Confortul termic este foarte important în orice locuință. Pentru a-l obține, casa are nevoie de o izolație de calitate. Specialiștii spun că cel mai bine este să ne axăm pe izolația exterioară, dar există cazuri în care aceasta nu poate fi făcută (vezi blocurile în care asociația nu vrea să facă nimic în această privință).
Ce e de făcut? Rămâi cu apartamentul neizolat și continui să plătești facturi mari pentru că ai pierderi de căldură sau, dimpotrivă, căldura pătrunde prin toți porii în locuință? Nu. Există opțiunea izolării pe interior. Pe aceasta o poți face cu polistiren expandat sau cu vată minerală. Acestea sunt principalele 2 materiale izolatoare la care apelează meșterii.
Nu știi pe care să-l alegi? Sunt 7 aspect de care trebuie să ții cont înainte de a lua decizia finală.
Costurile
Cele mai multe persoane vor alege să facă izolația cu polistiren, fără să stea prea mult pe gânduri. De ce? Pentru că li se pare o variantă mai ieftină.
Sigur că prețul depinde și de brand, grosime sau densitatea produsului, dar costurile sunt mai mici oricum în cazul polistirenului pentru că ai de cumpărat doar materialul izolator, adezivul și plasa. Pentru a izola cu vată minerală, trebuie să pui vata între zidărie și un perete fals. Ai de investit în rigips, vată minerală, sistem de prindere pentru rigips, plasă de fibră de sticlă – adică mai multe materiale de cumpărat.
Chiar e mai ieftin să izolezi cu polistiren? Nu neapărat. Depinde ce polistiren alegi. Unul bun, cu densitate mai mare și rezistent la temperaturi mai mari, costă destul de mult. Cu un simplu click pe polistiren expandat, poți vedea prețurile la principalele tipuri de polistiren folosite la realizarea izolațiilor.
Montajul
Care dintre cele două izolații este mai simplu și mai rapid de realizat? Aici răspunsul este simplu și clar: izolația cu polistiren. Doar lipești plăcile pe perete, aplici plasa de fibră de sticlă și te apuci să studiezi oferta de glet de pe mathaus.ro. Da, vorbesc la persoana a doua pentru că este atât de simplu de aplicat polistirenul, ca poți face și singur lucrarea dacă ai puțină voință.
Cu rigipsul lucrurile sunt mai complicate. Dacă nu e montat corect de cineva cu experiență, vor apărea fisuri sau te vei trezi cu peretele strâmb. Durează mai mult să faci tot scheltul acela metalic, să umpli fagurele cu vată izolatoare și să decupezi și să montezi perfect plăcile de rigips.
Factorul spațiu
Poate că cel mai mare dezavantaj al izolării cu vată minerală este acela că pierdem mai mult spațiu din cameră. Dacă plachezi pereții cu polistiren expandat de 5 cm spațiul util nu este atât de mult diminuat ca atunci când pui vată minerală de 5 cm grosime. Asta tocmai datorită sistemului diferit de montaj. Vata nu este singura care fură din centimetri. La cei 5 cm de vată se mai adaugă 2-3 centimetri luați de structura metalică și alți 2 centimetri revendicați de grosimea plăcii de rigips.
Eficiența energetică
Am ajuns și la întrebarea: care dintre cele două materiale izolează termic mai bine, în sensul că permite un transfer termic mai mare între mediul interior și cel exterior. De data aceasta scorul este cumva egal. Polistirenul și vata minerală au valori apropiate ale conductivității termice și asigură o izolație cam la fel de bună.
Sigur că rezultatul depinde și de densitatea și grosimea stratului izolator.
Aspectul final
Da, contează și cum vor arăta pereții la final. În principiu, ambele metode vor da un aspect impecabil dacă lucrările sunt executate corect. Atât polistirenul, cât și rigipsul, care acoperă izolația cu vată minerală, dau peretelui o textură fină și un aspect neted. Denivelările din pereți dispar. Asta pe termen scurt. Pe termen lung, se pare că polistirenul tinde să își modifice forma și ne putem trezi că peretele ia un aspect vălurit.
Din nou bilă albă pentru varianta rigips + vată izolatoare.
Riscul apariției mucegaiului
Speciliștii atrag atenția că o izolație interioară cu polistiren expandat, cumulată cu montarea de uși și ferestre din termopan și cu lipsa unei aerisiri temeinice de 2 ori pe zi pot duce la apariția condensului și a temutului mucegai. De ce? Pentru că un sistem perfect etanș, de genul acesta, nu permite pereților să respire.
