Eu sunt o fericita si va dau voie sa ma invidiati: locuiesc la curte si, desi nu am foarte mult spatiu, beneficiez totusi de umbra vitei de vie, de mirosul ierbii, de culoarea naturii renascute la viata primavara, de zambetele si culorile pe care le arunca florile. O asemenea oaza, cat de mica, clar e de invidiat in lumea in care traim, in care ne-au luat si cel mai mic spatiu verde si l-au transformat in benzinarie si au taiat si ultimii copaci din jurul blocului ca sa faca mai multe locuri de parcare. Cum sa mai avem aceeasi vitalitate pe care o aveau bunicii si stra-stra-bunici nostri cand, nu numai ca mancam mai prost si ne stresam mai mult, dar nici nu mai stim cum arata o gradina, cata voie buna iti poate da senzatia ierbii proaspete sub talpi? Unii au inteles ca intoarcerea la natura e calea spre o viata mai buna. Altii inca nu-si dau seama de unde atatea atacuri de panica, depresii si stari anxioase.
Reintoarcerea la Verde
Avem nevoie de verde! Verdele e viata. Verde era Raiul pe care Dumnezeu era dispus sa ni-l lase mostenire. L-am pierdut. Si acum se facem? In loc sa plangem dupa el, mai bine incercam sa il reconstruim. Ca parte din dorinta noastra de a ne infrumuseta viata, de a readuce natura pe care am permis sa o pierdem in numele civilizatiei, am ajuns sa punem civilizatia in slujba reconstruirii de mici raiuri in care sa ne regasim linistea, bucuria de a atinge o frunza, de a privi o floare vie. Si, pentru ca in marile orase nu prea mai sunt spatii in care sa plantam vegetatie, s-a ajuns la o solutie ingenioasa, aceea a amenajarii unor acoperisuri verzi. Eram micuta cand am vazut prima data, intr-un serial american, o terasa verde amenajata pe acoperisul unei cladiri. O imagine de vis. In ultimii ani, si Europa, cu precadere partea sa occidentala, mizeaza tot mai mult pe astfel de elemente de arhitectura si peisagistica. Iata o galerie cu cele mai frumoasa cladiri cu acoperis verde.
Cred ca suntem de acord ca sunt superbe. Si in Romania apar tot mai des astfel de cladiri, de la cladiri de birouri cu acoperis verde pana la blocuri noi, cu acoperisuri imbracate in vegetatie. Pe langa rolul lor estetic, aceste terase verzi au numeroase alte beneficii.
Terasa verde scade consumul de energie
De prima data cand am vazut o cladire cu acoperis verde, mi-am zis ca, pe timp de vara, ea trebuie sa fie o adevarata binecuvantare si nu m-am inselat. Cifrele vin sa imi confirme banuielile: pe timp de vara, acest strat verde mentine racoare. Explicatia e simpla: terasa verde reflecta razele solare si, cumulandu-si forta cu cea a stratului termoizolator, poate reduce transferul de caldura cu pana la 99%. Un studiu facut de nemti a dovedit ca, intr-o zi caniculara, cu temperatura situata undeva in jurul valorii de 35°C, in substratul vegetatiei, temperatura se mentine in jurul valorii de 25°C. Cu vara am rezolvat-o. Apoi am aflat ca, si pe timp de iarna, terasa verde e mult mai friendly decat terasa gri. Ea se comporta fix ca o blanita a cladirii, asigurand o buna izolare termica. Cum se traduce asta? Printr-un confort sporit in orice anotimp si economie de bani. Vara ai racoare si nu mai folosesti atat de mult aerul conditionat, iarna terasa e bine izolata si pierde mai putina caldura deci iar avem avantaj ca platim mai putin la intretinere. Treaba asta nu o spun doar eu si nu am pretentia sa ma credeti pe cuvant. Exista oameni care au studiat, au calculat si au concluzionat ca acoperisul verde reduce consumul de energie cu 23% la incalzire si cu 75% la aerul conditionat, cand vine vorba de o cladire de birouri ,si poate aduce o economie anuala de 91 de euro in cazul unei gospodarii(Sursa: ”Groen boven alles”, Energy Savings Monitor).
