Chiar dacă toți ne-am dori să ne cumpărăm mașina dorită nouă, nu toți avem această posibilitate. Așa se face că, cel puțin în România, cererea de mașini second hand este încă una destul de mare. Și oferta este la fel, ceea ce nu poate fi decât de bine: ai de unde alege. Important este să știi ce vrei și la ce anume să fii atent pentru a nu da greș cu alegerea ta. Iată câteva sfaturi de care trebuie neapărat să ții cont atunci când cumperi o mașină la mâna a doua!
Gândește-te unde o vei conduce
Este foarte important să știi cam ce drumuri faci de obicei. Dacă ești genul care are nevoie de mașină doar pe post de mijloc de transport în oraș, atunci ar trebui să alegi o mașină cât mai compactă, cu un consum redus. În schimb, dacă ești mai aventurier din fiere, mergi aproape weekend de weekend la munte și îți place să explorezi drumuri mai greu accesibile sau să vizitezi sate uitate de lume, atunci ai nevoie de o mașină puternică, chiar de una cu tracțiune 4×4, cum ar fi un astfel de Kia.
Ia în calcul prețul pieselor de schimb
Mulți oameni, în special tinerii, fac greșeala să-și cumpere mașini scumpe la mâna a doua, cu eforturi financiare mari și respirând ușurați când o au pe numele lor. Da, strângi ban pe ban sau mai completezi cu un credit și îți iei BMW-ul la care visai de când erai mic, dar ce faci când vei avea nevoie de reparații? Ai idee cât de scumpe sunt piesele pentru o astfel de mașină? Poate că nu ar fi rău să te mai gândești. Mult mai ieftine sunt piesele pentru japoneze.
Preferă firmele în locul particularilor
Poate că sunt puțin mai ieftine mașinile vândute de particulari, dar nu îți oferă atât de multă siguranță. Eu aș opta pentru a-mi cumpăra mașină la mâna a doua de la o firmă care să-mi ofere și garanție. 3 luni, 16 luni, 12 luni de garanție tot sunt ceva, comparativ cu nimic. Mă uitam la aceste modele Volvo și diferența de preț dintre un Volvo XC 60 D4 vândut de un particular și unul vândut de o firmă specializată nu mi se pare foarte mare, ambele mașini fiind din 2016 și având aproximativ același număr de kilometri la bord. Și ai acea garanție. Plus, uneori, alte avantaje, cum ar fi revizie gratuită.
Nu lua o mașină prea veche
O altă greșeală pe care mulți sunt tentați să o facă este să aleagă mașini prea vechi. Se uită la numărul de kilometri, li se pare ok și parcă nu mai contează așa mult anul de fabricație. Oare e corect? Nu prea. Știm cu toții că se practică modificările de kilometraj. În plus, degeaba te bucuri tu că are doar 100000 de kilometri la bord, dacă ea este din 2005. Știi unde a stat mașina în timpul ăsta? Oricum, cel mai bine ar fi să ceri părerea unui expert care să inspecteze mașina, oricât de tânără sau neplimbată ar fi.
Testează
O mașină trebuie întotdeauna testată, indiferent că este nouă sau second hand. Nu este suficient să-i dai o cheie și să vezi că pornește. Orice vânzător trebuie să-ți acorde dreptul la un drive test. Cunosc personal cazul cuiva care a găsit o mașină mai ieftină în provincie și și-a trimis fiul sa i-o cumpere și să i-o aducă de acolo, apoi s-a dovedit a nu fi ce trebuie. Mașina o cumperi întotdeauna personal, pe probate și verificate. Nu vorbim de o simplă verificare vizuală făcută de un amic mecanic. Trebuie văzut istoricul mașinii, câți proprietari a avut, dacă a fost implicată în accidente, etc. Poți face asta online, dacă ai seria de șasiu a mașinii.
Negociază
Indiferent de unde cumperi acea mașină la mâna a doua, de la particular sau firmă, întotdeauna este loc de negocieri. Nimic nu este bătut în cuie. Nu te arunca să spui că e mașina pe care ți-o doreai. Fii rezervat și calculat, pune întrebările care trebuie și folosește cea mai mică lipsă din dotări pentru a scădea din preț.
Poți face o afacere bună și dacă mizezi pe o mașină la mâna a doua. Trebuie doar să știi ce vrei și să nu te grăbești. Oferta este bogată, ai de unde alege.
Bune sfaturi , nu de curand am luat si noi o masina la mana a doua pentru ca cea care o aveam a facut accident cu ea si nu mai mergea reparata ca ajungea prea scump , chiar am folosit toate cele 6 sfaturi pe care n i le ai prezentat si tu in articol !
Nu mă pricep la așa ceva ,dar este bine să ne informăm din timp pentru ca pe viitor să știm ce avem de făcut dacă cumpărăm o mașină și cel mai bine este după cum ai zis tu ,să luăm un specialist cu noi ,pe cineva care se pricepe la așa ceva .Mulțumim pentru informații draga mea !
Mulțumim pentru sfaturi ,dar eu nu prea le am cu mașinile soțul meu este cu ele.
Am noroc ca soțul meu e tare priceput intr-ale mașinilor,deci se ocupa el😁
E important să înțelegem că alegem pentru siguranța noastră în primul rând, și al doilea rând alegem pentru nevoie și buget.
Intreb ce ma mai pricep si eu
hi hi, eu am masina de 5 ani si a facut anul acesta 19. a adevarat, nu e noua, dar imi fac treaba cu ea. ideea e ca atunci cand o voi schimba o sa fiu foarte atenta
Iti tin pumnii sa te mai tina pana ai bani de alta.