Din acest punct de vedere vata minerală este o alegere mult mai inspirată. Ea nu favorizeză apariția igrasiei și nu contribuie la acumularea umezelii în elementele de zidărie.
Rezistența la incendiu
Cea mai mare problemă pe care o pune izolația făcută cu polistiren expandat este aceea că scade rezistența casei la incendiu. Există tipuri de polistiren care se aprinde mai greu, dar, odată ce a luat foc, chiar și acesta întreține și intensifică procesul de ardere. Cu alte cuvinte, un incendiu se va propaga rapid. În privința asta, vata minerală este o alegere mult mai bună pentru că nu ia foc.
Pe scurt, nimeni n-o să-ți spună că vreunul din materialele astea 2 este perfect. Fiecare dintre ele vine cu avantaje și dezavantaje. Unul e prea scump și mai greu de montat. Celălalt e mai ieftin, dar poate favoriza apariția igrasiei și poate crește mult pagubele în cazul unui eventual incendiu.
Tu pe care îl alegi? Ține cont de aceste aspecte și sigur vei lua cea mai bună decizie în ceea ce privește izolația interioară a locuinței tale!
Noi am facut cu polistiren si sunt multumita.
E bine ca ati scapat de grija asta.
Noi am izolat cu polistiren, la bloc chiar si la interior. Pentru ca stam la etajul 4 era necesar sa izolam apartamentul si in interior, iarna pierdeam caldura, iar vara era un cald….Acum este mai acceptabil 🙂
E ultimul etaj 4? Stiu cum e. Si eu tot la 4 am stat multi ani…
Asa cum ai spus si tu fiecare metoda are avantaje si dezavantaje. Eu cred ca m.as ghida si după pret.
cred ca majoritatea ne uitam la pret cand ne apucam de o astfel de lucrare.
Chiar vroiam sa-ți spun și eu ca polistirenul este mai bun. Eu mi-am izolat apartamentul cu polistiren de 5. Este bun deși uneori ma gândesc ca ar fi fost n-ai ok 10. De acum faptul este consumat și na bucur ca am bifat și asta!
La temperaturi exagerat de mari doar aerul condiționat ma mai salvează
la ce canicula este in ultimii ani, poti pune si polistiren de 50 ca tot cald o sa fie daca nu ai ac.
Si noi tot la polistiren ne gandim,varianta cea mai la indemana.
Fara cheltuiala prea mare, nu?
Mulțumim de sfaturi
Nu aveti pentru ce.
Bun articol,anul asta imi fac refac acoperisul,la anul o plachez si eu casa.
si acoperisul cu ce il izolati?
Noi am folosit polistiren expandat si intradevar se simte la factura, dar nu stiam atunci ca exista si varianta cu vata minerala fiindca toata lumea pe aici foloseste doar polistiren.
Exista si spuma si poate mai sunt si alte metode de izolare termica.
ambele produse sunt bune,depinde unde le montam,spre exemplu la mansarda se monteaza vata,se lucreaza mai usor,la pereti se poate cu polistiren expandat care si asta e de mai multe tipuri.
Se vede ca ti-ai facut bine temele. Sa inteleg ca te-ai ocupat de curand de vreo izolatie?
Prefer polistirenul, in general e mai acceptabil la pret si isi face treaba. Asta pentru apartament, dar pentru casa posibil sa fie necesar ceva mai bun.
Noi la casa stam si tot polistiren ieftin am folosit.
Interesant articol,fiecare e liber sa aleaga,noi la bloc am ales polistirenul,sunt multumita de el.
S-a reabilitat tot blocul sau ati placat doar la interior?
Noi am ales polistiren expandat, asta a fost decizia sotului dupa ce s-a consultat cu echipa de muncitori si cu finul nostru care are firma de constructii. Deci 3 oameni cu experienta au decis polistiren, eu sper ca a fost alegerea buna.
si noi tot polistiren am pus la pereti. Acoperisul l-am izolat cu vata.
eu intelesesem ca vata izoleaza mult mai bine. am izolat cu polistiren, momentan e ok!
Depinde de zona, de cum este orientata casa, etc.
Blocul meu e izolat cu polistiren si chiar e mult mai bine. Iarna e cald si vara racoare
Daca nu va bate soarele in ferestre dupa amiaza, conteaza si asta.