Prajitura de post cu magiun de prune Topoloveni

lintzer cu magiun de prune

Inainte sa va intrebati ce s-a intamplat cu mine de gatesc asa de des, va spun eu ca mi se trage de la magiunul de prune Topoloveni! E delicios si simplu, si pe paine, in orice situatie si combinatie, dar te si inspira. 14 septembrie e zi de post in fiecare an la noi in casa. Zi de post si azi. Ma trezesc de dimineata, cu pofta de ceva dulce si, cum nu aveam alte optiuni prin casa, m-am uitat la borcanul de magiun de pe blatul de bucatarie si i-am pus gand rau. Am cautat repede niste retete de prajituri de post cu magiun si am gasit una simpla de care m-am si apucat rapid, ca sa fie gata pana vine sotul infometat de la serviciu.

DSCN0208

Reteta? Nimic mai simplu! Luati un castron/bol mai mare in care adaugati 10 linguri de apa, 10 linguri de zahar si 10 linguri de ulei si le mixati la viteza mare, 3-4 minute, pana se dizolva zaharul. Adaugam in compozitie o esenta de rom si incepem sa cernem faina pe care o putem incorpora la inceput cu ajutorul mixerului. Pe masura ce se ingroasa, incepem sa framantam cu mana. Adaugam faina pana vedem ca aluatul nu se mai lipeste de mana si de castron. Asa vom sti ca este gata.

Din acest aluat, rupem o bucata, cam un sfert din cantitatea totala, si o dam la congelator pana ne ocupam de restul pasilor. Pornim cuptorul si pregatim o tava de aragaz pe care o puteti tapeta cu hartie de copt(e optional pentru ca prajitura aceasta e imposibil sa se lipeasca).

Aluatul ramas se intinde cu sucitorul pe masa de lucru, cu grija pentru ca este un aluat foarte sfaramicios. Il asezam in tava si peste el punem magiun de prune intr-un strat de jumatate de centimetru. Peste magiun, aruncati niste nuci maruntite si apoi scoateti aluatul pus la congelator si il razuiti pe razatoarea mare. Razuiti uniform pe toata suprafata prajiturii si dati-o la cuptor pentru 20-25 de minute la foc mic!

Prajitura se taie cand este calduta dar nu se serveste calda. Trebuie lasata sa se raceasca pentru ca atunci devine crocanta, sfaramicioasa, topindu-se in gura. Aluat cu rom, magiun de prune Topoloveni apreciat in toata lumea, nuci hranitoare … un deliciu. Mai mult decat atat, un deliciu care e gata in 30 de minute si poate fi consumat la fel de bine si in zilele cand postim dar si la mese festive. Gustul natural al magiunului se simte chiar si in prajituri. Reteta asta o mai face si matusa mea uneori dar ea foloseste alte gemuri. E prima data cand ai mei mananca varianta aceasta, cu magiun de prune si, desi este un desert de post, va spun cu mana pe inima ca a fost chiar mai apreciata decat rulada. Orice ai gati cu acest magiun de prune de un deliciu.

Nu degeaba e primul produs romanesc care obtine  din partea Comisiei Europene certificarea Indicatie Geografica Protejata, intrand astfel in categoria premium a dulceturilor. Nu degeaba e furnizorul oficial al Casei Regale a Romaniei. Nu degeaba a primit de patru ori premiul Superior Taste Award(Premiu pentru gust remarcabil). Nu degeaba a fost numit Ambasador al Gustului Traditional Romanesc. In borcanul meu fermecat, un magiun recomandat de BIO ROMANIA, fabricat dupa o reteta veche in care zaharul, aditivii si conservatii nu au ce cauta, asteapta sa fie savurat ca atare sau in combinatii care de care mai delicioase.

El nu refuza pe nimeni: nici pe cei mici, care il pot consuma de la varsta de sase luni, nici pe cei care sunt diagnosticati cu diabet, pentru ca nu contine nici un gram de zahar. Promite sa mentina sanatatea oaselor, sa asigure un bun tranzit intestinal, sa ne dea energie, sa ne intareasca sistemul imunitar si sa ne ajute sa ne mentinem tineri mai mult timp. Din pacate, asta nu am cum sa va demonstrez eu in poze si va trebui sa incepeti voi insiva sa consumati magiun de prune Topoloveni. De cumparat, il puteti cumpara din magazinele din Bucuresti sau il puteti comanda online de pe site-ul lor sau de aici daca aveti si alte cumparaturi de facut in domeniul alimentatie sanatoasa.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Catalina Dumbrava
    • 15/09/2015
    Răspunde

    Am auzit de prajoturica asta ca nu e frea de facut, poate ma indemn sa o fac si eu

  1. Măi măi, văd că face senzație magiunul de Topoloveni. Și eu nu l-am gustat încă… trebuie să fac ceva în privința asta!
    Prăjitura seamănă cu o veche rețetă a mamei mele, numită ”Gărduleț” – era fenomenal de bună!

  2. Eu nu stiu sa gatesc mai nimic, dar magiunul asta e prune e demential pe paine proaspata cu unt.

      • Anghelina Irina
      • 17/10/2019
      Răspunde

      Eu o stiu de prăjitură raioasa ?

        • Simona Banica
        • 17/10/2019
        Răspunde

        O bunatate de prajitura, yammy…

          • Cristina Dragomir
          • 19/10/2019
          Răspunde

          mai buna decat o tarta cumparata plina de chimicale

        • Cristina Dragomir
        • 19/10/2019
        Răspunde

        da, i se mai zice si asa!

    • Hacman Radu
    • 19/09/2015
    Răspunde

    Eee…aici ma depaseste….o las pe Mary sa faca deserturile)))) nu prea ma pricep….

    • Gutu Adriana Maria
    • 21/09/2015
    Răspunde

    buna!Cristina uite o reteta pe care am testat-o si e super buna!! am luat-o de pe net si am facut-o de cateva ori!!sper sa o incerci si sa iti placa!

    Ingrediente
    2 morcovi rasi ,120 gr zahar, 120 ml ulei, 200 ml apa minerala, 20 gr scortisoara, 1 plic praf de copt , 180~200 gr faina, 2 plicuri zahar vanilat.

    Decor: magiun de prune Topoloveni, nuca macinata.

    Mod de preparare

    Intr-un bol se adauga : zaharul, uleiul, apa minerala, morcovul ras, zaharul vanilat, si scortisoara.
    Amestecam cca 3 minute continuu si adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt.
    Compozitia obtinuta trebuie sa aiba consistenta ca la blat si se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
    Se introduce tava in cuptorul incalzit si lasa la copt cca 25 min.
    Cand este gata se scoate din cuptor si se lasa la rece. Se unge la suprafata cu magiun de prune Topoloveni si se presara cu nuca macinata.
    Se portioneaza dupa preferinta.

    • Gabriela R
    • 22/09/2015
    Răspunde

    Wow, tare bine arata, la fel ca si rulada din celalalt articol al tau! Deja ma tenteaza si pe mine sa le incerc.

    • Cristina
    • 27/09/2015
    Răspunde

    Am mancat si eu asa prajitura dar nu am facut-o niciodata eu personal.

    • Hacman Mariana
    • 28/09/2015
    Răspunde

    Tu vrei sa ne pui la treaba))))Foarte delicioaSE prajiturile!Se vede cine-i gospodina sefa!Trebuie sa comandam si noi magiun de Topoloveni sa -l incercam caci,am auzit ca este genial!Pupici si spor la copt!)))))

    • Mihaica Iuliana
    • 28/09/2015
    Răspunde

    Yummy yummy ce bine arata, vreau si eu. Acum imi faci tu mie pofta, la ora asta…Nu am gasit nici pana acum magiun din acesta in magazinele de pe la mine

    • Oprea Alexandru
    • 30/09/2015
    Răspunde

    Arata foarte bine, mai ca mi-ai facut pofta, insa incerc sa ma abtin ca este cam tarziu la aceasta ora.

    • stoica claudia
    • 15/12/2016
    Răspunde

    Delicioasa ,multumim de reteta.

    • Aluculesei Brindusa
    • 15/12/2016
    Răspunde

    intr-adevar cu magiunul de Topoloveni te poti delecta intr-o mie si unu feluri de preparate!

    • nicolae claudia
    • 16/12/2016
    Răspunde

    chiar arata foarte bine..nu am mancat pana acum aceasta prajitura. mi-ai facut pofta :p

    • Anda Stanciu
    • 17/10/2019
    Răspunde

    arată foarte bine prajitura

      • Valeria Chertes
      • 17/10/2019
      Răspunde

      Ar trebui sa incerc sa o fac și eu.

        • Cristina Dragomir
        • 19/10/2019
        Răspunde

        esti invitata mea sa te apuci de treaba.

      • Cristina Dragomir
      • 19/10/2019
      Răspunde

      multumesc mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares