Omul, spre deosebire de animale, nu are blanita sa ii tina cald. In anotimpul rece, corpul sau are nevoie de o sursa de caldura care sa il ajute sa isi pastreze temperatura optima de „functionare”. Una dintre cele mai folosite instalatii de incalzire, menite sa asigure caldura in locuinta, pe timp de iarna, este centrala termica. Cu exceptia celor care locuiesc la bloc(si sunt inca bransati la reteaua centralizata de incalzire) si a altor catorva utilizatori de alte instalatii inovative, mai toata lumea foloseste o centrala.
Principalele trei tipuri de centrale termice, clasificate in functie de materia prima folosita pentru a produse caldura sunt: centralele pe lemne, centralele pe gaz si centralele electrice. Dintre ele, cele pe lemne sunt tot mai putin folosite, desi au si ele avantajele lor. Ramane sa vedem care din cele doua, centrala pe gaz sau cea electrica, este mai rentabila. Daca stai intr-o zona in care nu exista retea de gaz, evident ca lucrurile sunt simple si ramai la varianta centrala electrica. Dar, daca ai acces la ambele retele, atunci cum faci sa alegi cea mai buna centrala pentru tine?
Centrala electrica – mica, usor de instalat, silentioasa
Spre deosebire de o centrala pe gaz, al carei montaj poate dura destul de mult, cea electrica se poate instala intr-o singura zi. O montezi, o legi la reteaua electrica a locuintei sau a spatiului pe care vrei sa il incalzesti si apoi o poti porni. Fara timp pierdut cu gaurirea peretilor pentru realizarea aerisirii necesare in cazul centralei pe gaz, fara alte batai de cap. In plus, centrala electrica are avantajul unor dimensiuni mai reduse si este si mai putin zgomotoasa decat contracandidata sa care functioneaza pe gaz. Odata montate, cele doua tipuri de centrale sunt la fel de simplu de utilizat, prin simpla apasare sau rotire a unui buton de pornire.
Centralele electrice sunt eco-friendly
La capitotul pret, parerile sunt impartite: unii spun ca este mai ieftin sa folosesti o centrala pe gaz, altii ca este mai avantajos pentru portofel sa ai centrala electrica. Totusi, trebuie sa avem in vedere faptul ca gazul este o resursa epuizabila(asta putand determina si majorari de pret semnificative), pe cand energia electrica provine din resurse variate, fiind regenerabila. La gaz sigur vor tot creste preturile. Putem trage concluzia si ca o centrala termica electrica este mai prietenoasa cu mediul. Nu doar ca nu consuma o resursa epuizabila, dar nici nu emite noxe, gradul de poluare fiind egal cu zero. Astea sunt principalele motive pentru care si eu planuiesc sa imi cumpar centrala termica Ferroli, electrica: vreau sa afectez cat mai putin mediul si sa nici nu risc sa ma trezesc ca, luna viitoare, se dubleaza pretul gazului pentru ca rezerva este pe terminate sau pentru ca nu stiu ce stat a sistat exportul catre Romania..
Centralele pe gaz -compatibile cu orice tip de instalatie de incalzire
Desi specialistii in domeniu sustin ca ambele tipuri de centrale au un randament ridicat, utilizatorii par sa prefere centralele pe gaz. In mod normal, cea care functioneaza pe electricitate ar trebuie sa aiba mai multi fani pentru ca, in cazul ei, fiecare KWh consumat se transforma in caldura si nu se pierde absolut nimic. Centrala pe gaz castiga insa teren pentru ca se preteaza la mai multe tipuri de instalatii de incalzire(instalatie de incalzire prin pardoseala, instalatie cu panouri radiante, etc).
Centrala pe gaz este ideala pentru spatiile mari
Intr-un apartament sau intr-o casa micuta, poti alege fara probleme oricare din cele doua centrale. Daca ai o casa mare sau un alt tip de spatiu de mare volum pe care vrei sa il incalzesti, alegerea ta va fi sigur centrala pe gaz. Centralele electrice sunt de mica putere si nu pot face fata incalzirii unui spatiu prea mare. Exista si posibilitatea montarii in cascada a mai multor centrale de acest tip dar asta presupune o retea electrica speciala, foarte puternica. In schimb, la cele pe gaz, ai nevoie de una singura, de mare putere, pentru a putea incalzi chiar si un spatiu comercial.
Care este mai avantajoasa dintre cele doua centrale? La aceasta intrebare nu pot raspunde eu. Nu exista un raspuns universal valabil. Va veti raspunde fiecare dintre voi, in functie de asteptarile si nevoile voastre in materie de incalzire. Vreti sa incalziti o casa mare, alegeti centrala pe gaz! Vreti silentiozitate si montaj simplu, centrala electrica e pentru voi! Daca inca nu sunteti hotarati, puteti sa studiati cu atentie specificatiile tehnice ale centralelor termice de aici. Pe langa centrale, gasiti acolo si tot ce v-ar trebui pentru a realiza o instalatie de incalzire perfecta.
Eu, personal, detin o centrala care functioneaza pe gaz si pot sa va spun ca e destul de zgomotoasa si ca, pe langa centrala, m-au costat destul de mult si „accesoriile” pentru instalarea ei. Daca as lua-o azi de la capat, as alege centrala electrica. Spuneti-mi si voi ce tip de centrala folositi si daca sunteti multumiti de ea! Poate ca sfaturile noastre ii vor ajuta pe altii sa ia deciziile corecte.
