De Moș Nicolae, mi-am schimbat telefonul. Vechiul A5 arăta impecabil (după patru ani de utilizare), dar îmi doream ceva mai performant, cu memorie mai mare, cu o cameră foto mai bună. Pe cel vechi am vrut să-l vând și l-am dus la un centru, să schimb folia de sticlă de pe el pentru că era puțin crăpată într-un colț. Asta era singura lui problemă. În rest, aspect și funcționare impecabile.
Secretul? Grijă. Multă grijă. Țin mult la lucrurile pe care dau banii și vreau să mă bucur de ele multă vreme. Și mi-am luat toate măsurile de protecție, în dotare și utilizare, pentru a mă asigura că nu va trebui să investesc prea curând într-un telefon nou. Care sunt, din punctul meu de vedere, greșelile de evitat pentru a vă proteja telefonul de accidente care presupun schimbarea lui sau costuri mari de reparație?
Folia de proastă calitate
Plec de la premiza că nimeni nu-și ține telefonul fără folie de protecție și că toată lumea a înțeles că, și cea mai atentă persoană din lume, tot poate zgâria ecranul (prin geantă sau prin buzunar) în lipsa acestui accesoriu. Ideea este că o folie protejează mai mult sau puțin, în funcție de tipul ei. O folie simplă de plastic sau una din sticlă ieftină pot face față unor zgârieturi sau lovituri foarte ușoare. Pentru a-ți proteja telefonul și în cazul unor șocuri (lovituri, căzături), sunt de preferat astfel de folii protecție din sticlă securizată sau chiar din silicon.
Lipsa husei
Crăpătura de pe folia mea de sticlă se datora unei căzături. Mi-a alunecat pur și simplu telefonul din mână. Nici eu nu știu cum. Mi-a stat inima până l-am ridicat, dar a scăpat fără nicio zgârietură. Norocul meu a fost că aveam o husă bună, din silicon, în care telefonul se fixa foarte bine și care-l îmbrăca perfect. Lipsa husei, folosirea uneia care nu se fixează bine pe dispozitiv sau care este fabricată dintr-un material care doar protejează de zgârieturi și nu absoarbe șocurile sunt toate greșeli de evitat.
Descărcarea completă a bateriei
Dacă trăiai cumva cu impresia că nu e bine să pui prea des telefonul la încărcat și că mai bine îl lași să se descarce complet înainte de a-l conecta la încărcător, află că treaba asta nu este valabilă la telefoanele moderne cu baterii Li-Ion. Dimpotrivă, descărcarea completă, urmată de încărcarea completă, distruge bateria în timp. Ideal este să încarci mai des, să nu lași nivelul acumulatorului să ajungă la pragul critic de 15% și să înceapă să îți trimită semne de exclamare. În acest scop, poți investi într-un acumulator extern sau, dacă ești posesor de mașină, într-un astfel de încărcător auto care să-ți permită să încarci telefonul la timp și atunci când ești pe drum.
Ținut prea mult la încărcat
Nici ținutul telefonului ore întregi la încărcat (sau chiar peste noapte) nu este corect. Este adevărat că încărcătorul oprește alimentare când acumulatorul ajunge la 100%, dar el pornește din nou încărcarea, de îndată ce nivelul scade la 99%. Treaba asta duce la supra-încălzirea telefonului (sporită și de prezența husei care nu permite aerului să circule). În câteva luni, cel mult un an, bateria va fi distrusă.
Lipsa încărcătorului original
Foarte mulți sunt cei care își pierd încărcătorul original, cel primit odată cu telefonul, la achiziție, și folosesc apoi încărcătoare ieftine, de pe piața produselor compatibile. Nu tot ce se potrivește ca mufă este bun să facă legătura între telefon și priză. Exceptând cazurile în care de vină au fost anumite defecte de fabricație, cele mai multe explozii ale acumulatorilor (soldate cu distrugerea telefonului și uneori chiar cu rănirea utilizatorului) s-au datorat utilizării acestor încărcătoare ieftine de calitate îndoielnică. Aceeași problemă și la achiziționarea unor acumulatori compatibili.
Instalarea unor aplicații dubioase
O mulțime de telefoane sunt distruse anual de viruși pe care utilizatorii îi iau accesând site-uri dubioase sau descărcând și utilizând aplicații din surse nesigure. Un antivirus ar trebui sigur să existe pe telefon și să aveți grijă să-i faceți update regulat. Tot pentru a vă proteja telefonul, specialiștii recomandă să nu apelați la aplicații gratuite sau foarte ieftine. Utilizați-le pe cele din Google Play, Android Market, Amazon sau din platforma oficială a producătorului telefonului.
