Inovatia in slujba vietii

premiile inovatiei
Oamenii au cautat sa isi imbunatateasca intotdeauna viata. Asa au ajuns de la hainele rudimentare din piei de animale la haine tesute frumos, de la alimentatia compusa exclusiv din vanat si fructe si legume crude la mancarea gatita(prin descoperirea focului), de la o trecere a timpului masurata in intuneric si lumina, la o scurgere stresanta a lui, masurata in secunde pretioase. Nu condamn evolutia. Fara ea, eu azi as fi fost in pestera, fara laptop si internet. Doar ca sunt de parere ca in unele domenii se exagereaza cu cercetarea si inovatia si altele parca nu-s bagate in seama. De pilda, mie mi se pare suficient ca televizorul sa poate fi pornit cu telecomanda si consider ca nu e necesar ca el sa poata fi pornit cu privirea sau cu puterea mintii. Mi-e suficient sa am o mana sanatoasa cu care sa pot manui telecomanda. Si pentru a o avea, eu militez pentru inovatie maxima in medicina si cercetare medicala.
Am aflat de curand despre Gala Premiile Inovatiei Romanesti. Pentru ca nu am gasit cuvinte care sa descrie mai bine ce inseamna aceasta gala, am sa redau citatul organizatorului: „Anual, sute de inventatori si oameni de stiinta romani, din toate domeniile, se inscriu in concursurile de inventica de pe intreg globul, pentru a demonstra lumii valoarea “mintii” romanesti. Anual, milioane de oameni asista revoltati la indiferenta si nepasarea celor care ar trebui sa promoveze aceste adevarate valori ale Romaniei: autoritati, societatea civila si altii. Anual, acesti romani de exceptie umplu vitrine cu medalii obtinute la aceste concursuri. Anual, inventiile lor salveaza vieti, modifica destine, imbunatatesc performantele unor afaceri, transforma oameni si institutii. Anual, ne dam seama ca pentru ei facem prea putin. Este motivul pentru care una dintre cele mai mari companii din lume, o firma care datoreaza de peste 100 de ani succesul sau inovatiei si dorintei oamenilor de a depasi limitele, a decis sa promoveze si sa premieze inventica romaneasca.”
Pe site-ul mai sus mentionat, s-a dezvoltat o adevarata wikipedia a inovatiei romanesti, locul unde poti afla  cele mai noi inventii si date depre cei care le-au facut. Am cercetat si eu lista inventicii si am remarcat ca de unele stiam si de altele nu. Sa le fie rusine televiziunilor ca imi spun ce mananca Andreea Mantea si Stefan Stan la micul dejun dar nu ne promoveaza adevaratele valori! Fiecare om din lista aceea merita respectul nostru, dar pentru mine, mai mult ca oricine, conteaza doamna Raluca-Ioana van Staden. Domeniul in care exceleaza dansa, este tocmai cel despre care vorbeam mai devreme iar inovatia dansei are toate sansele sa reduca semnificativ, ravagiile unei boli moderne necrutatoare.
Vorbim despre cancer. In anul 2008, cancerul a cauzat 7,7 milioane de decese la nivel mondial, iar 1,5 milioane dintre acestea au fost provocate de infectii care ar fi putut fi prevenite sau tratate. Un raport al Agentiei Internaționale pentru Studiul Cancerului (IARC) – agentie a Organizației Mondiale a Sanatatii– arata ca, in 2030, vor ajunge sa moara de cancer circa 13,2 milioane de oameni in fiecare an – aproape de două ori mai mulți decât în 2008.. In SUA, cancerul ucide aproximativ 1.500 de oameni pe zi si este a doua cea mai raspandita boala, după afectunile de inima. In Romania, ultimele statistici monitorizau 420.000 de bolnavi, iar anual sunt diagnosticate alte 95.000‑96.000 de persoane, din care peste jumatate ‑ in faza incurabil.
Raluca-Ioana van Staden, detinatoarea premiului al II-lea la sectiunea Cercetatorul anului, in cadrul Galei Premiilor in Educatie – editia 2009, a castigat, in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva de anul acesta, Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna femeie inventator. Dispozitivul creat impreuna cu sotul ei, Jacobus Frederick van Staden, este ,,un senzor care determina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, direct din sange, oferind rezultatul in mai putin de 6 minute“. Pentru mine asta inseamna inovatia de care avem cea mai mare nevoie. Poate ca sunt subiectiva avand doua cazuri de cancer in familie(din fericire depistate la timp si speram vindecabile). Dar viata e cea mai de pret si sanatatea, pe care nu o apreciem decat atunci cand o pierdem, e singurul lucru cu adevarat important. Iar posibilitatea de a depista o boala atat de crancena, printr-o analiza simpla care sa nu implice programari cu zecile si ore state pe holurile spitalelor si spagi date unor medici care poate nici nu fac o ecografie cum trebuie, inseamna viata pentru noi toti.  O voi sustine cat pot prin tweet-uri si share-uri. Oamenii trebuie sa stie la ce a lucrat o romanca! Eu am vazut-o de curand si intr-o emisiune TV si mi se pare o femeie foarte frumoasa dar si modesta. Cat despre CV, este unul impresionant. Unii s-ar putea plictisi numai citindu-l. Dar daca aveti timp, cautati-l pe Google.
Dispozitivul  va putea fi capabil sa depisteze in sase minute, inca din faza incipienta, cancerele de san, de ovare, prostata si gastrointestinale. Deocamdata, senzorul de marimea unui varf de ac, este inca in teste. Dar daca totul va iesi bine in teste, in curand, un senzor care costa sub un euro va putea salva milioane de vieti, in cateva minute, prin simpla analiza a unei picaturi de sange sau de saliva. Mai multe puteti afla din cele doua parti ale interviului de mai jos.

