Ne place sau nu, la ora actuala suntem dependenti de energia electrica. Avem nevoie de energie electrica pentru a ne incarca telefoanele fara de care ne simtim pierduti, pentru a incalzi apa si a face sa functioneze televizorul, pentru a avea lumina si caldura in locuinta. Avem nevoie in permanenta de o sursa de curent si, de aceea, pentru zonele in care nu exista curent electric sau pentru cele in care penele de curent sunt dese si deranjante, singura solutie este achizitia unui generator de curent care sa ne asigure confortul necesar. Dar cum alegem un generator electric, care sunt factorii de care trebuie sa tinem cont atunci cand vrem sa facem o astfel de achizitie? Iata, pe scurt, care sunt principalele intrebari pe care trebuie sa si le puna oricine planuieste sa cumpere un generator electric.
Pentru ce cumpar un generator?
Poate parea o intrebare ciudata. Da, il cumperi pentru ca vrei sa ai curent electric dar care este obiectivul tau: vrei sa ai curent intr-o anumita perioada(in concediu, la casa de vacanta), sa il ai la indemana pentru cazurile in care este intrerupta alimentarea colectiva cu energie electrica sau ca sursa permanenta de electricitate(pentru casele nou-construite aflate la distanta prea mare de reteaua electrica)? Dupa caz, poti opta pentru un generator mai mic si mai ieftin sau pentru unul puternic, capabil sa functioneze non-stop.
De ce tip de curent si de ce putere am nevoie?
Un alt aspect care trebuie avut in vedere este tipul de curent pe care vreti sa vi-l furnizeze generatorul electric. Trebuie sa stiti daca aveti nevoie de curent monofazat(230 volti) sau de curent trifazic(230 volti /400 volti) si daca aveti de gand sa alimentati de la acest aparat toti consumatorii din casa(toate becurile, televizorul, frigiderul, centrala si ce aparatura mai aveti prin casa) sau il veti folosi doar entru a-i intretine functionali pe cei vitali(un bec, frigiderul si televizorul, spre exemplu). Pentru a sti exact puterea de care aveti nevoie, puteti apela la sfatul unui electrician sau, daca preferati varianta cumpararii online(pentru ca sunt preturi mai mici si mai usor de comparat), mizati pe site-uri de specialitate, precum Egeneratoare si veti primi, cu siguranta, consultanta necesara la achizitie,
Generator fix sau portabil?
Poate ca portabilitatea unui generator nu vi se pare atat de importanta. Da, ea nu afecteaza modul de functionare si nici tipul de curent produs dar, daca locuiti cu chirie, daca v-ar placea sa il luati cu dumneavoastra in vacante in camping sau daca aveti nevoie de el cu precadere intr-un anumit sezon(spre exemplu, iarna, cand penele de curent sunt mai dese), un generator portabil va fi mai usor de transportat dintr-un loc intr-altul, mai simplu de depozitat in perioadele in care nu aveti nevoie de el. Ganditi-va de la inceput daca va este suficient un generator fix sau v-ati dori unul portabil!
Generator cu pornire automata sau manuala?
Dupa cum bine intuiti, generatorul cu pornire electrica automatizata este cel care se auto-sesizeaza cand se opreste curentul electric si porneste preluand sarcina alimentarii cu energie electrica a locuintei. In vreme ce, pentru utilizarea pe un santier, pornirea automata nu e asa de importanta, pentru utilizarea rezidentiala ea este preferata de cei mai multi cumparatori. Daca lipsiti multe ore de acasa si stiti ca survin intreruperi dese de curent care afecteaza functionarea anumitor aparate sau confortul copiilor, generatorul cu pornire automata este solutia. Mancarea din frigider nu va avea de suferit din cauza intreruperii alimentarii cu energie electrica si nici cei mici nu va vor suna speriati ca au ramas in bezna.
Evident ca factorii de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un model de generator de curent sunt mult mai multi. Ar mai trebui sa aveti in vedere tipul de combustibil utilizat(benzina sau motorina), nivelul de zgomot pe care il produc in timpul functionarii, tipul constructiei(cu carcasa sau fara), tipul de racire utilizat si de prezenta sau absenta unui regulator automat de tensiune. La capitolul producatori de generatoare de curent, nu stiu prea multe nume dar stiu sigur ca printre cele mai cautate si apreciate sunt cele marca Kipor asa ca imi permit sa va recomand sa porniti cautarea de aici. Sper sa va ajute aceste informatii. Amintiti-va tot ce ati citit mai sus, indrazniti sa cereti sfaturi si raspunsuri vanzatorului si mizati nu pe cel mai mic pret, ci pe cel mai bun raport calitate-pret! Sunt sigura ca veti face o alegere buna.
Cam ar fi util pentru ca in zona care stau „pica”des reteaua de curent si nu e prea placut cand astepti cu orele sa vina din nou.?
la mine e traditie in luna decembrie sa se opreasca curentul la 2 zile 🙁
Da, daca as locui la casa sau in munti unde nu as avea curent electric cu siguranta mi-as cumpara un generator, dar la apartament unde sa-l pun? mai ales ca acum curentul nu se intrerupe cum se intrerupea odata.
inseamna ca esti o fericita ca nu ai astfel de probleme
daca ai o cabana departe,e perfect
eu n-am cabana, am o casa la periferia Bucurestiului si tot am nevoie de un generator urgent! Am pregatit toba la lumina unei lanterne…
Perfect e un asa generator cand merg la tara,curentul mai cade din cand in cand fiind zona de munte.
macar unul mic, cat sa tina un bec aprins, tot trebuie.
Multumim pentru sfat
Deocamdata astfel de probleme nu am avut insa un generator este util si chiar ar trebui sa il avem.
Asa este, suntem dependenti de energia electrica. Nu avem un generator dar nu ar strica unul, mai ales ca pe 23 seara, am stat ore bune fara electricitate tot cartierul din cauza unei defectiuni…si nu aveam in casa nicio lanterna/lumanare. Noroc cu lanterna de la telefon.
Multumim pentru articol. Mie imi este foarte util.
De cele mai multe ori angajatii dintr-un magazin nu stiu mare lucru despre produsele vandute si mai mult te induc in eroare. De asta este cel mai bine sa citesti online cat mai multe informatii despre ce doresti sa achizitionezi.
Tare as vrea sa am si eu nevoie de un generator 😀 Eventual undeva la munte!
Să știi ca vara asta o să urmăresc ofertele…
M-am saturat să tot îi îmbogățesc pe cei de la CEZ…
Vreau să îmi înlocuiesc mai multe corpuri de iluminat și să încerc să îmi fac consumul cât mai mic….