Sincer, la noi in casa se consuma foarte multa paine ceea ce nu e bine deloc; de regula se mananca paine alba asa-zisa „pe vatra” din doua considerente: magazinul care o comercializeaza este foarte aproape de casa si pretul este accesibil. Stim si noi ca e bine sa mancam mai degraba o paine integrala, neagra sau un graham dar, din pacate, cea comercializata in buticurile de cartier este mai mult colorata decat sanatoasa, ca sa nu mai spun ca are si mult zahar in compozitie.
Exista acum ceva vreme in Piata un magazin de paine unde aduceau o paine intermediara foarte buna dar l-au desfiintat. Au facut cofetarie. Asta spune ceva, nu?! Ce paine as vrea sa mananc? Nu pot sa uit cand eram mica si facea bunica „cocoacea” ei nedospita si coapta pe frunze de salcam in cuptorul de lut de afara, la foc adevarat de lemne. O mancam goala cu rosii sau un ardei. De cand a murit ea …nu am mai mancat asa ceva. Si slava Domnului ea a murit la 82 de ani, cu toti dintii in gura fara o carie, fara cancer, fara probleme digestive, fara diabet si alte prostii dar de unde paine ca aceea?
Poate ca o paine facuta in casa ar fi buna dar …nu la fel. Faina de la punga si taratele daca nu sunt „bio” sunt provenite dintr-un grau mai tratat ca cel mai bolnav pacient de la urgenta, totul e facut electric sau pe gaz ….nici vorba de aroma aceea de faina de grau naturala si de mirosul de coaja de paine in care s-a lipit frunza de salcam:(.