E ora Pamantului. Ce-i faci cadou?


Stau si-mi aduc aminte cu drag, cat de mult imi placea in clasa a patra materia „Cunosterea Mediului Inconjurator”. Cam acolo s-a oprit educatia scolara despre mediu si protejarea lui. Era mai important sa extragi un radical, care, apropo, nu mi-a folosit la nimic ca nu am mai extras radical din clasa a zecea, decat sa afli din timp ca resursele de care dispunem sunt nenumarate dar nu inepuizabile. Cred ca de aici pleaca totul, de la educatia ecologica si de la cultivarea bunului simt fata de tot ce ne inconjoara.  Oricata engleza ai sti sau la cate olimpiade ai fi participat, poluarea si consumul irational te vor afecta si pe tine! Haideti sa taiem o ora de matematica pe saptamana si sa o dedicam unor lectii de protectie a mediului, de ce nu si lectii practice- diverse activitati de strangerea a gunoaielor sau discutii cu oamenii pe strada.
Dincolo de educatie, se afla problema autoritatilor , care pun interesele financiare inaintea deptului nostru la a respira. La mine in zona, intr-o singura statie de tramvai sunt trei benzinarii. Toate trei au fost ridicate pe locul unor parculete care acum sase ani erau pline de pomi si flori. Erau necesare chiar trei? In Constitutia Romaniei nu se prevede nicaieri Dreptul cetateanului de a-si alimenta rezervorul la fiecare 20 de metri, insa despre dreptul la viata scrie; si atunci unde e dreptul meu la viata, la a respira, intr-o statie de RATB in care cat vezi cu ochii sunt numai blocuri, benzinarii si masini? Hai sa nu mai taiem decat acolo unde chiar nu se poate altfel.
Vorbim mereu vorbe despre reciclare, despre colectarea selectiva a deseurilor, dar e mai mult o utopie. Degeaba pun eu separat hartia, sticlele de plastic si pungile, daca masina de gunoi le amesteca la loc. Munca de Sisif si mai multe nu; cel mai apropiat conteiner de colectare selectiva se afla la 5 statii de tramvai de casa mea. Si nici de acolo nu imi garanteaza nimeni ca se ridica „selectiv”.Cred ca o solutie ar fi urmatoarea: sa se distribuie fiecarei gospodarii saci menajeri cu cod unic pentru a colecta gunoiul selectiv, iar daca in centrul de „desfacere” a gunoiului se constata ca deseurile nu au fost selectate corespunzator, in baza codului unic de pe sac, se identifica „inculpatul” si se iau masuri …. conform unei legi care …poate va fi vreodata in vigoare.  Stiu ca pare un film SF, dar mie nu mi se pare asa irealizabil.
Cat despre masini, eu sunt constienta ca nu se poate renunta definitv la ele, la fel cum nu ne permitem sa ne cumparam masini electrice. Dar toate masurile care se iau sunt cam sortite esecului. Taxa de inmatriculare nu prea a oprit pe nimeni sa cumpere si sa inmatriculeze autoturisme foarte poluante, de vreme ce exista posibilitatea de a le inscrie si la vecinii de la sud de Dunare. Poate ca interzicerea totala a circulatiei unor masini care emit noxe peste limita bunului simt, ar face ceva!
Romanului ii place curatenia si mereu se plange cand nu o gaseste. Dar mizeria cine o face oare? E asa deranjant sa vezi hartii pe trotuar sau peturi pe malul unui rau, dar nu pare deloc asa grav daca le arunci chiar tu. Sa faca autoritatile curat, ca doar si in dormitor tot autoritatile trebuie sa vina sa stearga praful! Eu locuiesc pe o strada in sectorul 5, unde mai nou se baga utilaje care consuma conbustibil si polueaza la greu, ca sa mature cojile de seminte pe care vecinii mei nu le pot da cu matura. Nu cunosc eu legea prea bine dar in nici un caz nu mi se pare o situatie normala.
Multe lucruri nu mi se par mie normale: cum ar fi pastrarea aprinsa a iluminatului public pe timp de zi. Nimic nu ma bucura mai tare dimineata cand ma trezesc, decat sa vad becul de pe stalp aprins! Sau aruncatul in canalizare a tot felul de lucruri si produse al caror loc nu este acolo: vezi uleiurile toxice de la restaurante, pentru care exista firme specializate care ar trebui sa il colecteze, insa nu au ce colecta !
Daca toti ne-am stradui sa facem cat mai mult pentru a proteja resursele si mediul, poate ca nu ne-am mai face griji daca nepotii nostri vor mai avea ce respira. Poti renunta la masina cand mergi pana la colt de strada sa iti paine, poti scoate incarcatorul din priza cand bateria telefonului este pe deplin incarcata, te poti uita la film cu lumina stinsa si poti renunta la a mai folosi zilnic un numar nelimitat de pungi de plastic. Stiu ca noi, in general, apreciem lucrurile abia dupa ce le-am pierdut dar Pamantul chiar nu ne putem permite sa il pierdem.
 
Pamanteanule, tu mai tot timpul sarbatoresti ceva: Craciun, Paste, zi de nume, zi de nastere, 1 Mai. Pamantul are o singura ora, nici macar zi si atunci ii esti dator. Dator sa ii multumesti macar o ora ca te rabda. Pe 23 martie e „ora” Lui. Nu se lasa cu tort si cadouri dar se va bucura daca stingi lumina si tu. Nu e esentiala economia de energie electrica pe care o faci in perioada de post electric, ci semnalul de alarma pe care il tragi pentru cei din jurul tau. Asa ca, stinge te rog lumina! E treaba ta ce faci pe intuneric. Am o singura nelamurire: de ce la Timisoara, orasul Earth Hour de anul acesta se va sarbatori cu un spectacol de lumini? Daca ma poate lamuri cineva, va rog sa o faceti! 
Te invit sa participi la aceasta campanie a Indfloor Group.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares