Vă prezint astăzi o lucrare de excepție, în mod sigur unicat, rezultatul unei activități de weekend în familie, un tablou cu amprente care dă mai mult decât bine pe orice perete, o piesă de decor care nu are cum să nu atragă privirile invitaților. Nu doar că arată bine, dar este și simplu de realizat și, pictarea lui, prilej de mare distracție pentru cei mici.
De ce aveți nevoie pentru a crea un astfel de tablou cu amprente?
Pânză pentru pictură
În primul rând, este nevoie de o pânză pentru pictură pe șasiu, adică fixată pe un cadru de lemn, suport. Alegeți dimensiunea dorită, în funcție de cât de mare doriți să fie tabloul. Sau, dacă nu vreți să folosiți varianta aceasta, cu pictat pe pânză texturată, puteți încerca pe o planșă sau un carton pentru pictură pe care, ulterior, îl puteți înrăma.
Culori
Apoi, evident că aveți nevoie și de culori. Se pot folosi culori în ulei, acrilice sau chiar tempera. La tabloul de față s-a lucrat cu tempera speciale pentru degete pentru că acrilice sau tempera clasice ar fi pus probleme la utilizarea de către un copilaș de doi anișori, cât avea nepoata mea când s-a lucrat la el.
Atât culorile cât și pânza pentru pictură le găsiți la secțiunea culori tempera. Țineți cont că se lucrează mai ușor cu tempera, fiind simplu de îndepărtat de pe mâini sau haine, dar rezultatele sunt mai de durată cu acrilice.
Pensule
Deși la pictura propriu zisă nu se lucrează cu pensula, ci doar cu mâinile, aveți nevoie de o pensulă lată de care să vă ajutați pentru a întinde culoarea uniform pe mâini și de una subțire pentru semnătură/semnături. Așa îi stă bine oricărei opere de artă, cu semnătura artistului sau artiștilor la vedere. Treceți și pe la pensule pentru pictură și alegeți una cu vârf rotund, de preferat, numerele 2 sau 4, pentru semnătură, și una mai groasă pentru întins culorile pe degete. Sau, de ce nu, optați pentru un set de pensule. Este mai ieftin așa dacă știți că veți avea nevoie pe viitor și de altele. S-ar putea să vă placă așa de mult acest tablou cu amprente, încât să vreți să ai încercați și alte tehnici, pentru alte tablouri unicat.
Un produs de finisaj
Indiferent cu ce culori veți alege să lucrați, dacă vă doriți ca opera finită să vă rămână amintire pe perete pentru mult timp de acum încolo, neapărat să cumpărați o soluție de finish, un vernis. Acesta se poate aplica prin diverse metode (cel mai simplu este cu unul tip spray) și are rolul unui lac protector. Dă luciu, protejează pictura de praf și lumină, intensifică și păstrează culorile vii.
Cam astea sunt lucrurile pe care trebuie să dați bani. Pe lângă ele, mai aveți nevoie de vreo trei perechi de mâini dornice de lucru, de câteva zeci de minute libere, de o tavă mare pe care să puneți și să întindeți culorile prin care să vă treceți mâinile și de un cearșaf sau o folie pentru a proteja parchetul sau zona de lucru. Mai adăugați un strop de răbdare, dacă lucrați cu cei mici, și multă veselie.
Ce aveți de făcut mai departe cred că e clar. Vă murdăriți cât de bine puteți pe mâini și puneți amprentele colorate pe pânză, în diverse poziții, unele pe este altele, până vă place ce-a ieșit. Lăsați puțin spațiu în colțul din dreapta jos, pentru semnături și dată. Merg și amprente cu degețele, ca să poată semna toți artiștii, inclusiv cei care nu știu să scrie. Abia după ce pictura s-a uscat definitiv aplicați stratul de finisaj. Gata! Aveți un tablou cu amprente, o piesă superbă de decor pentru casă, în care s-a pus multă iubire și care va stârni mereu amintiri frumoase.
Să nu mă întrebați de unde sunt stickerele acelea cu planete, adăugate peste pictură, că asta nu își mai amintește nimeni!
Foarte interesant.
Mi-as dori sa fac si eu asta cu nepotica mea.