Cui i-e frica de paduchi? Mai bine as intreba cui nu ii este. Pe mine m-a ferit Dumnezeu si n-am avut niciodata paduchi. Pe vremea mea(urasc cand se exprima bunica asa si iata ca am ajuns sa o fac si eu), chiar ca era tragedie sa ai paduchi. Chiar si dupa ce iti tundeai parul, stateai vreo saptamana acasa si ajungeai la scoala mirosind a gaz, tot erai privit ca oaia neagra a clasei, erai colegul care nu se spala suficient si de-aia a facut paduchi.
Azi nu mai e chiar o drama sa descoperi ca tu sau copilul tau v-ati pricopsit cu 1-2 paduchi. Asta imi aduce aminte de un banc in care proprietarul unui caine era instiintat de veterinar ca patrupedul lui are purici si el se incapatana sa creada ca Max al lui are doar un purice si restul sunt veniti in vizita. Nu, nu erau veniti in vizita dar aratarile de tipul asta se inmultesc al naibii de repede. Cine-a scos vorba aia cu „a se inmulti ca iepurii”, nu cred ca stia cat de repede isi sporesc familia paduchii. E suficient sa iei doi si, in cateva zile, te trezesti cu zeci de paduchi. O singura femela poate depune pana la zece oua(lindini) zilnic!
De unde luam paduchi? Nu as sti sigur sa va spun cine a fost primul, păduchele sau oul, dar ma pricep sa le fac o caracterizare succinta ca sa intelegeti mai bine cu cine aveti de-a face. Paduchilor le place curatenia asa ca, din punctul asta de vedere, nimeni nu te poate acuza ca nu pastrezi igiena corecta. Daca ai paduchi, e foarte posibil sa fii chiar mai curat decat restul colegilor(glumesc). Nu fac mofturi nici la parul murdar. Important e sa isi gaseasca un scalp pe care sa doarma, din care sa se hraneasca si in care sa isi depuna ouale. Nu obisnuiesc sa faca discriminari: se ataseza la fel de repede atat de parul scurt cat si de cel lung, in parul persoanelor de orice varsta si de orice sex. Hai sa mai raspundem la niste intrebari:
– De ce nu ii vezi la timp?
– Pentru ca au dimensiuni reduse si initial sunt translucizi(ceea ce ii face greu de detectat). Abia dupa ce fac burta mare, capata culoarea maro-rosiatica, mai usor de observat in par.
– De ce nu scapi de ei printr-o simpla spalare?
– Pentru ca zecile lor de picioare(de fapt sunt doar sase) se termina cu niste carlige care ii ajuta sa stea agatati de firul de par. Nici macar ouale de paduchi nu cad la o simpla samponare a parului! Au niste tehnici de supravietuire de invidiat. Tin si cu dintii de scalp pentru ca, in lipsa lui, nu pot supravietui mai mult de 1-2 zile.
– De ce nu mor paduchii la contactul cu samponul si cu apa? Se pare ca de inotat nu stiu sa inoate si, cu toate astea, nici dusul nici samponul nu reusesc sa ii biruiască din simplul motiv ca nemernicii, lipiti parca de firul de par, intra intr-o stare de letargie, din care isi revin miraculos dupa ce iesim din baie.
– Cum au ajuns pe mine sau pe copilul meu?
– Din cate se stie, paduchii de cap nici nu zboara, nici nu topaie. Ei migreaza linistiti de pe un scalp pe altul, atunci cand noi sau copii ne imbratisam cu persoane purtatoare sau stam foarte apropiati. Poate ca tocmai de asta mediile lor preferate de raspandire sunt scoala, gradinita si parcul. Sper ca nu si-a pus cineva problema ca merg acolo ca sa invete sau ca sa se joace. Asta ne-am mai lipsi: smarto-paduchii!
– De ce tocmai copilul mei are paduchi?
– De ce nu? Aveti impresia ca infestarile cu paduchi sunt de asa raritate ca e semn de pedeapsa divina ca i-ati contactat? Nu e chiar asa; infestarile cu paduchi sunt destul de frecvente, mai ales in randul copiilor cu varste curinse intre 7 si 14 ani. Doi din zece romani au avut macar o data probleme cu paduchii de cap. Cel putin unul din cei doi a ramas cu traume provocate de imaginea scalpului tuns la zero si de mirosul intepator de gaz folosit pentru a scapa de paduchi. Aproape 50% din cei care au raspuns studiului nu au habar cum se transmit paduchii de cap si doar un sfert dintre ei stiu de tratamentele moderne impotriva paduchilor.
– De ce uram paduchii? Pentru ca nu putem iubi parazitii, pentru ca ne afecteaza din punct de vedere fizic, psihic si social, fiind greu de suportat mancarimile provocate de ei si ideea ca societatea te poate condamna pentru ca i-ai gazduit fara voia ta.
