M-am apucat ieri să gătesc. Nici eu nu știu ce mi-a venit. De obicei, nu sunt foarte bună prietenă cu bucătăria însă, ieri, am vrut să fac niște ștrudele din foi de plăcintă. Mi-am cumpărat ce îmi trebuia, mi-am pregătit compoziția de mere, totul conform cu ceea ce citisem pe blogul unei mari bloggerițe de cooking. I-am urmat cu sfințenie rețeta și, după o oră de muncă și o primă tavă scoasă din cuptor, mi-am dat seama că alesesem porcărie de rețetă deși e un blog foarte cunoscut. Niciodată nu cred că am respectat vreo rețetă așa cum am făcut-o ieri și, totuși, niciodată nu mi-a ieșit o porcărie mai mare. Am ajuns la concluzia ca ori eu sunt proastă, ori bloggerițele respective nesimțite.
M-am săturat de uns foi cu unt(concentrație de grăsime 65%) crezând că o să iasă fix cum erau ștrudelele din pozele de pe blogul marii gospodine. Aiurea! Au ieșit niște bucăți foi umplute cu mere, îmbibate în unt la interior și al dracului de uscate la suprafață. De ce? Pentru că marile bucătărese experimentate nu au habar sa explice o rețetă pas cu pas așa cum trebuie și asa cum se procedează în cărțile vechi de bucate. La a doua tavă, mi-am urmat instinctul și am uns doar jumătate de foaie cu unt și am mărit ”doza” de ou bătut pus pe deasupra. Abia atunci am scos din cuptor ceva comestibil.
La fel am pățit și săptămâna trecută când am decis să încerc rețeta pe care o postase o ”bucătăreasă” pe facebook, rețeta de brioșe la cuptorul cu microunde. Acolo eu am fost proastă clar pentru că, abia după ce am scos tragedia din cuptor, i-am analizat iar rețeta să văd unde am greșit și mi-am dat seama ca idiota nici măcar nu pozase ceea ce descrisese în rețetă. Rețeta ei era cu două linguri de cacao la două amărâte de ouă și brioșele pe care le avea pozate erau albe. O fi folosit cacao alba?
Oi fi eu bucătăreasă proastă dar măcar nu mă apuc să fac pe deșteapta și să îmi bat joc de alții care se pricep la gătit și mai puțin decât mine. De azi, am scos din vitrină cartea veche de bucate de Sanda Marin, cu foi rupte dar cu rețete clare care merg la sigur. Adio gătit după rețetele de pe net. La rețetele de pe Libertatea sau Click știam la ce să mă aștept dar nu mi-am imaginat că pe blogurile de profil voi avea parte de așa surprize neplăcute!
Amuzant articol,tot cartile si retele vechi sunt mai bune.Sunt si carticele cu retete mai noi in care ti se explica pas cu pas retetele.
eu am gatit dupa retetele Jamilei si mi-au iesit intotdeauna. asa ca daca mai vrei sa incerci vreo reteta de pe net intra si pe site-ul ei,are modul de preparare filmat.
daca sunt filmate e super, mersi de pont
bre mai bine intreaba gospodinele mai mici aka io;)) subtil nu? si eu am avut aceleasi probleme,d’asta acum folosesc cartea de bucate a mamei plus cunostintele mele proprii,si ce sa vezi .nu am mai dat gres de mult:)
Da dupa retetele Jamilei mai fac si eu si intr-adevar are filmat si iti explica pas cu pas .Am gresit si eu de Paste am luat de pe net o reteta deprajituri iar la crema am urmat pas cu pas si crema mi-a iesi moale .Asta este mai gresim .Omul din greseli invata .
Acum nu stiu daca sa rad sau sa plang de patania ta… Asa e, uneori se posteaza niste poze de-ti curg balutele instantaneu, dar cand respecti pasii iese…nimic. Eu una pun retete simple, pe care si legata la ochi daca le pregatesti si tot iese ceva bun. 🙂
Eu una prefer sa alerg la caietul vechi al mamei cu retete…nu prea caut pe net…am auzit de la apropiati ca au incercat de multe ori fel si fel de retete de pe net si nu le-au iesit…acum depinde …poate exista si site-uri serioase…si nu stim noi de existenta lor..
Am si eu cateva retete pe blog, luate de pe net, dar le-am preparat inainte sa le pun pe blogul meu si doar daca am fost multumita de rezultate le-am postat pe blog. Pentru ca vreau sa le am la indemana cand le prepar din nou. Nici eu nu sunt o buna bucatareasa ,de asta prefer retetele simple si rapide.
Iti dau mare dreptate ! Pastreaza cu sfintenie carte de bucate de Sanda Marin.
Cris si eu fac retete de pe net insa un obicei pe care mi l-am facut este sa gust si sa miros fiecare compozite si sa mai adaug de fiecaredata cate ceva de la mine ca sa fie pe placul meu…mereu am reinventat aproape oricereteta scotand ceva si adaugand altceva.
Eu sunt fana a gatitului dupa retele online, insa niciodata nu le respect 100%. si mi-au iesit gustoase.
Eu gatesc numai de pe net ;)ca retete proprii nu stiu 😛 dar de multe ori alterez reteta in timp si continui sa o fac in propriul mod 🙂
Aluatul frantuzesc nu iese nici unor bucatari celebri. Este simplu de facut, dar nu iese… asta e… plus ca, din cate am vazut, blogurile culinare sunt facute ca sa se castige bani, nu ca sa faci retete dupa ele. Se castiga sute de euro pe luna din reclamele adsense. si nu numai din ele.
Si eu ma folosesc de retetele de pe net,mai ales la prajituri,torturi!am un site bun,de la o gospodina de nota 10.
nu ar trebuii sa renunti la incercarea reteleor de pe net,cu toate ca si eu mai folosesc caietul bunicii cu retete,cele de pe internet sunt mai noi,au cate ceva in plus si sunt sigura ca vei reusii si cu ele 🙂
Sincer si eu cand mama uit si respect pasii uneori îmi iese uneori nu…asa ca am decis sa nu respect pasii sa mai adaug sau sa mai iau un piccc….de multe ori mi s-a intamplat ca tine!!!