Acoperisul verde este rezistent la foc si protejeaza de radiatii electromagnetice
Focul e un dusman crunt si, in ultimele zile, s-a dovedit clar asta. E normal sa ne dorim ca, atunci cand ne construim casa sau o cladire de birouri, sa folosim materiale care sa nu intretina arderea pentru a ne pune la adapost munca si insasi viata noastra. Dincolo de orice alt material mai mult mai putin ignifug, sta acoperisul verde cu substrat de minimum 3 cm, care nu arde absolut deloc. Stiu ei, nemtii, ce zic! Eu am mare incredere in ei. Tot unul de-al lor a aratat, prin studii aprofundate, ca prezenta unei terase verzi pe acoperis scade considerabil nivelul radiatiilor electromagnetice de care toata lumea ne spune ca ar trebui sa ne ferim.(„Astfel, un acoperis verde format dintr-un strat de termoizolatie de 20 cm, strat de drenaj, un substrat gros de 16 cm si vegetatie extensiva formata din plante erbacee reduce radiatiile cu 24 de decibeli, ceea ce reprezinta o reducere de cca 99%.”).
Terasa verde reduce nivelul de zgomot
Oriunde am fi, acasa sau la birou, zgomotul este un factor perturbator care nu ne permite sa ne concentram sau sa ne odihnim, un motiv in plus de stres. Punem tot felul de materiale izolatoare, montam termopane de cea mai buna calitate si tot patrunde prea mult zgomot in cladire? Un acoperis verde ne-ar putea asigura linistea mult dorita, reducand nivelul de zgomot. Se pare ca reducerea sonorului cu 10 db se traduce intr-o scadere la jumatate a nivelului de zgomot. Ori, prin structura sa(substrat, aerul din straturi, plante), terasa verde poate reduce zgomotul cu pana la 8 db, ceea ce e mai mult decat bine. Evident ca izolarea este cu atat mai eficienta, cu cat substratul este mai gros si mai imbibat cu apa. (Prof. Dr. Gernot Minke a aratat, printr-un studiu, ca un substrat umed cu grosimea de 12 cm. poate reduce zgomotul cu 40 db).
Acoperisul verde reduce efectul de sera si ne permite sa respiram un aer mai curat
Cred ca stie toata lumea ca, pe timpul verii, temperaturile din marile orase sunt cu 5-6 grade Celsius mai mari decat cele inregistrate in zonele rurale, ba chiar exista diferente de temperaturi si intre centrul si periferia aceluiasi oras. De ce? Pentru ca la periferie si in mediul rural exista mai multa vegetatie care combate efectul de sera. De asta ne si simtim mai bine cand ne retragem intr-un parculet cat de mic, pe timp de canicula, pentru ca, spre deosebire de asfaltul care absoarbe caldura si o degaja prinzandu-ne cumva la mijloc intre caldura degajata de el si cea trimisa de soare, spatiul verde are marea calitate de a reflecta caldura. In plus, in zonele verzi, temperatura este mai scazuta si datorita procesului de evaporare a apei. Nu numai ca este mai racoare, dar simti ca si respiri mai bine atunci cand esti intr-un parc sau o gradina, asta datorita acelorasi plante care capteaza dioxidul de carbon si microparticulele. E cam greu de respirat un aer incarcat cu CO2 si cu microparticule care agraveaza bolile pulmonare. Asa ca, pentru sanatatea noastra, o crestere a numarului de spatii verzi sub forma de terase sau acoperisuri verzi, n-ar putea fi decat benefica.
Iata ca, dincolo de rolul estetic, aceste spatii verzi amenajate pe acoperisurile si terasele cladirilor prezinta multe alte beneficii: de la asigurarea confortului termic si fonic, la asigurarea unui aer mai curat si protectie maxima impotriva radiatiilor electromagnetice. Pentru a beneficia, insa, de toate aceste avantaje, trebuie ca proiectul sa fie realizat corect de o firma serioasa, precum ODÚ – Green Roof. Cu o experienta de 8 ani in domeniul proiectarii si amenajarii de acoperisuri verzi, ODÚ garanteaza calitatea. Au fost una din primele firme de profil de la noi din tara. Daca ati admirat vreodata acoperisurile verzi ale filialelor Kaufland Bucurestii Noi si Aparatorii Patriei, acoperisul biodivers al Happy Campus din Targu Mures sau acoperisul verde ultrausor de la Centrul de Agrement Trotus din Comanesti, aflati ca ODÚ e „responsabil” de peisaj.
Nu ai nevoie doar de o gradina pe acoperis care sa dea bine vazuta din blocurile din apropiere. Ea trebuie sa fie durabila, gandita in asa fel incat sa fie cat mai simplu si mai ieftin de intretinut, cu un substrat suficient de gros pentru a asigura racoare vara si nu avea probleme cu umiditatea pe timp de iarna. Ai nevoie de o firma cu experienta, cu furnizori seriosi de plante si materiale de calitate, de oameni care sa gandeasca proiectul, sa il puna in aplicare si sa-l predea „la cheie” in cel mai scurt timp. Ai nevoie de ODÚ Green Roof. Pentru ca banii tai conteaza. Pentru ca vrei ce e mai bun. ODÚ nu doar promite, ci si executa terase si acoperisuri verzi la cel mai bun raport calitate-pret.
foarte interesant acest articol,si eu tot la casa stau ,e mai bine decat la bloc
oauuu, sunt superbe amenajarile, eu tot la casa stau si doamne cat ma pot bucura de floricelele si pomisorii mei.
E cel mai frumos si sănătos sa ai o oaza de verdeata ,sa ai un loc al tau unde sa savurezi o cafea,unde sa te odihnesti dupa o zi de munca sau face chiar si un grătar.
E foarte frumos sa stai la casa, sa ai mult spatiu si sa-ti amanajezi curtea exact asa cum iti place. La bloc ai numai dezavantaje, de la lipsa spatiului si frica de un cutremur mare, pana la vecini extrem de curiosi, gata sa te urmeasca pe vizor de fiecare data cand deschizi usa…..
Buna Cristina.Sunt multe beneficii din ce am citit si tinand seama k stau la ultimul etaj intr un orasel..as iesi din tipare cu o terasa verde..intr un mod placut 🙂
Superbe imagini,interesante informatii,pacat ca nu stau la casa ,mi-ar fi placut sa locuiesc dar asa e viata,unii la casa,spatiu,frumos altii in 4 pereti,asta e ,ma bucur si pentru ei ca sunt ai mei,in ziua de azi greu cu casa.
Din pacate eu stau la bloc, degeaba as vrea eu o terasa verde.
Mi-ar placea sa implementam astfel de proiecte mai des. Inclusiv pentru categoria celor ca mine, adica a oamenilor care stau la bloc. Sa avem acoperis verde e un lucru extrem de bun, din toate punctele de vedere. Chiar mi-ar placea sa se implementeze astfel de proiecte. E greu sa convingi toti vecinii, dar daca s-ar face ceva gen un parteneriat intre primarie si o firma care se ocupa de asa ceva, asa cum este ODU Green Roof, ar fi perfect. Cred ca s-ar obtine cu usurinta fonduri europene pentru un astfel de proiect.
Interesante proiecte,ar fi bine sa se faca in multe orase,asa ar arata mai frumos si ar fi multe beneficii incepand cu sanatatea noastra.
noi stam la bloc si de aceea ori de cate ori avem ocazia, nu ezitam sa plecam la tara…unde ne putem bucura din plin de verdeata :). Intr-adevar o terasa verde e o binecuvantare , ar trebui sa se faca multe astfel de proiecte.
Cat de frumos este sa fii inconjurat de flori! Fie ca stam la casa fie ca locuim la bloc putem face o mica florarie in jurul nostru, asta bineinteles daca iubim florile.
Superbe aceste acoperisuri verzi, inca nu am vazut nicaieri pe unde am fost asa ceva, poate se vor raspandi si vor ajunge si in zona mea. Macar pentru cei mai putin norocosi, eu nu-mi plang de mila, stau la curte si am si gradina, si vita de vie. 😀
Felicitări pentru popularizarea acestor soluții ecologice. Articol scris cu multă daruire, implicare sufletească!
Îți mulțumesc pentru acest articol interesant. După părerea mea agricultura e viitorul țării. Ba chiar și viitorul planetei. Intr-o lume cu atât beton, parf și CO2 cred ca un astfel de proiect ar face numai bine. E bine ca nu numai cosmetizăm, înfrumusețăm orașul și îi facem și oxigen și avem și verdețuri…
Da da da! clar as vrea si eu un spatiu verde cat mai mare. Ba m-as muta la curte chiar, sa imi pun gazon in gradina si flori frumoase! 🙂
Nu prea am posibilitatea sa vad o astfel de priveliste deoarece stau la bloc
Ce fericita ar fi Lavinia daca am avea totul verde!E culoarea ei favorita!Daca s-ar putea si-ar vopsi si parul verde))))intradevar este o culoare frumoasa…verdeata ne ofera sansa sa traim sanatosi, respirand aer curat…
Ador vara balcoanele care sunt impodobite cu flori. Pe net cand vad terasele blocurile acoperite de verdeata si flori nu ma mai satur sa le privesc. Ador casele din Anglia care sunt acoperite de iedera. Ador florile, ador padurile! Verdele copacilor ne ajuta sa avem o viata mai buna si pe multi dintre noi de scapa de multe boli pe fond nervos.