– Cum scapam de paduchii de cap si cum prevenim aparitia lor? Ei bine, s-au dus zilele gazului si ale tunsului la chelie. Paranix e la putere acum. Paranix este unul dintre brandurile de top ale Omega Pharma, numarul 1 in Europa pentru eliminarea paduchilor de cap. Acesta este prezent in toate tarile europene, comercializat si sub numele de Paranit sau Lyclear (UK). In Romania, Paranix este prezent pentru tratament sub forma de sampon si spray impotriva paduchilor de cap, si pentru preventie sub forma de spray. Daca avem deja paduchi, putem folosi samponul sau spray-ul tratament. Ambele sunt usor de aplicat si elimina paduchii de cap si lindinii de la prima aplicare, nu au miros si nu contin insecticid. Atat spray-ul cat si samponul se aplica pe parul uscat, pe toata suprafata scalpului, insistand pe ceafa si pe zona din spatele urechilor, apoi se spala parul(in cazul utilizarii spray-ului trebuie adaugat un sampon pentru spalare) si se clateste foarte bine. Parul umed se piaptana temeinic cu pieptenul Paranix pentru a indeparta toti paduchii si ouale din par. In 15 minute scapi definitiv de paduchii de cap! Daca vrem doar sa prevenim aparitia acestor paraziti, vom fololosi spray-ul Paranix pentru preventie. Acesta se pulverizeaza in fiecare dimineata pe par si asigura protectie 24 de ore. Produsul are o formula blanda)cu extracte din plante) care nu afecteaza scalpul dar nu e pe placul „micutilor”. E usor de utilizat, nu ingrasa parul, miroase placut si tine paduchii la distanta.
– De ce ai inlocui gazul cu produsele Paranix? Pentru ca nu stiu cat de eficient ar fi gazul in preventie dar sigur e eficient in a-i tine pe cei din jurul nostru la distanta din cauza mirosului neplacut, pentru ca nici gazul nu mai e ce a fost odata si nici nu se gaseste prea usor cel de buna calitate(si va spun din experienta), pentru ca produsele Paranix au miros placut, sunt accesibile ca pret si le puteti comanda inclusiv online de pe omega-pharma.ro.
Daca ati inteles ca oricine e predispus sa „primeasca in dar paduchi” si ati inteles cum puteti preveni aparitia lor sau trata „invazia” acolo unde ea a aparut deja, va invit sa va inarmati cu produsele Paranix potrivite nevoilor dumneavoastra si sa porniti atacul impotriva paduchilor, fredonand aceste „mars de lupta”:
Nu mi-e frica, nu mi-e frica de paduchi in cap
Paranix mi-e aliat si de ei eu iute scap!
Multumesc pentru informatii,sunt foarte utile mai ales pentru noi parintii:)
Interesante informatii,adevarat ,in trecut gazul era la putere,acum medicina a descoperit si alte tratamente pentru acesti paraziti.
Nici eu nu am avut niciodata asa ceva. Nici nu vreau sa ma gandesc ce as fi facut daca as fi avut. Doamne fereste!
Insa mama mea are 3 copii luati de la stat, adica este asistent maternal profesionist, are 2 baieti si o fetiti. Toti au venit cu aceste specimene in cap anul trecut, le spun specimene deoarece asa le-am numit can am vazut si eu pt prima data cumarata un paduche care sta in cap la om….uh. Le-a lua un sampun, nu mai retin bine numele si slava Domnului au scapat.
Iara pentru eventuale intamplari deprevazute cu aceste specimene ii voi recomanda ce mi-ai recomandat tu in acest articol. Bune informatii si utile. Multumesc.
Multumesc lui Dumnezeu ca nu am avut probleme de acest gen si sper sa nu am vreodata…Doamne fereste! ..
Bine macar ca acum exista tratamente pt asa ceva…
Util articolul, desi nu am avut probleme cu asa ceva , am doi copii scolari si nu se stie niciodata! Sper sa nu fie nevoie de asa ceva, insa e bine de stiut pe ce ne putem baza.
Foarte bune informatii bv , eu tin minte cand eram mica aici in ardeal se tratau cu petrol norocul meu ca eu nu m-am confruntat cu asa ceva .
Multumim pentru articol!
Este foarte util pentru noi cei cu copii mici sau mari, de la joaca cu alti copii pot „imprumuta” diferite boli sau chiar paduchi 🙁 E bine de stiut cum sa procedam in caz ca ne intalnim cu aceste specimene.
Si pe mine m-a ferit Dumnezeu pana acum, dar cine stie daca si baietelul meu va avea acelasi noroc ca mine. Bine ca stim cum sa scapam rapid de ei .
Articol foarte interesant.Cu toate ca exista produse fel de fel cu care se pot descotorosi de acesti chiriasi nepoftiti,mai exista persoane cu paduchi si nu este prea frumos din partea lor.
E intr-adevar ceva foarte neplacut si jenant, mai ales ca si copiii pot fi foarte rai. Foarte bun articolul! :*
Informatii utile pentru cei care au astfel de probleme ,eu personal sau copilul meu din fericire, nu am avut probleme din acest punct de vedere
Un articol bun este bine de stiut ca exista asemenea produse .Din pacate m-am confruntat cu aceasta problema cind aveam fata mica.I-a contactat pe chiriasi de la niste fetite vecine cu noi.
Doamne fereste!Deja ma mananca capul…sper sa nu am niciodata probleme de acest gen…multumim de articol..
Un articol pe care eu il gasesc util, desi nu am avut astfel de probleme e bine de stiut la ce sa apelam in caz de ceva neprevazut.Multumesc
Dupa ce am scapat de paduchi e normal sa mai avem mancarimi?
Paranix NU functioneaza. Am incercat si NU functioneaza.
Si noi am folosit paranix, dar NUUUU e bun, plus ca ne-a iritat pe toti. NUU folositi aceste produse.
buna am cumparat paranix scrie ca e sanpon si el e ulei a mai patit cineva asa ???
cam asta este consistenta samponului – uleioasa.