Conopidă gratinată cu iaurt și parmezan

Conopidă gratinată cu iaurt și parmezan

Conopida este o legumă despre care, până acum vreo doi ani, nici nu știam că poate fi consumată altfel decât murată sau crudă. Atunci am făcut prima mea conopidă gratinată, care n-a ieșit grozavă. Am fiert conopida de am înnebunit-o, deci textura nu era ce trebuia. În schimb, gustul ne-a plăcut. De-atunci am preparat-o de mai multe ori la cuptor, ba chiar am încercat și alte rețete, cum ar fi mâncarea de conopidă cu pui, conopida cu sos de iaurt, usturoi și mărar sau conopida pane.

Am încercat mai multe variante de conopidă la cuptor. Unele cu smântână și cașcaval, altele cu smântână și telemea, dar combinația iaurt cu parmezan ni se pare cea mai bună. Plus că e și puțin mai dietetică decât cea cu smântână și cașcaval. Smântâna are 10% grăsime, iar iaurtul pe care îl folosesc eu are 2,5%. Și parmezanul este mai sărac în grăsimi decât cașcavalul.

Modul de preparare este mai mult decât simplu. O conopidă mai micuță, de 500-600 grame, se spală, se curăță și se desface în buchețele, nu foarte mici. Acestea se fierb în apă cu sare, dar foarte puțin, maxim 5 minute să clocotească. Se scurge apa fiartă, se clătește conopida cu apă rece și se pune ma scurs într-o sită.

Într-un bol, punem două gălbenușuri, le amestecăm cu 250 de grame de iaurt, sare, piper și puțină nucșoară. Luăm un vas de yena sau ceramic, îl ungem cu puțin unt, presărăm pesmet și așezăm în el buchețelele de conopidă. Peste ele, turnăm amestecul de ou și iaurt, uniform. Deasupra răzuim 60 de grame de parmezan.

Preparatul se pune la cuptorul preîncălzit la 170 de grade sau foc mediu (la cuptorul pe gaz), pentru 20-30 de minute, până se formează crustă și se rumenește puțin deasupra. Dacă aveți cuptor electric, alegeți programul de gratinare! Când e gata, aruncați puțin pătrunjel tocat peste ea.

Această conopidă gratinată cu iaurt și parmezan se poate servi și caldă, dar și rece, și este delicioasă. Și asta o spune un soț care e fan carne și rar renunță la ea sau se simte sătul din preparate pe bază de legume. Dacă aveți vreun domn care chiar nu se poate lipsi de cărniță, puteți face această variantă și cu cubulețe de bacon aruncate printre buchețelele de conopidă. Sigur nu va refuza. Este o rețetă rapidă, destul de ieftină, simplu de preparat. Nu are cum să nu-ți iasă!

Ai încercat-o? Ce alte rețete pe bază de conopidă ne poți recomanda?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Dana
    • 27/11/2019
    Răspunde

    Si gustos si nu prea complicat – combinatia ideala pentru mine! :)) Chiar sunt curioasa, voi incerca reteta, multumesc pentru ea!

    • Anghelina Irina
    • 27/11/2019
    Răspunde

    Am făcut și eu acum o saptamana si ceva doar ca ai mei o preferă pane. Am mancat-o singură 😁

    • Valeria Chertes
    • 27/11/2019
    Răspunde

    Voi face și eu ,îmi place cum arata.

    • Iorga Daniela Ionela
    • 27/11/2019
    Răspunde

    Nu îmi place conopida decât în murături,insa parcă m-as riscă să incerc rețeta ta fiindca arată foarte bine.

  1. Imi place conopida este sanatoasa si gustoasa!

      • Nicolae Claudia
      • 27/11/2019
      Răspunde

      Simplu si usor

    • Covei Diana
    • 27/11/2019
    Răspunde

    Conopida imi place doar murata! Eu am facut paste cu carne

  2. Cu iaurt nu am facut, dar in rest am facut in toate modurile, depinde de cum am pofta in momentul respectiv. Imi place sa o rontai si cruda, in loc de alte rontaieli.

  3. Ooo, da! E foarte buna! Am facut si eu asa si ne-a placut. Mai gasesti la mine o gramada de alte retete cu conopida. Chiar si gen pate. Cu nuci si conopida, de exemplu 😉

  4. Răspunde

    conopida o adoram. Noi o mancam cruda.

  5. Chiar conopida mă gândeam să fac si eu în weekend, voi adăuga și niste bacon pentru mai multa aroma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares