Ati cumparat vreodata cimbru proaspat din piata? Care e diferenta de aroma intre acesta si cimbrul din plic, cumparat din supermarket? Am sesizat-o si eu abia anul acesta. Pana acum, aveam senzatia ca cimbrul e tot cimbru si daca e in punga pe raft. Ei bine, nu e asa. Desi folosesc un cimbru de la o firma cunoscuta si laudata in materie de productie si ambalare mirodenii, am avut de multe ori surpriza sa gasesc in punga un praf care arata mai degraba a pamant de flori decat a cimbru de gradina. Nici mirosul sau aroma pe care o dadea mancarii nu ma multumea. Unde mai pui ca noi folosim cimbrul si in ceai, in special contra tusei si durerii in gat!
Prin urmare, sambata am luat directia piata(piata in care inca nu da nimeni bon fiscal), am cautat intr-un colt al pietei, unde stiam ca gasesc mereu batranici alungate de cetatenii „cinstiti” care vand la tarabele din fata si am cumparat in snop mare de cimbru verde de gradina, al carui miros m-a gadilat toata ziua in nari. L-am cumparat la un 1 leu legatura si e o legatura zdravana de cimbru inflorit, cu multe frunzulite. Din uscarea ei, voi obtine o cantitate mai mare de cimbru uscat decat se regaseste in punguta minunata pe care am aruncat-o, o punguta care costa 3 lei. L-am pus la uscat, legat cu sfori si acum astept ca vantul si aerul sa il zvante bine si o sa fac fix ce facea bunica, o sa intind pe masa un ziar si o sa prind manunchiul de cimbru uscat in mana si am sa scutur toate frunzulitele de pe el prin frecare. Am sa il depozitez in borcanele inchise ermetic si o sa am cele mai aromate mancaruri si sosuri.
Imi permit sa va sfatuiesc sa faceti la fel! Nu costa mult, nu necesita mult timp si nici nu se compara calitativ cimbrul uscat in casa cu acela pe care il cumparati de la market. Insa, atunci cand mergeti sa cumparati din piata, aveti grija sa fie fie inflorit cimbrul pe care il cumparati pentru ca altfel inseamna ca a fost cules fie prea devreme, fie prea tarziu si nu are aceeasi aroma. Ca si sfat, nu il uscati direct in soare, ci undeva la umbra pentru a-si pastra culoarea verde. Uscat direct sub razele soarelui, cimbrul se innegreste excesiv.
asa este,nu se compara in veci aroma cimbrului ce l cumparam de pe piata cu cel la plic…noi numai cimbru de gradina folosim,il uscam toamna si avem si iarna…
Asa-am sa fac! Cum ajung in piata dau pe la mirodenii sa vad cam ce-as mai putea usca si in afara de cimbtu caci banuiesc ca-i tot aceiasi treaba cu toate mirodeniile 😉 Merci de pont!
La fel ca si bunica ta si noi folosim cimbru din propria gradina…culegem buchetele si le uscam apoi cu un foarfec le taiem si il punem in borcane …pentru iarna…
Si mie imi place cimbrul….hmmm are o aroma deosebita.
Si eu am patit asa cu majoritatea condimentelor, chiar daca aleg mereu firme cunoscute.
Cimbrul ca si celelalte (tarhonul,menta,etc) prefer sa le cumpar de pe piata; uscate au alt gust,aroma decat cele de la magazin.
ei,…eu am o gospodina in casa))foloseste numai produse bio,plante din propria gradina)))..cimbrul din comert nu are nici un Dumnezeu))))
Eu nu este nevoie sa usuc deoarece mama mea mereu are grija sa imi puna si mie deoparte la uscat cimbru, deci sunt oarecum o norocoasa.
Nu ca as fi o lenesa insa aici la bloc nu prea as avea unde sa usuc cimbru…stii si tu cum este cu umiditatea si imposibis sa se usuce.
Mama soacra are mereu grija de noi si ne opreste si noua. Am o logodnica cu parinti grozavi care tin tare mult la noi.
e buna metoda asta..eu stiu de la mama ca in fiecare an a pus cimbru la uscat..si nu numai!pune menta sau diverse plante pentru ceaiuri..:)