Multumesc frumos,un articol interesant .Eu am gaze ,asa ca si noi ne-am hotarat sa bagam o centrala pe gaze pentru ca avem casa mare ,multumesc pentru sfaturi .Ai venit la fix cu articolul asta .Bravo
Eu am central pe gaz ,face zgomot dar nu ceva deranjant,o am de cativa ani buni,daca as avea si calorifere din acelea cum erau odata la blocuri ,din acelea grele ,era altceve,se pastra altfel caldura ,da cu acestea care sunt acum ,caloriferele se racesc imediat .In general sunt multumita ,
Eu consider ca incalzirea pe gaz este cea mai avantajoasa deocamdata,acum depinde de tipul de centrala..sunt mai multi factori..ideea e ca trebuie sa ne sfatuim cu un profesionist cand vrem sa facem o astfel de investitie in casa..dar majoritatea oamenilor prefera gazul…nu se merita pe energie electrica,vom avea de platit de nu stim pe unde sa o apucam)))
Da, asa e. Noi am avut calorifere electrice și plăteam mai mult.
Mi-a zis o tipa ca la o grădiniță patroana vroia sa pună calorifere electrice și am sfătuit-o sa monteze mai bine o centrala pe gaz ca e mai sigura. Adică nu trebuie mereu urmărite. Dacă e și instalația electrica veche și stai la bloc trebuie schimbata și pentru centralele de 400 v spor de putere și aprobare.
Eu am pe gaz și merg f bine.
Fiecare perioada cu încălzirea lui…Asadar in materie de instalatii de încălzirea locuintei sunt multiple, bani sa ai,ne adaptam cerintelor si buzunarului…?
Foarte util articolul! 😀
Dupa parerea mea cea mai avantajoasa e incalzirea cu gaze,cealalta varianta nu prea-mi face cu ochiul..nu se merita…cel mai bine este sa apelam la un specialist cand vrem sa luam astfel de decizii,acum depinde si de spatiu,dimensiunile camerelor…etc..cu siguranta varianta cu gaze va fi cea mai solicitata …
Eu am ct electrică si ma raportez la prieteni care au ct pe gaze, pentru aceeasi metri pătrați incaziti eu plătesc la.factura CEZ 350 lei, iar pe gaze prieteni undeva la 250 lei, pe lună, nu recomand ct electrică în cazul in care nu exista alta solutie, nu cred ca sunt chiar asa zgomotoase cele pe.gaz, mai gânditi va.
Asa e!
Eu am centrala pe gaz noua din 2024, ca înainte aveam cazan pe gaze neautomatizat și pot spune ca nu e deloc zgomotoasa.
Fata de centrala pe curent nu știu dacă e mai zgomotoasa sau nu, cert e faptul ca eu vreau sa merg cu cea pe gaz. Pe curent nu as pune deoarece pe lângă faptul ca trebuie boiler, costul e mult mai mare decât pe gaz. Mulți zic ca nu plătesc mult. Depinde cât de izolata e casa și ce temperatura au în casa.,cert e ca, costul e mult mai mare. S-au mărit preturile la gaze însă momentan tot cea pe gaz e rentabila.La cea pe lemne trebuie și sa fii sănătos, ca să nu faci efort mare sa cari lemnele și mai ales cenușă.
La dumneavoastră care încălzește mai repede caloriferele pe gaz sau electric?
Și la cea electrica ați pus boiler?
@marian
Esti sigur ca sunt aceleasi conditii? Si cei 350lei includ si consumul obisnuit de curent sau sunt suplimentar(doar caldura)?
Stau la bloc si am centrala pe gaz. Sunt foarte multumita. Zgomotul nu-i asa de mare sau m-am obisnuit cu ea si nu-i dau importanta, iar acum iarna la un apartament de 4 camere platesc la gaze in jur de 150 lei.Nu stiu cat voi plati luna aceasta ca am folosit-o foarte mult.
Mda, am câteva obiecțiuni. ..obiective. Obiective, în sensul în care am un apartament în oraș încălzit cu centrala pe gaze și am o casa de vacanta încălzită cu centrala electrica la 380 V.
Cel puțin deocamdată, avantajele sunt clar în favoarea centralei pe gaz: în primul rand, valoarea facturilor este mult mai mica, încălzește mult mult mai repede spațiul și… produce și apa calda. Apa calda pe care centrala electrica nu o produce decât dacă o cuplezi cu un boiler ( alte costuri ).
Deci, părerea mea, dacă aveți posibilitatea, optați clar pt centrala pe gaze. Spor!!
Noi folosim centrală termică pe gaz din 2009 și până în momentul de față, și îți dai seama că o dată ce am instalat-o nu prea avem de gând să o schimbăm cu una electrică, decât în caz de ceva major. Suntem mulțumiți de ea, de cum încălzește, nici nu este foarte zgomotoasă, dar într-adevăr factura lunară la gaze este cam mare.
Cred ca factura e mare indiferent ce tip de centrala folosim.
C înseamnă factură la gaze mare,dnă ?Mulțumesc !
Eu am auzit ca centralele pe lemne ar fi cele mai bune, insa problema este ca nu sunt chiar atat de ieftine pentru a fi achizitionate de catre toti oamenii de rand. 😀 Eu am centrala pe gaze si obisnuiesc sa platesc destul de mult pe perioada iernii, dar asa e cand vrei sa ai caldura-n casa…pentru ca eu sunt fooooarte friguroasa.
Norocul meu ca tin la frig destul de bine. Altfel dadeam faliment platind factura la gaze.
Daca stai la casa cea mai rentabila este cea pe lemne. Sau si mai bine sa fie mixta lemne si gaz (am auzit ca exista). Centrala electrica nu renteaza. Poate doar daca ai panouri fotovoltaice…
La cea pe lemne e complicat pentru ca trebuie sa ai un spatiu urias in care sa tii si centrala si lemnele.
Da mie mi-ar placea sa am o centrala electrica si sa fie alimentata de la un panou solar,