De curând, am primit spre testare un nou produs de la Apidava. Evident că este vorba tot de un produs apicol, unul despre care noi am mai vorbit, dar acum vi-l prezint într-un nou ambalaj. Mierea polifloră Roua Florilor de la Apidava se găsește în comerț ambalată în borcane de sticlă, de diverse gramaje, în ambalaje practice, din plastic, dar și sub formă de pliculețe de tipul celor din pozele de azi. Da, ai auzit bine, miere la plic!
Așa cum avem zahăr la plic, acum avem și miere la plic. Ce substitut mai bun pentru zahărul pe care medicii îl numesc drog și otravă? Știu că multe persoane folosesc îndulcitori artificiali pentru că au mai puține calorii și nu cresc foarte mult glicemia. Dar oare toți știu cât de periculoase sunt aceste chimicale pe alte părți? Mierea sigur este de preferat. Aceste monodoze de miere se găsesc în cutii a câte 50 de bucăți, iar prețul unei astfel de cutii este în jur de 20-30 de lei (depinde de magazin). La Cora le găsiți sigur, la aproximativ 20 de lei/cutie. Fiecare pliculeț are 15 g de miere, cantitate care poate înlocui o linguriță de zahăr.
Mierea la pliculeț a fost special gândită pentru a fi dozată ușor în ceaiul sau cafeaua băute pe fugă, dar dorite a fi cât mai sănătoase. O să-mi spuneți că în ceai vă place, dar în cafea nu. La noi nu prea ți se oferă miere lângă ceașca de cafea, dar în state mai preocupate de sănătatea populației, precum Italia, mierea este omniprezentă în restaurante și cafenele. Gusturile oricum se educă în timp și, dacă mierea polifloră vi se pare că schimbă gustul cafelei, puteți încerca să o înlocuiți cu miere salcâm. Aceasta are o aromă mai domoală și nu schimbă gustul. Găsiți tot la Apidava monodoze (mini-caserole) de 20 g cu miere de salcâm.
De ce miere la plic? Este o idee foarte bună pentru cei care se grăbesc, cărora le este greu să dozeze mierea din borcan, care petrec mult timp la birou sau în vacanțe și deplasări. Este ușor de purtat în geantă, ușor de deschis, igienic de folosit. Iar conținutul – miere 100% naturală – nu poate fi altfel decât sănătos. Mie mi-a plăcut așa de tare ideea, că am oferit și mărțișoare sub formă de pliculețe de miere legate cu șnur.
De ce să preferi un pliculeț de miere în locul unuia cu zahăr?
Mierea are indice glicemic mai mic
Deși mierea are foarte multe calorii – mai mult decât zahărul – (! în atenția celor care cred că vor slăbi dacă înlocuiesc zahărul cu miere), ea are indice glicemic mai mic. Ceea ce înseamnă că folosirea ei ca substitut al zahărului scade riscul de boli cardiovasculare și diabet.
Mierea este mai ușor de digerat
Zahărul este greu de digerat și descompus de către sistemul digestiv. Abia în intestinul subțire este descompus în glucoză și fructoză și începe procesul de absorbție. Mierea beneficiază de acele enzime adăugate de albine în timpul procesului de preparare, iar asta face ca cele două zaharuri simple care o compun să fie mai ușor de digerat și mai rapid absorbite.
Mierea are vitamine și minerale
În afară de gustul dulce, consumul de zahăr nu are niciun alt beneficiu. Calorii goale, cum le numim noi. Nu același lucru se poate spune despre miere. Într-o linguriță de miere ai și vitamine (A și câteva B-uri), și acid folic și calciu și fosfor. Concentrațiile nu sunt mari, dar măcar ai mai primit ceva pe lângă gust plăcut, nu? Cu siguranță sistemul imunitar se va bucura dacă înlocuiești zahărul cu miere.
Mierea conține antioxidanți
Antioxidanții sunt acele molecule, conținute de anumite alimente, capabile să lupte cu ceea ce noi numim radicali liberi, responsabilii de apariția bolilor inflamatorii și canceroase. Sigur că nu este de ajuns un pliculeț de miere să te pui la adăpost, dar fiecare mic pas contează. Studiile arată că sortimentele de miere sunt cu atât mai puternic antioxidante, cu cât culoarea lor este mai închisă. Mierea polifloră este undeva la mijloc.
Mierea luptă cu infecțiile și bacteriile și virusurile
Zahărul nici nu previne infecțiile și nici nu luptă cu ele sau cu bacteriile. Mierea poate face asta și prin această proprietate ne ferește de o mulțime de boli și contribuie la tratarea naturală a altora. Ea se folosește cu succes în tratarea infecțiilor urinare, a durerilor în gât, a infecțiilor respiratorii, a tusei, răcelii și gripei.
Prin urmare, ai suficiente motive să înlocuiești zahărul din lapte, ceai, cafea, limonadă cu miere. Mierea are capacitate de îndulcire chiar mai mare decât zahărul, așa că e posibil ca aportul caloric să nu fie mai mare decât cel al zahărului, de vreme ce folosești o cantitate mai mică de miere pentru a obține dulcele dorit.
Și acum nici nu mai ai motive să spui că nu poți lua borcanul cu miere la birou sau în vacanță sau că nu o poți pune copilului în sandvișul cu unt pentru că ar curge. Oricare dintre voi poate strecura ușor o porție de miere la plic în pachețel și folosi pe post de îndulcitor sau chiar de gustare dulce sau desert. Mierea vă aduce sănătate și energie pentru a face față tuturor provocărilor.
Cum ți se pare ideea de a înlocui pliculețele de zahăr cu unele cu miere?
Și noi consumam miere. Soțul o prefera în limonadă, eu în ceai iar fetița cu unt pe pâine
Eu salivez la toti 3.
Noi consumam la ceai tot timpul și când suntem răciți luam și cu lingurița in fiecare zi.
Este foarte buna mierea pentru combaterea racelii.
Eu o prefer in ceai sau dimineata pe stomacul gol ca si energizant!
Si ca remediu pentru constipatie, iti zic eu.
Mi se pare o idee foarte buna sa inlocuim zaharul cu miere! E mult mai sanatoasa. Din pacate nu putem renunta total la zahar dar unde putem sa-l inlocuim ar fi bine s-o facem.
Ideea nu e neaparat sa renuntam, ci sa reducem consumul.
Imi plac mult pliculetele cu miere de la apidava fiindca sunt super practice si pot doza cu exactitate mierea pentru ceai. Ideea de martisor cu miere mi se pare geniala.
Foarte practic ambalajul!
da este buna si are vitamine dar vhiar nu sti ce manamci in comertr si sa dau 50lei pe un borcanel cu un strop de miere nu.mi permit…
Eu nu sunt expert in miere, dar din testele pe care le-am mai facut pe mierea Apidava, eu zic ca e un brand de incredere.
Clar prefer mierea! Și câte deserturi poți să faci cu ea! Îmi amintesc că în copilărie îmi făceam batoane din susan și miere. Un deliciu!
Si se pot indulci anumite deserturi cu miere. Oricum am inteles ca nu e adevarata afirmatia ca devine toxica daca este gatita…
Inspirat gandite stick-urile astea cu miere. Uneori (sau de mai multe :-D) imi place comoditatea, de ce sa nu recunosc, asa ca… doar scot unul sau doua pliculete, le pun pe tava, si aia e.
si in vacante le poti lua cu tine.
Imi place mierea de la Apidava si stiu ca este o miere curata, sanatoasa si naturala 100%. . Ma incanta foarte tare si ideea acestor pliculete care contin miere, cred ca sunt mult mai practice decat cea la borcan
Mai ales pentru cei care nu prea iau micul dejun acasa.
Am inceput si eu sa inlocuiesc zaharul cu mierea si sper ca organismul meu sa aprecieze asta!