Timp de noua luni l-ai purtat cu tine peste tot si acum, brusc, nu mai poti fi langa el secunda de secunda? Cine zice asta? Da, in vremurile in care nu se stiau prea multe lucruri despre pozitia corecta a bebelusului si nici nu ajunsesera la noi prea multe produse destinate purtarii lui, mamicile se chinuiau sa faca treaba cu o mana, in timp ce pe cea de-a doua o foloseau pentru a-l tine pe cel mic in brate. Sigur nu era o pozitie corecta nici pentru cel mic, nici confortabila pentru mamica. Si atunci, ce sa faca mamicile, sa isi lase bebelusii sa planga in patut cat se ocupa ele de treburile casnice, sa ii lase acasa cat pleaca la cumparaturi? Nici o sansa.
Mamele dedicate nu se despart de puii lor. Si nici nu mai este nevoie. Cineva s-a gandit ca nu exista mamica mai fericita decat femela-cangur, care isi poarta puiul pretutindeni in marsupiu, putand sa il protejeze de toate pericolele si sa raspunda mult mai rapid la nevoile si cerintele lui. Asa au aparut marsupiile ergonomice pentru bebelusi. Ele sunt sisteme de purtare a bebelusilor, extrem de utile si de bine gandite pentru a asigura celor mici tot confortul de care au nevoie, oferindu-le in acelasi timp o pozitie corecta a corpului. Acestea nu sunt singurele beneficii ale unui astfel de marsupiu ergonomic. Haideti sa vedem, pe scurt, principalele avantaje ale purtarii copilului intr-un astfel de produs!
-
Ofera o modalitate sanatoasa de purtare
O sa ma intrebati daca e sanatos pentru un bebelus sa fie tinut in pozitiile pe care le ofera un wrap sau o Manduca. Da, medicii pediatri si ortopezi nu doar ca le accepta, dar le si recomanda. Se pare ca pozitia cu genunchii mai sus decat soldurile, pozitie pe care medicii o numesc pozitia M(aceasta fiind forma in care se aseaza fundul si picioarele bebelusului) si pozitia curbata a spatelui nu numai ca ofera confort celui mic, dar este si o pozitie corecta care nu ii afecteaza in nici un fel dezvoltarea corecta a corpului.
-
Calmeaza bebelusul
Purtarea bebelusului intr-un port-bebe, marsupriu, wrap sau sling, nu este doar confortabila pentru mama si pentru cel mic. Aceste sisteme asigura, intr-un fel, si o continuitate a relatiei mama-pui, inceputa in perioada in care bebelusul era inca in burtica. Toate mamicile care folosesc astfel de produse au declarat ca cei mici plang mult mai putin pentru ca, in prezenta batailor inimii mamei, se calmeaza si se simt in siguranta. Chiar si durerile de colici devin mai usor de suportat atunci cand nou-nascutul simte respiratia si caldura materna.
-
Alaptare discreta
Cred ca toate mamicile s-au confruntat cu aceasta problema, a lipsei spatiilor speciale destinate alaptarii. Fie ca esti la cumparaturi sau chiar la cabinetul medical de cartier, nu exista astfel de locuri special amenajate si societatea inca nu este pregatita sa priveasca alaptatul in public ca pe o activitate normala. Atunci cand bebelusul este purtat intr-un wrap, spre exemplu, este mult mai usor sa il alaptezi fara a „deranja” privirile celor din jur. Practic iti asigura si o pozitie buna de alaptat si devine si paravan dupa care bebelusul poate si trebuie sa se ascunda pentru a putea lua „masa in oras”.
-
Pot fi folosite la orice varsta
Unele sisteme de purtare pot fi folosite inca din prima zi de viata. Altele sunt recomandate dupa ce bebelusul mai creste putin. Wrap-ul si Manduca sunt printre port-bebe-urile in care bebelusii pot fi purtati inca de la nastere. Dintre cele doua, Manduca pare a fi cea mai solicitata pentru ca ea poate fi folosita mult timp, de la nastere pana cand cel mic ajunge chiar la greutate apropiata de 20 kg. In plus, ea permite pozitii confortabile atat pentru nou-nascutul care vrea sa doarma lipit de sanul mamei, cat si pentru bebelusul care devine curios sa priveasca in jur.
Iata ca, pe langa avantajele si confortul pe care le asigura mamei prin posibilitatea de a-si tine copilul aproape avand ambele maini libere, un astfel de marsupiu ergonomic este extrem de benefic si bebelusului. Fie ca vorbim de o Manduca, de un wrap sau de un sling cu inele, ele sunt confectionate din materiale naturale de calitate, rezistente si sunt gandite in asa fel incat sa asigure o pozitie corecta, care sa nu puna in pericol sanatatea bebelusului si sa ii asigure tot confortul de care are nevoie.
Daca aveti deja un bebelus si folositi unul din aceste sisteme de purtare, as fi curioasa sa imi povestiti mai multe despre cum vi se pare, cum se simte cel mic, cat de simplu este sistemul de prindere, etc. Daca planuiti sa aveti un copil in viitorul apropiat, incercati sa tineti minte ceea ce tocmai ati citit, sa intrebari prietenele despre experinta lor cu aceste produse si sa va achitionati si voi unul din timp!
Multumim ,pentru sfat
Un stil comod si sigur petru a purta copilul in siguranta,are beneficii multiple,si isi merita pretul.?
Eu nu sunt de acord cu partatul copilului in marsupiu, am impresia ca copilul sta ingramadit, ca nu are o pozitie comoda.
sunt certificate medical, coloana micutilor e in siguranta, vorbesti in necunostiinta de cauza
Chiar am nevoie de un sistem de purtat. Daca la primul copil tot am amanat achizitia lui, acum nu mai este cazul.
Si eu mi-am purtat ambii copiii. Insa am avut un port-bebe clasic.
Acum cu atatea oferte , poate as schimba si mi-as lua unul ergonomic.
Mi se pare interesanta partea cu alaptarea fara priviri indiscrete. Stiam ca astfel bebeii sunt mai calmi si in stransa legatura cu mama.
Foarte dragut mod de a-ti tine puiul la piept si e foarte util chiar si la supermarket….
Foarte k sunt aceste marupii,si eu am avut, si mi au fost de folos, cand trebuia sa cobor sa cumpar ceva,sau la control, si eram doar eu,si nu puteam lua si carutul (Y)
bun…curand voi fi matusica si cumnatica mea trebuie sa aiba si ea asa ceva…ii voi spune si ei aceste informatii oferite de tine.
Arata foarte bine si lasa mainile libere, ceea ce cred ca este foarte OK.
Eu nu am avut asa ceva pentru copilasii mei, i-am purtat doar in carucior, dar cred ca ar fi fost util unul.
Cand o sa am bebe o sa studiez intens subiectul acesta, multumesc ca ai scris despre asa ceva 🙂