Prea cald? 4 probleme pe care le poți evita menținând temperatura optimă în casă pe timpul iernii

portret de familie

Căldura e bună. Cu cât e mai multă, cu atât e mai bine. Asta probabil credea bunica, atunci când băga un vagon de lemne în sobă, în fiecare seară. Și nu doar bunica făcea prea cald în casă, crezând că astfel ne ferește de răceală. Și mamele, din epoca în care nu se discuta ca acum despre creșterea copilului, ne îmbrăcau ca de ski, chiar și în casă, și se temeau să nu murim de frig la 25 de grade.

Azi nu mai e așa. Informația circulă altfel și medicii atrag tot timpul atenția asupra intervalelor de temperatură între care trebuie să oscilăm, în funcție de sezon, vârstă sau momentul zilei, pentru a beneficia de ceea ce numim confort termic. Dacă nu știi care este temperatura optimă în casă pe timpul iernii, poți afla din acest articol. El îți va spune și:

  • câte grade este bine să ai în fiecare cameră, în funcție de activitatea căreia îi este destinată;
  • care este diferența dintre temperatura optimă pentru un adult și cea pentru un bebeluș;
  • cum menții temperatura din casă la nivelul dorit;

Ca o concluzie a tuturor informațiilor primite din acel articol, iarna ar trebui să avem în casă între 16 și 24 de grade Celsius. Mai cald trebuie să fie în baie (24 de grade) și mai răcoare în dormitor(18-20 de grade). Ce scade sub 16 grade sau urcă mult peste 24, deja înseamnă disconfort.

Dacă întrebarea care-ți trece prin minte este cum poți obține și menține aceste temperaturi diferite de la o cameră la alta și de la un moment al zilei la altul, răspunsul este simplu – cu un cronotermostat de tipul celor de aici. Un astfel de instrument contribuie la starea de confort, dar și la reducerea facturii la încălzire.

Ce probleme apar când nu menținem temperatura optimă în casă?

Ați înțeles deja că este greșit să încălzim locuința mai mult decât este necesar și recomandat pe timpul iernii, dar probabil că nu știți încă de ce. Cu ce ne-ar dăuna faptul că în casă este cu 3-4 grade mai cald decât ar trebui? Iată care sunt problemele care pot apărea!

Hipertermia la bebeluși

Bebelușii nu își reglează temperatura corpului la fel ca un adult. Prea multe grade în termometru înseamnă risc sigur de supra încălzire pentru ei. 2 grade în plus îi agită, inclusiv în timpul somnului. Mai multe grade peste temperatura optimă deja presupun riscuri mai mari, inclusiv de deces. Deshidratarea se instalează rapid, copilul face febră și ritmul cardiac o ia razna. Dacă nu aveți bani de investit în cronotermostat și preferați varianta mai ieftină a unui termostat simplu, camera copilului este locul în care acesta trebuie să stea.

Insomnia

Nu doar somnul bebelușilor devine agitat dacă în dormitor este prea cald. Și adulții se odihnesc mult mai bine când temperatura din dormitor este una decentă, care nu trece de 21-23 de grade (asta pentru cei mai friguroși dintre noi). Un aer prea cald (și eventual și uscat) îngreunează respirația, duce la un somn agitat cu întreruperi frecvente. Evident că asta nu se mai numește odihnă!

Incapacitatea de concentrare

Nu te concentrezi bine când ai de făcut teme sau muncești de acasă? Sigur că poate fi de vină și oboseala acumulată peste zi sau odihna insuficientă, dar și temperatura este un factor important. Studiile arată că temperatura la care ne concentrăm cel mai bine este undeva între 22 și 25 de grade. Gradele în plus sau în minus deja scad nivelul de concentrare și implicit randamentul.

Îmbolnăviri mai dese

Ciudat că ne îmbolnăvim mai ușor și mai des dacă facem prea cald în casă? Deloc. La fel cum vara nu trebuie setată temperatura aerului condiționat cu mult mai jos decât temperatura de afară, nici iarna nu trebuie exagerat cu căldura. Dincolo de disconfortul resimțit când respiri, muncești, dormi într-un mediu prea cald, este foarte periculoasă trecerea de la temperaturile prea mari, din casă, la cele prea mici, de afară. Riscul apariției unor boli respiratorii este foarte mare.

Menține temperatura optimă în casă și vei evita aceste probleme! Ba chiar vei avea și cheltuieli mai mici! Știu că multe persoane friguroase vor spune că lor le este frig la temperatura pe care specialiștii o recomandă în dormitor, dar să știți că și nevoia de căldură se reglează în timp. Știu oameni care țipau de frig la 25 de grade, cu pilota pe ei, iar după ce au făcut un copil și au setat temperatura cu 5 grade mai jos, se simt bine și în pijamale, fără măcar o pătură, la 20 de grade.

Tu știi la câte grade dormi? Te odihnești bine așa? 

