Copiii incep scoala

nu lasa scoala sa-ti strice educatia
Pentru copii, nu e deloc placut sa treaca de la vacanta la un nou an scolar. Imi amintesc cum eram eu. Sfarsitul vacantei era un fel de Apocalisa. Asta si din cauza libertatii excesive pe care mi-o acordau in vacanta. Stateam ore in sir afara, fara un program prestabilit, fara grija de teme si apoi brusc aveau pretentia sa nu ma mai culc la 23:00 ci la 21:00 si in loc sa dorm pana incep desenele, sa ma trezesc la ora sapte. Asa ceva nu se face. Copilul are nevoie de timp pentru a se adapta la orice situatie iar, reinceperea anului scolar, este unul dintre ele. 
De asta, parintele trebuie ca pe tot parcursul vacantei sa ii faca un program mai flexibil decat in timpul cursurilor dar in acel program trebuie sa existe ore limita de somn, ore de studiu, ore de somn si asa mai departe. Apoi, cu cateva saptamani inainte de inceperea noului an scolar, copilul trebuie pregatit. Eu mi-as fi dorit ca mama sa vorbeasca cu mine sa imi aminteasca despre reinceperea scolii intr-o maniera imbietoare de genul „ai sa te intalnesti cu colega ta Mihaela si o sa iti povesteasca ce a facut ea in vacanta” si nu cu chestii de genul „abia astept sa incepi scoala ca nu mai pupi afara si vezi tu ce iti face doamna ca ai gresit tema cutare”. In privinta ceasului, iar, copilul trebuie pregatit. Nu poti sa il lasi pana in ultima clipa cu programul de vacanta si apoi sa te astepti ca brusc sa se trezeasca cu doua ore mai devreme fara nazuri sau fara sa fie morocanos. Ora de culcare trebuie scazuta treptat. Vorbim apoi despre achizitia rechizitelor, a hainutelor; copilul trebuie implicat in aceasta activitate si ea sa fie o placere pentru el. Pentru unii, asocierea inceputului anului scolar cu achizitia de hainute si rechizite noi, e o adevarata terapie, semn ca la unii terapia prin shopping se manifesta de timpuriu. Daca mai e si boboc, lucrurile sunt cu atat mai delicate dar din nou, cheia o constituie comunicarea si educarea copilui mai ales sub forma unui joc. Mi-as fi dorit sa ma joc cu mama „de-a scoala” dar nu a facut-o niciodata. Restrictiile si poruncile nu numai ca nu sunt recomandate dar trebuie evitate la maximum. Cel mai bine e sa pastrezi si sa ii insufli o atitudine pozitiva vizavi de scoala, sa ai discutii despre ce presupune noul an scolar sau noua etapa in viata lui si care iti sunt asteptarile. Lungirea discutiilor la infinit are efecte la fel de negative ca si lipsa lor .
 Stiati ca nu e usor, din momentul care ati aflat ca veti fi parinti dar trebuie sa nu uitati niciodata ca pedeapsa nu se compara cu recompensa cand vine vorba de rezultate, si prin recompensa va rog sa nu intelegeti bani de bomboane si mai degraba o lauda sau o imbratisare. Dincolo de rezultatele imediate, asta ii va da copilului incredere in el, pe termen lung.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares