Atunci când vine pe lume un copil, multe lucruri se schimbă. Schimbăm mașina sport cu una de familie, schimbăm obiceiurile alimentare, uneori slujba și de multe ori chiar și locuința. Unii aleg de la început o casă sau un apartament potrivit și pentru creșterea unui copil, gândind în perspectivă. Alții, nu puțini la număr, aleg să se mute după venirea pe lume a unui copil sau chiar înainte de nașterea lui. Motivele? Vechea locuință nu prezenta siguranță, nu era suficient spațioasă, era prea departe de locurile de joacă și de o grădiniță sau o scoală bună. Ești într-unul din aceste cazuri? Ține cont de următoarele aspecte în alegerea unei case și nu vei da greș!
1. Siguranța
Știu că locuințele sunt scumpe, dar asta nu înseamnă că trebuie să te lași orbit de prețul mult mai mic al unui dezvoltator și să te faci că uiți de faptul că structura de rezistență nu e tocmai ce trebuie, iar materialele de construcție au fost din cele ieftine pe care nu poți pune mare bază. Siguranța familiei tale este mult mai importată decât o economie de câteva mii de euro. Mai bine mai puține camere, dar sigure, decât multe și în pericol să cadă peste tine.
2. Zona
Pentru unii o zonă bună cred că ar fi în centrul unui oraș mare, printre mall-uri și shaormerii. Mie mi s-ar părea mai potrivit să aleg o zonă mai linișitită, mai retrasă, cu aer mai curat. Poate fi la periferie sau chiar într-un orășel mic din vecinătatea unui oraș mai mare. Mă uitam, de exemplu, pe shamrockgardens.ro și ma minunam de zona frumoasă în care au construit acele case. Sunt situate la doar 10 minute distanță de Târgu Mureș. Asta mi se pare mie minunat, să stai în inima naturii, dar atât de aproape de oraș.
3. Spațiul disponibil
Următorul criteriu de care aș ține cont în alegerea unei case în care să-mi cresc frumos copilul ar fi suprafața locuinței. Un copil are nevoie de spațiu, de loc în care să se miște și să-și împrăștie jucăriile. Din punctul acesta de vedere, eu aș alege oricând o casa la curte în locul unui apartament. Chiar dacă ai avea doar două camere, faptul că beneficiezi de terasă și spațiu în jurul casei (grădină) mie mi se pare un mare plus.
4. Izolația fonică
Nu mai trăim în vremurile în care copilului i se spune că nu are voie să cânte, să vorbească tare, să asculte muzică tare pentru a nu-i deranja pe vecini. Copilul trebuie lăsat să se exprime și să se manifeste. Sigur că nu fără limită, dar chiar și așa este important să verificăm cât de bine este izolată fonic locuința. Cel mai sigur ar fi tot statul la curte, într-o casă individuală, de tipul celei de aici. Într-un duplex există riscul să-ți bată vecinii la ușă când cel mic are volumul sonorului setat cam tare.
5. Locul de joacă
Oricât de mare ar fi curtea și oricâte jucării de exterior ai cumpăra pentru a crea propriul spațiu de joacă, ar trebui să existe și un loc de joacă public în zonă. Socializarea și joaca pe teren neutru sunt foarte importante pentru dezvoltarea psiho-emoțională a unui copil. Trebuie să interacționeze cu prietenii pe un teren care nu aparține niciunuia dintre ei.
6. Distanța față de anumite instituții
Susțin întotdeauna că o zonă mai verde, cu aer mai curat este de preferat pentru creșterea unui copil, dar nu m-aș muta nici prea departe de orașele mari. În cazul în care avem nevoie de servicii medicale, vreau să știu că nu am zeci de kilometri de parcurs până la un spital. N-aș vrea nici să fac 2-3 ore pe drumul la și de la job sau să facă asta copilul, mai târziu, când va merge la gimnaziu sau liceu.
Acestea nu sunt singurele lucruri care contează când vine vorba de alegerea unei case, dar sunt cele mai importante, cele pe care nu le poți îmbunătăți pe parcurs. N-ai să poți reface structura de rezistență sau modifica traseul tramvaielor care-ți trezesc copilul, la fel cum nu vei putea extinde un apartamentul sau nu vei putea dezlipi casa ta de casa vecinului printr-o formulă magică. Alte lucruri, cum ar fi sistemul de încălzire, izolația termică, numărul pomilor din grădină sau înlocuirea gresiei din bucătărie cu parchet, stă în puterea ta să le schimbi.
Noi tocmai am terminat casa.
Sa o stapaniti sanatosi!
Eu doar ce am luat terenul..urmeaza sa ridicam si casuta
Sa aveti spor!
PS- nu pot intra pe blogul tau. Imi zice ceva de conexiune nesigura.
E important terenul să nu fie cu probleme și grijă la vecini și imprejurimi. Apoi acordam atentie structurii solului pentru a sti la ce ne putem astepta.
O locuinta o luam acum pentru o viata, putini sunt cei care prefera sa se tot mute dintr-o casa in alta. Eu locuiesc inafara orasului, dar am 7 km pana in oras, am toate magazinele si farmacii la 3 km. As opta oricand pentru o casa departe de agitatia orasului.
cu o distanta asa mica, nu se poate spune ca esti chiar departe de oras.
Pentru mine zona si siguranta sunt printre cele mai importante aspecte in alegerea locuintei. Noi ne tot gandim sa ne luam un apartament (dar trebuie sa avem avansul ca sa facem un imprumut) si am exclus deja cateva zone tocmai pentru ca nu ofera siguranta, fiind mai dubioase, chiar daca preturile sunt mai mici. Mai bine mai asteptam un pic, mai punem niste bani de-oparte, iar apoi alegem o locuinta intr-o zona mai buna.
Foarte bine ca nu va grabiti si nu vreti sa faceti compromisuri pentru a scapa mai ieftin. O casa ti-o iei pentru toata viata.
Chiar sunt niste aspecte importante si trebuie sa gandim bine inainte de a lua o decizie. Copiii sunt foarte importanti si trebuie sa avem grija ca nevoile lor sa fie satisfacute si sa nu le ingreunam viata.
In calitate de mamica, tu stii mai bine.
Cel mai important pt copilul meu e distanta fata de scoala si siguranta. Pot sa am palat, daca pana la scoala dau 3 masini peste copil…pot sa am cea mai cea mai casa, daca tin copilul 1 ora in trafic dimineata, 1 ora seara, in cateva sapt il duc si la medic. Cel mai bun cadou pt copil e de dormit 30min dimineata in plus, de mers voios 15min pana la scoala si intalnit in drum cu colegii, ramas la joaca cu colegii si invitat la noi etc.
Aici sunt perfect de acord cu tine. Eu nu prea inteleg parintii care trimit copiii la scoala in partea cealalta a Bucurestiului, de pierd saracii zilnic 3 ore pe drum. Eu am facut scoala la 139 intre blocuri, la scoala fara pretentii, si uite ca am terminat si o facultate pe puterile mele intre timp.
Atunci cand ne-am luat apartamentul in care stam acum chiar am tinut cont de multe lucruri. Si chiar le-am indeplinit pe toate. Ne-am dori si o casa, dar nu acum..mai la pensie. Imi place viata la apartament acum
daca mai apucam noi pensia… Nu sunt prea optimista azi.
Ai punctat foarte bine. Aproape ca nu as mai avea ce sa completez. Toate sunt importante in egala masura.
Sigur o mamica dedicata ca tine are si alte idei.