Va era dor de cuvantul „magiun„, ca sa nu mai zic de gustul acestui produs? Pentru cine a crescut cu dulceata din comert sau cu gemuri „homemade”, in care sunt pusi tot felul de aditivi de inchegare si indulcire, cuvantul magiun s-ar putea sa nu va spuna mare lucru. Ca sa fie treaba clara de la inceput, o sa-l citez pe domnul DEX: „MAGIÚN, magiunuri, s. n. Pasta alimentara consistenta obtinuta prin fierberea si terciuirea prunelor sau, p. gener., a altor fructe (fara adaos de zahar)”. Ce mi-a venit cu articolul asta? Nu, n-am facut eu magiun dar am primit de curand un borcan cu magiun de prune de Topoloveni si asta a deschis cutia cu amintiri si mi-a reintarit convingerea ca nimic nu poate bate un gust natural.
Cred ca aveam vreo 7-8 ani cand am „ajutat-o” pe bunica prima data sa faca magiunul. Trei pruni mari, in spatele casei, cu crengile atarnand la pamant sub povara rodului, il asteptau pe bunicu’ sa ii „bata”. Bunica intindea o folie pe iarba grasa si prunele cazute de pe crengi se adunau pe ea, dornice sa ajunga cat mai repede in borcan. Apoi erau spalate si „sparte” pentru a li se scoate samburii. Ma asezam langa buna si ma prefaceam ca o ajut. Mai mult mancam din prunele curatate de ea. Cand tuciul mare si plin de funingine era plin cu prune, se aprindea focul sub pirostrii si prunele dansau, invartite de linguroiul mare de lemn, manuit din cand in cand de bunica, atunci cand lua o pauza din spart samburi de prune. O munca destul de migaloasa dar fara de care bunica stia ca magiunul nu va fi perfect. Samburii aceia ii adauga in magiun, tocati, si asta avea sa il faca si mai bun. Dupa ce imi facusem si somnul de pranz si imi luasem si portia de joaca, adica dupa cateva ore, magia din tuci era gata. Cel mai bun magiun facut doar din prune, fara pic de zahar sau alti conservanti, astepta sa se odihneasca in borcane. In acele borcane din care, toata iarna, se intindea dragastos pe felia de paine unsa cu unt si se asternea in burtica mea fericita. Nu te plictiseai de el. Doua felii de paine cu unt si magiun si o cana cu lapte erau mai bune decat ar putea sa-ti inchipuie o persoana care, la micul dejun, a mancat toata viata croissante si 3 in 1. Asta am mancat noi in week-end, la masa de dimineata. Si sanatos, si satios, si dulce…Astea au fost amintirile care m-au napadit cand papilele mele gustative au facut cunostinta cu magiunul de prune de Topoloveni. Acelasi gust pur de prune fierte in tuci pana se contopesc unele cu altele intr-o pasta omogena, vascoasa, dulce si fina. Un gust dulce-acrisor cu o usoara tenta amaruie, aceeasi pe care o avea magiunul bunicii cu samburi de prune in el. Nu doar gustul e special, ci si faptul ca e un produs natural fara E-uri si fara zahar. Asta inseamna ca nepoata mea, in vasta de doi anisori, si mama mea (diabetica) pot lua micul dejun impreuna cu noi. Drept sa va spun, mama n-a crezut ca produsul nu are zahar(desi gustul e destul de graitor) si si-a sunat medicul de la Institutul de diabet N.C. Paulescu si acesta i-a confirmat ca il poate consuma fara probleme, atata timp cat nu face exces pentru ca are totusi in compozitie zaharuri naturale din prune (xylitol, glucoza, fructoza).
Ieri, pe la pranz, ne-a plecat pofta in ceva dulce si primul lucru care ne-a venit in minte a fost sa facem clatite. Cu ce credeti ca le-am umplut? Cu acelasi magiun de prune de Topoloveni. Nu stiu daca are sens sa descriu eu gustul dar o sa spun doar atat: UNIC. In plus, magiunul e usor de intins pe clatita si nu curge, precum alte gemuri ingrosate fortat. Iata rezultatul final, un desert gata in 20 de minute. Sa nu-mi spuneti ca nu poftiti, ca nu va cred!
Magiunul folosit este produs de fabrica de magiun de la Topoloveni, nascuta in 1914 si modernizata in 2001(cand produsul a fost inregistrat la produs traditional romanesc). Abia din 2008(cand obtine si certificatul LAREX care atesta ca este un produs natural, fara adaos de zahar, conservanti si aditivi alimentari, recomandat pentru diabetici) magiunul delicios respectand reteta traditionala) a inceput sa fie vandut imbuteliat, sub brand propriu. De atunci, brandul a continuat sa creasca, a devenit apreciat in toata lumea(a ajuns incusiv in SUA si in China) si a obtinut o multime de premii. Din 2010 este furnizor oficial de magiun de prune pentru Casa Regala a Romaniei si din 2011 devine furnizor oficial de dulceturi Topoloveana pentru aceeasi Casa Regala. De ce? Pentru ca e singurul producator romanesc de conserve de fructe si legume fara zahar, gluten, conservanti sau aditivi.
Magiunul de prune Topoloveni a primit de patru ori distinctia ITQISuperior Taste Award (2010, 2011, 2013 si 2014), detine certificat de ”Atestarea Calității” (C.N.T.C.) si titlul de ”Produs tradițional recomandat de BIO ROMÂNIA” care poate fi consumat inclusiv de catre diabetici si copii cu varsta de peste 6 luni, dupa cum indica un studiu al Institutului pentru Diabet, Nutritie și Boli Metabolice N.C. Paulescu.
Nu numai ca nu afecteaza sanatatea in nici un fel, dar chiar ne este benefic in prevenirea si tratarea anumitor afectiuni:
-
- continutul bogat in fibre, il face un bun laxativ;
-
- previne aparitia cariilor si chiar remineralizeaza dintii;
-
- intareste sistemul imunitar, nervos si muscular;
-
- este un bun energizant;
-
- ajuta pancreasul sa functioneze normal(xylitolul);
-
- are efect detoxifiant si antioxidant, ferindu-ne de ateroscleroza, boli cardio-vasculare, boli vasculare cerebrale, cancer de colon, Parkinson și Alzheimer;
- este recomandat inclusiv in curele de slabire pentru ca aduce multe vitmine si minerale cu un aport mic de calorii.
Gasiti aici toate detaliile despre modul de preparare, continutul si certificarile magiunului de prune de Topoloveni. Cum sa nu-ti placa un produs care e romanesc, respecta reteta bunicii, aduce gustul bun si amintirile copilariei, e natural si sanatos? In plus, te si inspira. Stati pe aproape ca s-ar putea sa mai avem deserturi cu magiun de prune de Topoloveni! Il vreti si voi? Se gaseste atat in magazinul online, dar se poate cumpara si din cele doua magazine proprii din Str. C.A. Rosetti, nr. 26, Sector 2, Bucuresti si din Bd. Carol I, nr 57, Sector 2, Bucuresti.
Ce prezentare delicioasa ai facut, asa facea si o sora dea bunicii de pe undeva din Valcea, facea un magium extraordinar de bun
Clatitele deja imi lasa gura apa,prezentarea e de nota 10,ce sa mai spun? Si la noi in Bucovina se face magiunul ori povirla(cum i se mai spune pe la noi),o bunatate,cand eram mici o mancam si cu mamaliga(asta o taia bunica felii cand era rece),painea doar cand cocea in vatra.
Silvoiz se mai spune prin unele zone din Ardeal.
Cand am citit prezentarea despre magiun mi s-a facut pofta, dar cand am vazut si poza clatitelor… deja a inceput sa imi ploua in gura. Asa ca acum astept ziua salariului alor mei, si poate il cumpar online. 😀
Cred că nu mâncat până acum magiun de prune. Și am văzut multe articole pe bloguri despre magiunul de Topoloveni, trebuie să-l încerc și eu!
Super prezentare! Si noi facem magiunul acasa, cumparam fructe si il gatim noi….este foarte gustos, fara conservanti!
hei..am fost ieri la Zilele Recoltei,aici in Constanta si m-am oprit si la stand-ul cu magiun de Topoloveni.am gustat mai multe sortimente,dar pentru prima data am mancat dulceata din flori de salcam…e dementiala!!
I prezentare ca la carte! Si noi facem magiunul acasa nu cumparam ! Foarte delicios atat uns pe paine cat si in diverse deserturi! Pofta buna!
Daca l-as gasii si eu pe aici as face si eu asemenea bunatati, si inca cate…multe,multe. ador magiunul de prune din totdeauna
Eu mananc punele si asa dar in magiun. Imi inchipui ce gustos este. Vreau si eu un borcan
Magiunul de prune este preferatul meu. Facem uneori acasa. De la Topoloveni inca nu am gustat dar mi-ar placea s-o fac. Si sper sa se intample asta cat de curand.
crede-ma pe cuvant ca are gust foarte bun si e verificat de institut ca mama merge acolo mereu pentru insulina.
Un articol de excepție.
Ce frumos ai povestit întregul itinerariu de la bătutul prunilor si până la stadiul pusului in borcane.
Îmi place magiunul de la Topoloveni, nu are zahăr si minuni. Iar prețul deloc piperat, chiar dulce :-*
e mai ieftin daca il cumperi online de la ei. In magazine e mult mai scump.