Nu stiam pana astazi de campania „PR3MIAZA INOVATIA” dar azi salut cu mandrie initiativa lor. Nu numai ca prin intermediul site-ului ne face cunoscute inventiile si inovatiile romanesti dar va organiza si o gala in care cele mai bune dintre acestea vor fi premiate. Unul dintre premii va fi premiul de popularitate, la a carui alegere poti contribui prin vot.
Pe langa promovarea inventatorilor premiati international, se doreste si implicarea studentilor si a inventatorilor amatori , care vor avea la dispozitie www.inventamatori.rope care sa-si posteze filmul inventiei si sa obtina voturi si popularitate. Si, ca studentii sa intre in contact cu inventatorii si sa afle mai multe despre proiect, compania organizeaza si evenimente in cadrul Universitatilor din tara, evenimente la care pun fata in fata studentul cu un inventator din regiunea respectiva. La data redactarii acestui articol, evenimentele de la Cluj si Iasi s-au desfasurat deja. Dar urmeaza la Timisoara, Brasov si Bucuresti in 12, 16 si 21-25 octombrie (Timisoara – 12 octombrie – Universitatea de Medicina si farmacie „Victor Babes” – Facultatea de medicina Dentara – • Brasov – 16 Octombrie – Universitatea Transilvania – • Bucuresti – periaoda 21 – 25 octombrie – Universitatea Politehnica – data se comunica ulterior.). La aceste evenimente, studentii pasionati si implicati, vor putea castiga si premii constand in produse 3M sau un iPad.

Tu ce inventator ai alege din aceasta lista? Eu una, imi doresc din suflet ca dispozitivul despre care v-am vorbit, sa ajunga cat mai curand in slujba noastra si fiecarui om care va reusi sa invinga cancerul incipient cu ajutorul lui, cand  va cauta sa afle mai multe despre Raluca-Ioana van Staden, Google sa ii spuna ca in 2013, ea a castigat premiul de popularitate la Gala Premiilor Inovatiei Romanesti pentru ca oamenii au inteles ca viata primeaza.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares