Toate știm ce este foliculita – infecțiile inestetice și deloc confortabile care apare pe piele în zonele cu păr. Fie că vorbim de eupții albe, puncte roșii, iritație sau o combinație a acestor simptome, problema este aceeași – infectarea firului de păr, a pielii, din cauza unor bacterii sau fungi greu de tratat. Și, chiar și tratată o dată, foliculita poate reveni oricând, dacă nu facem schimbările necesare la capitolul îngrijire. Te confrunți cu această problemă? Află cum o poți trata din articolul totul despre foliculită. Vrei să scapi de foliculită pe termen lung? Citește articolul de azi până la final, vezi sfaturile de care trebuie să ții cont și pune-le în aplicare chiar de azi!
Poartă haine lejere din materiale respirabile
Ce legătură au hainele cu foliculita? Au foarte mare legătură. Hainele prea strâmte (blugii, de exemplu) freacă pielea, o irită și o fac mult mai vulnerabilă în fața atacurilor bacteriilor și a fungilor. De aceea sunt de evitat. Nici materialele sintetice, cele care nu lasă pielea să respire, nu au ce căuta în garderobă. Ele favorizează transpirația, mediul acesta umed devenind perfect pentru înmulțire bacteriilor și apariția infecțiilor.
Încearcă metode de epilare mai bune
Epilarea definitivă este singura metodă să scapi de foliculită definitiv. Nu ai păr, nu are ce se infecta. Unii cred, în mod eronat, că doar epilarea cu lama și cea cu epilatorul electric se fac vinovate de apariția acestei probleme. E drept că aceste două metode de epilare sunt cele mai iritante, dar foliculita apare și dacă te epilezi cu cremă depilatoare sau cu ceară, deși nu așa de des.
Vrei să scapi de foliculită? Poți apela la epilarea definitivă cu laser, în cadrul unui salon, sau la epilarea acasă, mult mai comodă, cu ajutorul unui epilator cu lumină intens pulsată ca acestea. Sunt ușor de folosit și vă scapă de părul nedorit fără durere și fără risc de apariție a unor cicatrici. Important este să alegeți de la început un epilator care să aibă capete speciale pentru toate zonele în care vreți să vă epilați (inghinal, facial, axilă), nu doar capătul mare, pentru corp.
Nu ai bani de salon sau de aparat IPL? Încearcă măcar să apelezi la metode mai blânde de epilare, precum cea cu produse cremă sau spumă sau la epilarea cu ceară tradițională care nu rupe atâtea fire de păr ca epilatorul. Ține cont că acestea nu te scapă de riscuri, dar le reduc!
Folosește produse de îngrijire adecvate
Săpunul antibacterian este unul dintre cei mai buni aliați în lupta ta cu foliculita. Înlocuind gelul sau uleiul de duș cu un săpun antibacterian scazi foarte mult riscul de a te trezi cu foliculită. Pielea este astfel curățată foarte de bine, atât de murdăria care riscă să blocheze canalele sebacee, cât și de agenții infecțioși care produc iritații, mâncărimi și erupții. Treaba săpunului nu este să lase pielea catifelată, ci să curețe. Poți folosi după el loțiuni de corp care să te scape de senzația de piele uscată, dar atenție să nu fie foarte grase.
Regula este valabilă pentru toate zonele cu păr, cu atât mai mult pentru față. Un produs cosmetic care să hidrateze și să catifeleze pielea nu trebuie să fie neapărat din cale afară de gras. Se pot folosi cosmetice pe bază de apă, sub formă de geluri, sau creme mai lejere, cu un conținut mai scăzut de grăsimi pentru a evita astuparea canalului folicular și apariția papulelor.
Evită băile prea fierbinți
Există și o formă de foliculită care se declanșează sau, mai bine zis, agravează pe fondul unei băi prea fierbinți. Dacă remarcați o astfel de reacție, evitați apa prea caldă pe viitor. Oricum băile fierbinți sunt contraindicate pentru sănătatea pielii și cresc și riscul de infarct și palpitații.
Renunță la scărpinat
Primul lucru pe care simți nevoia să-l faci când te trezești cu o erupție sau o iritație este să te scarpini. Nu ai putea face un rău mai mare. Dacă vrei să scapi de foliculită rapid, fără tratamente costisitoare și de lungă durată și fără semne lăsate pe piele, trebuie să te abții. Nu doar că lezezi pielea dacă te scarpini, dar contribui și la extinderea foliculitei pe alte zone ale corpului.
Pentru a calma rapid mâncărimea, apelează la băi cu sare și bicarbonat sau comprese călduțe cu soluții bazate pe aceleași substanțe care se găsesc în orice bucătărie. Când aplici tratamentul contra foliculitei, ai grijă ca mâinile și unghiile să fie foarte curate.
Aceste sfaturi te vor ajuta să scapi rapid de foliculita deja declanșată, dar să și eviți astfel de situații pe viitor. Alte măsuri pe care trebuie să le iei sunt:
- utilizarea spumei de ras în cazul epilării cu lama;
- refuzul de a împrumuta prosopul sau epilatorul tău altei persoane;
- exfolierea pielii înainte, dar și după epilare (dar blândă);
- utilizarea unui produs antibacterian după epilare.
Nu uita că epilarea cu lama, hainele strâmte, cosmeticele grase nu sunt cauze, ci factori favorizanți ai foliculitei. Renunțarea la utilizarea lor nu garantează că nu veți face foliculită. Singura soluție 100% sigură rămâne epilarea definitivă.
Eu am o problema cu baile fierbinti; cei care au vazut temperatura la care fac baie au zis ca imi lipseste o doaga😂😂😂
Mie nu imi plac. Sotul mai obisnuieste sa faca bai fierbinti, dar rar. Fiecare cu pacate lui, stii cum se zice.
Băile fierbinți le ador, blugii sunt nelipsiți și depilatoare electric este cel pe care îl folosesc eu.la ce sa renunț? 😯
la speranta de a scapa de foliculita poti renunta! Desi nu toata lumea ajunge sa aiba aceasta problema.
Mulțumim pentru sfaturi,nu am avut probleme până acum.
Te poti considera norocoasa.
Pe timp de vara ma mai confrunt si eu cu aceste probleme, aparand razlet cate o basicuta, atunci cand transpir excesiv de mult, dar am observat ca trec de la sine. Nu ma deranjeaza si nu le prea iau in seama, eventual aplic putina pudra de talc pe locul respectiv, dupa ce l-am scarpinat putin, ca nu ma pot abtine psihic 😀
O basicuta nu e nimic. Gandeste-te ca sunt persoane care au picioarele pline de ele!
Ar fi bine sa nu mai faci asemenea recomandari cand nu esti o persoana cu studii specializate in domeniu. Recomanzi epilarea definitiva cand nici macar nu ai habar de efectele care pot aparea dupa, adica efecte adverse.
Pai vad ca tu esti mai in domeniu. De ce nu imi spui tu care sunt efectele, ca eu folosesc in acest moment epilatorul cu IPL si nu le stiu. Chiar sunt interesata.
Asta este ideea, ca nu le spune nimeni si nu-i ofera nimeni incredere pentru a le folosi. Efecte adverse exista in timp, nu am dubii in privinta aceasta si de aceea consider ca nu este ok sa recomanzi ceva daca nu stii exact cum functioneaza tratamentul si ce implica mai exact. Chiar crezi ca daca este capabil sa arda radacina, nu poate duna pielii? Lampa UV, stii ca este daunatoare, nu? Dar se foloseste, pentru ca se fac bani de pe urma unghiilor cu gel. La fel si epilarea cu IPL.
Despre lampa UV am si scris cand am spus de ce am renuntat rapid la ideea de a pune unghiile cu gel. Si este foarte foarte posibil ca si IPL=ul sa aiba efecte adverse ca, pana la urma, la ora actuala, si consumul de salata are efecte adverse daca nu stii de unde vine salata si cum a fost tratata. Folosesc epilatorul cu IPL de cateva luni si cred ca a inteles cum functioneaza. Momentan nu am remarcat neplaceri produse de el, dar asta nu inseamna ca nu risc sa le descopar mai tarziu. Cred ca fiecare este in masura sa se informeze din mai multe surse si sa aleaga ce crede ca este sanatos si bun pentru el.
orice are efecte adverse pe lumea asta, doar ca nu e musai sa se manifeste la toata lumea. Cristina a facut doar o recomandare din punctul ei de vedere, nu e nimeni fortat sa aplice ce a scris ea. pacat ca inca exista hateri care comenteaza aiurea, de parca le impui ceva…
Multumesc, zuzi, de „sustinere”. Sa stii ca acest comentariu nu m-a deranjat prea tare, daca te-ai gandit ca la el am facut referire cand am zis pe FB de comentarii jignitoare. Pe acelea nu le-am aprobat si nici nu o voi face.
Din fericire, nu am probleme de acest gen. Folosesc si aparatul de epilat, dar fac si bai destul de fierbinti…altfel am impresia ca inghet in cada 😛 Asa ca…momentan stau bine, nu? Si sper sa nu am probleme nici in viitor!
Esti norocoasa.
Asta cu spuma de ras nu am incercat o. Multumesc de sfaturi 🙂 .
Eu nu prea folosesc lama, dar se pare ca inmoaie firul de par, este taiat mai usor si mai putin agresat.
Doar in zona unde am pus lama. Cam nasol, cand se supra infecteaza.
cand foloseam lama nu mai zic ce tragedie era si la mine. Acum pe picioare ma fac cu epilatorul electric si la axila am inceput cu ala cu IPL
Confirm ca epilarea cu lumina intens pulsata ne scapa de foliculita. La mine a functionat de minune solutia asta, desi initial apelasem la epilarea definitiva pentru ca voiam sa am pielea fina fara sa ma mai stresez. Treptat am observat ca nu ma mai confrunt cu foliculita si m-am bucurat tare mult de chestia asta.
Inca mai mergi la sedinte sau ai terminat?
Ma uit si eu de ceva timp dupa un IPL..am gasit ceva..e cam scumpicel, sper sa-mi fac curaj sa il iau 😊
Eu l-am primit cadou de la sotul meu si recunosc ca nu prea l-am folosit pana acum si va spun intr-un articol viitor si de ce.
Problema aceasta o am si eu si am impresia ca a aparut o data cu inceperea folosirii epilatorului. Mi-as dori si eu sa apelez la IPL pentru ca mi se pare super tare sa nu ai par si, asa cum ziceai si tu, daca nu este par, nu are ce sa se mai infecteze
Mai ales ca tu porti si rochii si fuste, e destul de neplacut, stiu….