Mâncarea preparată în casă va fi întotdeauna mai sănătoasă decât cea fast-food sau decât un meniu al zilei cumpărat de la supermarket. Asta chiar dacă nu faci neapărat alegeri mai sănătoase. Cartofii prăjiți de tine acasă sunt mai buni pentru că nu sunt prăjiți în același ulei ars cu săptămânile. Prăjiturile preparate în casă sunt mai curate pentru că nu conține atâția aditivi și ingrediente periculoase. E cazul să îți spun că e și mult mai ieftin să gătești acasă? Cu banii de două meniuri (din cele ieftine), hrănești șase persoane acasă. Sau gătești pentru două persoane, dar pentru trei mese, nu pentru una. Și cu toate asta, sunt atât de mulți cei care continuă să cumpere mâncare de-a data, spunând eu nu am timp să gătesc. De fapt, gătitul nu cere așa mult timp, dacă ții cont de câteva sfaturi. Totul depinde de alegerile tale.
Optează pentru o plită cu gaz
Dacă acum ești în curs de amenajare și dotare a bucătăriei și te întrebi ce tip de plită și cuptor ar trebui să alegi, atunci permite-mi să-ți spun că genul acesta de plită pe gaz este cea mai bună opțiune pentru cei care nu au mult timp de pierdut în bucătărie.
Oala, tigaia – nu au nevoie de mult timp pentru a se încălzi și a găti preparatele din interior. Ciorba sau tocănița fierb mai repede pe o plită cu gaz și nu pierzi așa mult la capitolul design pentru că aceste plite sunt încorporabile și arată foarte bine (mai ales cele cu baza de sticlă neagră securizată). Nu uita să gătești cu capac! Mâncarea va fi gata mai repede.
Alege rețete rapide
Poate că nu ai timp să faci ciorbă de burtă, cozonaci sau alte mâncăruri pe lângă care trebuie să stai multe ore în bucătărie, dar sigur vei găsi o jumătate de oră pentru a pune la foc o supă sau la cuptor două pulpe de pui cu legume. Ba chiar și pentru desert este timp. Dacă nu am timp să gătesc o cină, cum aș putea avea pentru prăjituri? Nu pentru torturi și alte prăjituri complexe, dar pentru niște bunătăți rapid de preparat, de tipul acesta, sigur.
Gătește all-in-one
Adică alege feluri de mâncare pe care să le gătești cap-coadă în același vas pentru gătit. Ciorba este un astfel de preparat. La polul opus stau preparate de genul cotlet în crusta de piper cu piure și sos de nu-știu-ce. Pentru fiecare element al acestui preparat ai nevoie de timp de în plus și murdărești vase în plus. Simplu e mai bine când stai prost cu timpul.
Folosește legume congelate
Spuneam ceva de carne la cuptor cu legume. Legumele cer timp, e adevărat. Trebuie curățate, spălate, tocate. Dar de ce nu ai folosi legume congelate? Dintre toate metodele de conservare, mie congelarea mi se pare cea mai bună și mai sănătoasă. Legumele congelate se găsesc peste tot, nu sunt prea scumpe, e foarte ușor de gătit cu ele și sunt și foarte gustoase. Mult mai gustoase decât cele din conserve.
Gătește azi pentru o săptămână
Nici măcar nu trebuie să gătești zilnic. Dacă faci două tăvi de fursecuri, vă ajung pentru câteva zile. La fel poți proceda și cu mâncarea gătită. Poți prepara sâmbăta sau duminica o oală mai mare cu ciorbă, o lasagna, un sos pentru paste, o cratiță de mâncărică de legume sau una cu sarmale și aveți mâncarea asigurată pentru mai multe zile. Unele mâncăruri pot fi chiar congelate și, prin congelare, își păstrează mai bine gustul. Mâncărica de legume o poți asocia zilnic cu altceva: azi cu un cotlet pe grătar, mâine cu o pulpă de pui. În altă zi doar fierbi paste și adaugi sosul gata făcut.
Nu am timp să gătesc este doar o scuză. Problema nu este lipsa timpului, ci lipsa chefului și alegerile greșite. Dacă știi ce și cum să gătești, stai bine cu planificarea și aprovizionarea, nu ar trebui să fie așa mare problemă să oferi familiei mâncare gătită în casă. N-ar fi rău să-i implici și pe ceilalți membri ai familiei în activitățile din bucătărie. În felul acesta, gătitul devine mijloc de socializare, iar timpul petrecut în bucătărie nu mai pare timp pierdut.
La noi nu lipsește mâncarea gătită…rar mâncăm în oraș…si gătesc din 2 în 2 zile…al meu soț nu vrea sa mănânce mai mult dintr-o mâncare…oricum este munt mai sănătoasă decât cea din oraș
Nici eu nu inteleg treaba cu ‘nu am timp sa gătesc.’ Este un efort,cu siguranță, dar mai bine sa stiu eu ce am pus în oală sau în prăjitură.Destul ca mâncăm legume și carne injectate
hehehe, stii cate sunt care au timp de stat pe FB si la tv dar nu de gatit?
daca stai acasa, e si pacat sa mancati mancare veche.
Sunt total deacord cu tine,eu gătesc numai în casă și este mult mai bun și sănătos față de ceea ce mănânci la fast-food !
si fata de restaurante, in multe cazuri!
Foarte fain articolul tău, dar am ras cu chef maxim. :))) Mi-am închipuit-o pe mama cum ar fi reacționat dacă ii spuneam ca nu am timp sa gătesc. ”Cum nu ai timp să gătești? Nu vrei! Așa te-am educat eu? Leneșă?” :)))) Bafta mea că sunt trecuta de 40 și ea are 70, că punea și mâna pe papuc :))))))))
La noi se gătește numai în casă ,din când în când mai comandam cate o pizza când avem musafiri .
e scumpa rau pizza de la pizzerie 🙁
la mine inca o mai apuca sa tipe atunci cand se apropie ora sa vina sotul de la munca si eu nu am mancare gata… Mentalitati, deh!
Prefer mancarea gatita, rar o cumpar pregatita!
Foarte bine faci!
Având copil mic sunt nevoita sa gătesc zilnic! Rareori mai rămâne și pentru a doua zi pentru ca nu gătesc în cantități mari! 🤗 😘
pentru cei mici facem eforturi, ce sa facem?!
Ba sa stii ca deseori am zis ca nu am timp sa gatesc (serviciu 10 ore, cursuri seara, copil, mai voiam sa ma relaxez si eu etc) – diferenta a facut cand am calculat ca in 15min de gatit pot economisi si 20-30 zilnic!! pachetele pe a 2a zi incluse in felul de la cina (nu am nicio problema sa mananc 3 seri aceeasi mancare si sa am acelasi lucru la pachetul pt pranz).
Asa ca fac mancare in avans, si serile pe loc adaug salata/legume/fierb pastele sau mamaliga. Mi-am facut si un pinterest cu retete ce iau 15-20 min fiecare.
Astfel, am inteles ca la mine problema cea mai spinoasa nu e ” nu am timp sa gatesc” ci ” ce dreacu’ mai fac in seara asta??” – cu meniu scris am scapat de aceasta intrebare datatoare de dureri de cap si bombaneli in cor 🙂
si asta cu ce gatesc este o problema reala si destul de arzatoare pentru ca daca te apuci sa cauti idei de meniuri, iti vin alte pofte si poate nu se pot prepara cu ce ai infrigider si te duci si dai banii pe altceva si risti sa arunci mancarea apoi si etc etc.
La noi mancarea gatita nu lipseste din frigider. De obicei gatesc de 2 ori pe saptamana atunci cand vine vorba de ciorba sau felul doi. Dar se mai intampla sa gatim si zi de zi.
cu doi copii, nici nu ma indoiam ca esti des in bucatarie.
Cand e vorba de gatit, mereu reusesc sa imi organizez bucataria perfect. In general, fac doua preparate pe plita si una sau desertul la cuptor.
esti o gospodina buna, vad ca gatesti des!
a, inca o remarca: mancarea gatita termic este supra evaluata. Deseori o salata din chestii crude poate fi mai rapida si mai sanatoasa – fix ce avem nevoie in ultimii ani cand am evolutat pe o parte si involuat ca timp si decizii.
nu te contrazic, doar ca eu nu functionez pe salate…
si cum stai cu imunitatea? ca eu in perioada cu mancare gatita am ajuns cu probleme imunitare, cu absorbtie intestinala proasta, alergii si dureri de cap si abdomen umflat si probleme de piele. Acum avem mancare combinata, multa cruda (nu tot) si totul s-a imbunatatit fantastic.
eu cu imunitatea stau foarte bine, zau. Si la noi se mananca fructe si legume, dar mancarea gatita nu poate lipsi.
Utile sfaturile dar nu se potrivesc tuturor. Soțul meu mănâncă dintr-o mâncare de două ori, după nu se mai atinge. Și uite așa mă chinui eu cunoala de borș sau mâncărică 😉 . Plus că este și mai pretențios 😀 .
Partea proasta este că nici mie nu îmi place să gătesc 😛 , o fac de nevoie.
Oricum, la noi in casă, soțul gătește iar eu mănânc 😛 😀 .
cunosc problema. Tatai-miu a fost la fel si toata viata a vrut mancare proaspata. Doar ca mamaie era casnica…
da da si la noi e la fel…muncesc in trei locuri, am trei copii, sotul nu calca in veci in bucatarie, dar nu manca mai mult de doua ori dintr-o mancare chiar daca e buna. tare as vrea sa vad cum poate cineva cu asa putin timp liber sa gateasca zilnic pt a satisface mofturile .. sau mai rau gatesc, dar vine si zice..a nu imi mai este foame ca am mancat nu stiu pe unde si a doua zi nu mai manca mancarea gatita seara anterioara…si fara s a ma laud gatesc bine si variat. asta spun altii..
ohhh, o sa incerc sa ma abtin in ceea ce priveste plita de sticla 😀 da, designul e minunat, dar functionalitatea… aici a intervenit specialistul de la munca :)) dar sunt de acord, trebuie doar sa vrei sa gatesti. apoi pur si simplu o vei face!
se zgarie rau plita aia, am vazut si eu la varu-miu.
Aparent a gati pare o treaba tare complicata si consumatoare de timp dar daca te apuci sa faci asta ai sa vezi ca de fapt totul e simplu. Ca doar nu te pune nimeni sa faci cine stie ce retete de 5 stele si care dureaza zile. Sunt mancaruri care se fac tare usor. Doar sa vrei sa le faci.
tu stii cel mai bine asta!