebuie sa ne intoarcem la originile sale.
Cuvantul « mozaic « provine din grecescul « mouseion « ceea ce in traducere libera inseamna “Muza “, mozaicul servind la originile sale la decorarea grotelor consacrat acestor divinitati.
Dictionarul il defineste ca o « Lucrare de tehnica decorativa, care consta in asamblarea artistica a unor bucati mici de marmura, de ceramica, de sticla etc. de diferite culori, lipite intre ele cu mortar sau cu mastic . « Mozaicul este arta de a crea imagini prin asamblarea unor piese mici din sticlă colorată, piatră, gresie sau alte materiale. Mozaicul poate fi considerat o tehnică de artă decorativă, o parte a designului de interior sau un simbol cultural și spiritual (de exemplu, în catedrale). Piese mici, de obicei de formă cubice, de diferite culori și materiale, cunoscute sub denumirea de tesserae (diminutiv tessellae), sunt folosite pentru a crea aceste opere de arte.
Foarte frumos daca as avea mai multe fonduri mi-ar placea sa imi fac si la casa de la tara a socrilor mozaic in baie da unul gri asa albastrui cred ca chiar o sa incep sa strang bani pentru renovare in curand.
Chiar daca este un pic mai scump eu sunt de parere ca mozaicul a fost si va ramane la moda..da incaperilor o naturalete,stralucire…cu alte cuvinte un decor de vis..