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Si noi ne simtim mai bine de cand am redus temp. Realmente somnul e mai odihnitor, cred ca asta e un factor cheie in sanatate, si nu cum ma cramponez mereu: mancare, mancare.
    Altfel la 21-22 gr mi se usuca nasul, respir pe gura, jena in gat etc.

    Asa ca aerisit seara face minuni.

    • Valeria Chertes
    • 25/11/2018
    Răspunde

    De obicei incerc sa mentin temperatura pe la 24 de grade.

  2. Răspunde

    Sa stii ca eu ma simt bine la 21,5 – 22 grade. In timpul noptii las 21,5 inca dormitoare pentru ca altfel nu pot dormi de cald, transpir, etc. Patesc exact asa cum ai zis tu. Ziua setez de obicei 22 de grade daca nu cumva ramane de seara 21,5 si modific daca simt racoare. Fetita mea sta mai mereu pe covor si sa stii ca se simte ok cu temperaturile astea. Poate si pentru ca asa am obisnuit-o

  3. Răspunde

    La noi este setata o temperatura de 24 de grade. Daca este mai joasa temperatura, mi se pare frig. Stiu ca ar fi mai ok un 22-23 de grade, dar asa ne-am obisnuit….

  4. Eu recunosc ca, daca sunt in casa 22 de grade in capat, posibil sa imi fie rece…sa am nevoie sa mai pun ceva pe mine. Cand termostatul ajunge la 21,5 grade porneste si centrala….ey, atunci incepe sa fie super. Cand simt ca se face caldurica.

    Dar cred ca cel mai confortabil ma simt pe la 23 de grade, daca e sa iti raspund 🙂

    • Lamiita Petre
    • 26/11/2018
    Răspunde

    Nu am centrala termica, sunt racordata la reteaua de incalzire a orasului, mereu, cand prea cald, cand prea frig. Nici calorimetrul nu mi se pare ceva grozav, iar mama, care e obsedata de el, mereu il regleaza. Din cauza ei, refuz sa iau si un termometru de camera, o apuca panica daca vede temperatura prea mica. Pe ea o apuca panica si la rubrica meteo, daca spune ca poimaine va fi mai frig, la ea deja se instaleaza frigul in oase. 😀 Cert e ca atunci cand e prea racoare, sau apare vreo avarie, bag un convertor. Stiu ca nu e cea mai buna solutie, dar deocamdata…. alta nu e.

  5. Nouă ne place să fie mai răcoare noaptea în casă și avem termostatul de la centrală setat pe 20,5 grade C. Unii ar putea spune că e rece, dar casa fiind bine izolate și geamuri termopan în 3 sticle, ajută mult. Peste zi, uneori avem 21-22 grade C, depinde de cum simțim. Dar se spune că iarna trebuie să stai in casa în tricou și o bluză deasupra. nu e sănătos să ai temperatura ridicată ca să poți sta doar în tricou, corpul nu mai poate face deosebirea între iarnă și vară, și va avea un șoc prea mare când trece la -10 grade C afară.

  6. si la mine tot pe la un 21 de grade se invarte temperatura din casa. nu 18, e clar, dar ce sare de 21, deja gata, e aiurea. mie nu imi place. si simt ca trebuie sa fac ceva cu termostatul, ca e pus in sufragerie, acolo e ok, dar in dormitor, fiind mai mic, se face tare cald

    • Monea Simona
    • 26/11/2018
    Răspunde

    Eu fac un pic mai cald… pentru că avem sobă și peste noapte se răcește…dar nu exagerat de cald…avem un termometru de camera…😘 mersi pentru articol…chiar util

  7. Cand era Dragos mic aveam in casa o temperatura de 24 de grade, pana cand m-am prins ca lui nu-i place caldura si acum avem in camera 22 de grade si in baie 24 si e foarte bine asa.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 28/11/2018
    Răspunde

    Multumim de articol,adevarat cand e prea cald nu e bine,creeaza disconfort celor mici.

  8. Răspunde

    D, asa era ideea candva, ca sa fie cat mai cald. Dar nu e si bine. Noi incercam sa mentinem temperatura in jur de 20-21. Sub 20 pentru mine incepe sa fie disconfort. La 16 e deja de luat paltonul :)))
    De partea cealalta mai merge un 22, maxim 23 dar incep deja sa ma dezbrac :p

  9. Răspunde

    eu sunt aia ce dorm la 18 gr. Seara vreau un 20 gr, sotul rade de mine. Sub 20 gr eu iau ceva bluza cu maneca lunga, colocatarii nu – fata la 5 gr si ploaie a iesit pe balcon in cihloti :))))

    • Ioana Radu
    • 01/12/2018
    Răspunde

    Chiar am observat ca desi imi place sa fie 23-24 de grade in casa, noaptea nu pot dormi cu temperatura asta. Ma foiesc, transpir, nu reusesc deloc sa ma odihnesc. Deci chiar se adeveresc informatiile tale, ca-n dormitor trebuie sa fie mai rece decat in restul locuintei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares