Pe intreaga perioada a anului, soarele emite radiatii ultraviolete nocive atat pentru piele, cat si pentru ochi. Vara, atunci cand ne bucuram cel mai mult de plaja, mare si de excursiile montane, radiatiile UV sunt de 3 ori mai puternice. Astfel, pericolul dezvoltarii cataractei si a altor probleme ale ochilor este mult mai mare. Multa lume cunoaste efectele negative ale razelor UV asupra pielii, insa, mai putin cunoscut este efectul negativ al razelor solare asupra ochilor.
Pentru ca cei mici petrec mai mult timp in aer liber decat majoritatea adultilor, este indicat sa ii protejam de razele UV cu o pereche de ochelari de soare de calitate, precum si, dupa caz, cu ochelari de vedere reactivi la lumina.
Efectele razelor UV asupra ochilor copiilor
Expunerea ochilor copiilor la razele UV, fie direct de la soare sau reflectate de pe diferite suprafete, poate duce la efecte negative atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Efecte pe termen scurt
Fotocheratita. Aceasta afectiune se manifesta prin vedere incetosata, sensibilitate exagerata la lumina, lacrimarea excesiva a ochiului si senzatia de praf in ochi. Simptomatologia este resimtita dupa 6-12 ore de la expunere.
Efecte pe termen lung
Fotoimbatranirea. Fotoimbatranirea sau „Imbatrinirea Prematura” apare in cazul unor expuneri repetate, de lunga durata. Aceasta se manifesta prin afectarea directa a colagenului tegumentar.
Pterigion. Aceasta afectiune, datorita expunerii indelungate la razele ultraviolete si a altor factori iritativi, se manifesta prin aparitia unor ulceratii de mici dimensiuni, acoperite de o retea vasculara fina, care va invada corneea.
Cataracta. Cristalinul (lentila oculara) absoarbe majoritatea radiatiilor UV, protejand astfel retina. Cu timpul, o expunere sustinuta poate contribui la aparitia cataractei.
Ce poti face pentru a-i proteja pe copii de razele ultraviolete?
Copiii sub varsta de 10 ani sunt cei mai expusi aparitiei afectiunilor de piele si de ochi provocate de razele UV. Pielea de pe pleoapele lor si din jurul ochilor este mai delicata si mai vulnerabila decat cea a adultilor.
Din fericire, ochelari de soare pentru copii protejeaza atat pielea din jurul ochilor, cat si ochiul in sine. In timp ce copiii sub 6 luni nu ar trebui sa fie expusi la soare, odata ce depasesc aceasta varsta, afara, acestia trebuie sa poarte ochelari de soare.
Sfaturi in alegerea ochelarilor de soare pentru copii potriviti:
- Alege ochelarii de soare care blocheaza 99-100 % din razele UV.
- Alege o pereche de ochelari de soare potriviti pentru varsta copilului tau. Numai asa vei sti sigur ca sunt confortabili si copilul tau ii va purta tot timpul.
- Alege o pereche de ochelari de soare potriviti pentru stilul de viata al copilului tau.
- Rezistenta ochelarilor este foarte importanta. Alege o pereche de ochelari de soare cu lentile din plastic si cu rame foarte flexibile, incasabile. Copii alearga, sar si trebuie sa ii protejezi de eventualele accidente care pot avea loc daca ochelarii se sparg.
- Verifica cu atentie ca lentilele sa nu fie zgariate sau deformate.
- Achizitioneaza ochelati de soare originali, de la branduri de renume; astfel vei avea garantia calitatii.
In cazul in care copilul tau are probleme cu vederea, ia in considerare ochelarii de vedere cu lentile fotocromice. Lentilele fotocromice sau fotocromatice reactioneaza rapid in functie de intensitatea luminii (in special in aer liber) revenind rapid la culoarea initiala (intrarea intr-o incapere), oferind maximum de confort in orice circumstanta.
Noi iti recomandam lentilele Sensity – ultima inovatie in materie de lentile fotocromatice de la Hoya. Lentilele Hoya Sensity ofera o performanta fara precedent si un confort exceptional purtatorilor. Acestea sigura si 100% protectie UV (pentru radiatiile UV-A si UV-B).
Trebuie sa ii invatam pe copii inca de la varste fragede despre importanta ochelarilor de soare si de vedere.
Acest articol trebuie sa l citeasca si fiica mea…neaparat…poate asa nu se mai incapataneaza sa poarte ochelari de proasta calitate doar ca are rama cu personaje preferate din desene animate…bine de stiut…
Nu am folosit si nici nu cred ca voi folosii vreodata lentile de contact…iara cu radiatiile sa nu te pui, sunt nocive atat pt ochi cat si pt piele
Ochelarii de soare au fost dintotdeauna cea mai buna solutie de protecte a ochilor impotriva razelor de soare
Iara lentile nici eu nu cred ca sunt ideale…nu le-am incercat , de ce sa nu recunosc.
In ziua de azi trebuie sa acordam mare atentie asupra acestui lucru..
Nu e de gluma, poti ajunge chiar la pierderea vederii…
Mie nici prin cap nu mi-a trecut, pana acum bineinteles, ca radiatiile UV afectează si ochii, iar cu timpul vederea… Eu de regula ma protejez de aceste radiații, dar ce faci cu un copil de 1-2 ani care poate nu intelege ca trebuie sa țină la ochi ochelarii, nu sa tragă de ei pana ii rupe? 😀 ( ex. Sormea mai mica :))) )
Foarte multa informatie utila in acest articol. Vederea este un simt ectrem de important in viata si trebuie sa-i dam importanta cuvenita! Un semnal de alarma benefic multora dintre noi – multumim Cristina!
Interesant articol,ochii trebuie protejati,altfel tot noi si cei mici avem de suferit.Cu vederea nu te poti juca!
Foarte important,de aceea am dat si share,si cred ca cei care intr adevar ne ofera si protectie sunt si mai scumpi ca si pret,dar merita zic eu,pentru ca nu trebuie in fiecare an altii,sau nu stiu cate modele,eu zic ca o pereche este de ajuns,sau hai 2 🙂