Articolul de astăzi nu se adresează celor care fac sport în mod curent, într-un mediu organizat, evident. Ei știu ce au de făcut și de ce. El este dedicat vouă, celor care tocmai ați decis să vă faceți abonament la sală, să vă apucați de alergat prin cartier sau pedalat. Sunt sigură că puțini dintre voi vă faceți încălzirea înainte de a trece la treabă. Motivele sunt multe: nu știți că e nevoie de ea, nu știți cum să o faceți, nu aveți timp de ea, nu-i vedeți logica, etc. După ce veți citi despre problemele care apar dacă sari de încălzire când faci sport, sunt sigură că lucrurile se vor schimba.
Accidentările
O accidentare este primul risc la care te expui atunci când decizi să treci peste banala, dar utila, încălzire. Și nu e vorba de julituri aici, ci de lucruri mult mai grave. Mușchii, oasele, tendoanele, ligamentele sunt protejate de o încălzire suficientă și corectă.
Tendinita este doar un exemplu de afecțiune care poate apărea când nu-ți faci încălzirea. Te poți alege cu tendinită chiar și în urma unei alergări ușoare în parc. Îți recomand să citești articolul despre tendinită pentru a-ți face o imagine mai clară asupra simptomelor și implicațiilor unei astfel de probleme medicale. E drept că se rezolvă cu medicamente, repaus, comprese reci și kinetoterapie, dar eu zic că e mai bine să eviți toate astea.
Alte probleme posibile sunt entorsele, rupturile de ligament, întinderile și rupturile musculare. Te poți trezi chiar cu o ruptură de menisc. Vezi articolul ce e ruptura de menisc! E clar că durerile sunt mari, perioada de refacere enormă și tratamentele costisitoare. Încălzirea scade riscul de a ajunge la așa ceva.
Pierderea suflului
Pe locuri, fiți gata, start! Dar, după 500 de metri, deși nu te doare nimic, trebuie să te oprești ca să respiri puțin. De ce? Pentru că sistemul respirator este supus brusc unui efort prea mare. Tinzi să respiri prea scurt, să inspiri suficient, iar asta nu e deloc ok. Trebuie să treci și prin încălzire când faci sport, ca să stimulezi inclusiv funcția respiratorie, să te antrenezi puțin pe partea de respirat corect, conștient. Ritmul respirației nu mai crește brusc, ca atunci când te apuci direct de alergat rapid, iar tu nu mai tinzi să respiri greoi după o distanță foarte mică de alergat.
Rezistența fizică redusă
Motivul pentru care ți se întâmplă să te duci în parc chitit să alegi cinci kilometri și te trezești obosit-mort, fizic, după doar doi este acela că nu ți-ai pregătit corpul pentru acel efort prea mare pentru el. Chiar dacă nu ai timp de încălzire când faci sport, măcar ai grijă să crești intensitarea exercițiilor/alergării treptat. Nu porni în forță din prima! Începi cu o alergare ușoară și apoi crește progresiv ritmul. În felul acesta, inima va fi pregătită să-ți asigure extra-fluxul sanguin de care țesuturile puse la treabă au nevoie, nu vei mai obosi atât de repede, crescându-ți rezistența fizică.
Dispariția chefului de mișcare
Uneori, fără legătură neapărat cu oboseala fizică, simțim nevoia să renunțăm la activitatea pe care tocmai am început-o. Nu ți s-a întâmplat să te apuci cu entuziasm de pedalat/alergat și să-ți dispară brusc cheful? Asta pentru că și psihicul trebuie pregătit pentru mișcare. Încă un motiv să nu uiți de încălzire când faci sport. Încălzirea te pregătește inclusiv la nivel mental pentru ceea ce urmează. Îți dă un tonus pozitiv, echilibrează schimbările hormonale care apar odată cu creșterea temperaturii corpului și a pulsului și îți crește capacitatea de concentrare. Nu mai riști să te simți brusc stresat, deprimat și fără chef.
Câteva exerciții banale la început de sesiune sportivă sunt obligatorii. Piezi câteva minute cu ele, dar scazi riscurile la care te expui în lipsa lor. Încălzirea pregătește corpul, din toate punctele de vedere, pentru activitatea fizică la care va fi supus. Nu vei avea probleme cu respirația, cu încălzirea bruscă a corpului, cu creșterea la fel de bruscă a pulsului, cu un hop hormonal care să-ți dea o stare proastă și scad considerabil șansele de accidentare.
Încă mai crezi că tu nu ai nevoie de încălzire?
Chiar si o incalzire scurta, conteaza foarte mult. Si eu uitam de ea, dar mi-am invatat lectia.
Verisoara-mea a stat vreo 3 saptamani cu dureri cauzate de o tendinita ahileana provocata de lipsa incalzirii.
eu gasesc ca incalzirea este foarte necesara , ne scuteste de multe probleme
Mulțumim pentru informații.
Sa fie cu folos!
Cu siguranta este nevoie de incalzire
Sa fie incalzire intotdeauna!
Ce bine ar fi daca toata lumea si-ar face timp pentru ea!
Este necesara încalzirea înainte de exercitiu!
Intotdeauna!
OO, Cristina, m-ai atins unde ma doare, de cand zic ca ma apuc de abdomenele alea 🙁 dar lasa ca poate ma mmotiveaza articolul asta. Si o sa incep cu incalzirea, promit! 🙂
eu la abdomene inca nu ma bag. Abia reusesc sa merg 5 minute pe stepper.
Eu nu am pregătirea necesară nici să fiu de acord cu tine dar nici să te contrazic. Nu sunt deloc o sportivă și, singurul efort fizic pe care îl fac (exceptând căratul de sacoși pe scări) e să merg mai alert vreo 30 de minute.
In cazul in care voi ajunge vreodată să fac sport, voi tine cont de sfaturile tale 🙂
Si la alergat sa ai grija sa incepi cu un ritm mai lent. Daca reusesti sa alergi 30 de minute, deja esti balerina!
Neee… nu pot sa alerg ca se zguduie kilogramele pe mine. :))) Doar sa merg.
Au, scuze, am citit eu gresit,pesemne.
Mulțumim pentru sfaturi ,sunt foarte utile !?❤?
dupa ce te alegi cu tendinita dintr-o prostie, vezi altfel lucrurile.
Uf, nu mi-a placut niciodata sportul insa mereu aleg sa merg pe jos muuulti kilometri. Dar si aici e bai, ca daca nu incep intai cu pas usor apoi alert obosesc foarte repede.
Si eu obosesc, dar la mine se explica pentru ca surplusul de kilograme este foarte mare.
Ba! Încălzirea e foarte importanta! Altfel riști sa iti suprasoliciti organismul și e de rau!
Ai patit-o?
la ce lene am, dupa incalzire nu mai fac sport si raman cu incalzirea :)))
sa stii ca desi sunt o lenesa, asa cum ma stii, 2 minute de rotiri, rasuciri si alte alea pe mine ma ajuta cumva, imi dau chef.