Amânarea/Ignorare update-urilor
Fie că vorbim despre update-ul sistemului de operare sau de cele ale aplicațiilor folosite, acestea trebuie făcute cât mai curând posibil din momentul în care devin disponibile. Principala lor menire este aceea de a proteja telefonul și datele eliminând vulnerabilitățile și problemele apărute la versiunile anterioare. Da, poți amâna un update 2-3 ore, dacă vrei să aștepți conectarea la o rețea mai bună pentru a le descărca mai rapid, dar ai grijă să nu uiți de ele!
Pe o scară de la 1 la 10, tu cam ce notă meriți pentru grija pe care o porți telefonului tău?
nu am stricat niciun telefon, dar si pt ca imi pasa de el (de fapt imi pasa de banii mei, realmente sunt 1.5 zile muncite in el, nici nu imi vine sa zic cat am dat pe ultimul 😀 ).
Husa si nici folie protectie nu am avut niciodata, ecran spart nu, dar ma gandesc sa ajuta pe cei mai repeziti decat mine.
O vreme am stat si eu fara husa, dar acum nu imi permit ca ii mai dau telefonul nepoatei cand nu ma mai inteleg cu ea si… e in pericol.
Eu grijă foarte mare de telefon ,in afara de faptul că-l mai scap jos din când în când.
Se poate intampla oricui, indiferent cat de atent esti!
Nu prea am grija de el ca nici el nu prea are grija de mine, dupa doua convorbiri incepe sa chitaie ca vrea la incarcat( dar la ce puteam sa ma astept ca doar e marca Blogatu 😀 ) Lasand gluma la o parte, e bine sa fie potejate, dupa merit… sa nu cote protectia mai mult decat scula.
Mi-ai facut seara frumoasa. Am un zambet…
Si eu am grija multa de telefonul meu si doar faptul ca am nevoie, in munca mea, de unul mai performant ma face sa il schimb o data la 2 ani. Ca in rest parca zici ca e nou. Dar da, am folie la el, am si husa.
Nu stiam insa de chestia cu bateria. Hm… la urmatorul am sa tin cont de sfaturile tale! 🙂
eu obisnuiam sa il las la incarcat noaptea. Acum nu mai fac asta.
La noi treaba e simpla: eu si Dragos folosim telefonul in comun asa ca nu pot sa spun ca ma atasez prea tare de el. I-am pus o husa de la chinezi, ii fac update, il mai uit la incarcat peste noapte dar in general am grija de el asa ca eu cred ca merit un 7. 🙂
Nota de trecere. Bravo!
Si eu mare grija de telefon. Inca de cand l-am luat i-am pus folie de protectie dar si husa. Nu risc sa fac vreo boacana si sa cheltui mai apoi o groaza de bani.
Eu as vrea sa – mi iau o baterie externa caci mi se pare extrem de utila. Si chiar nu stiam ca daca tin telefonul prea mult in priza poate dauna..bine de stiut.
Eu am o baterie externa pe care am dat pana intr-o suta de lei si are 10000 mAh.
Update-uri amanate, tinut la incarcat pana uit de el, scos de la incarcat cand am nevoie…mai instalez si eu una-alta.
Totusi, am o husa din silicon bunicica, o folie din sticla care am si vazut ca isi face treaba (aparatul meu a facut deja cunostinta cu asflatul) si…incerc sa nu il las sa ajunga la epuizare cu bateria.
Oare, iau nota de trecere?
Pe primele trei le faceam si eu, pana cand un telefon mai destept ca mine si-a luat la revedere tocmai cand eu scriam un mail extrem de important, care nu era doar important, ci mai era si urgent.
De atunci nu mai uit telefoane la incarcat si le mai si protejez.
eu sunt ciudata rau, recunosc. chiar daca am pe el tot ce se poate pentru a-l proteja, tot reusesc sa-i mai fac o boacana. am folie, husa, dar am reusit sa il scap in apa. e adevarat, nu a patit nimic, dar cine stie ce mai reusesc data viitoare…
Eu am destula grija de telefonul meu. Niciodata nu mi-am stricat vreun telefon. Imi place sa il protejez, mai ales stiind ca a fost cumparat cu bani munciti 😊
Eu cred ca merit nota 9, am si folie, si husa si asigurare la telefon, folosesc doar accesorii originale. As mai avea un punct la a nu mai lasa telefonul peste noapte la incarcat. Incerc sa evit sa-l pun noaptea, mai bine il pun dimineata cand ma trezesc.