Buna dimineata pe la pranz. Care ati uitat ca s-a dat ceasul inainte cu o ora, faceti-o acum si o sa vedeti ca e aproape pranz. Nu stiu daca din cauza orei dar azi mi-a fost mai greu ca niciodata sa ma trezesc. Organismul nu tine cont nici de ora de vara nici de cea de iarna. Are propriul lui ceas dupa care actioneaza. Medicii spun ca avem nevoie de minim o saptamana ca sa ne adaptam la noua ora.
Dupa ce ceasurile sunt date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit impropriu si GMT) este de trei ore.
Pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la această conventie, aplicata in Romania din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.
In conformitate cu Conventia fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secundă, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca la fiecare 15 grade longitudine apare o ora în plus.
Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. Romania se află in fusul orar 2.
Sursa Mediafax