Cui nu-i plac vacanțele, concediile relaxante?
După atâtea vacanțe făcute la munte și mare în România, ți-ai pus în gând să treci pentru prima dată granițele tării și să cauți acolo oaze de relaxare sau locuri noi de explorat. O vacanță în străinătate trebuie organizată cu ceva timp înainte. Lucrurile nu sunt la fel de simple ca atunci când te decizi vineri seara să pleci la Bran și sâmbătă dimineața la ora 6 te prezinți la gară.
O vacanță în afara țării trebuie planificată atent. Componenta financiară a planificării ei este cea mai importantă. Sunt multe aspect despre care putem vorbi aici: găsirea unei oferte bune, obținerea banilor pentru achiziționarea pachetului turistic dorit, stabilirea sumei maxime de bani pe care vă permiteți să o cheltuiți, stabilirea metodei de plată avantajoase și a monedei care să genereze cele mai mici pierderi financiare.
Iată câteva sfaturi financiare utile pentru organizarea unei vacanțe în afara țării!
Nu te îndatora mai mult decât îți poți permite
Sunt mulți cei care pleacă în vacanță cu banii economisiți sau cu banii din prima oferită de angajator, dar sunt și mai numeroși cei care au nevoie de susținere bancară pentru astfel de escapade. Sigur că nu este greșit, imoral sau ilegal să faci un mic credit de nevoi personale pentru câteva zile de relaxare, doar că e bine să fii responsabil când iei decizii financiare. Poate că visezi să vezi China, dar o călătorie în partea aceasta de lume implică cheltuieli uriașe. Nu poți face un credit de 10.000 de lei, la un salariu de 2000 de lei, fără să te gândești la consecințe.
Regula de aur este să nu ai niciodată rata lunară mai mare de jumătate din suma de care știi că te poți lipsi. Adică, dacă-ți poți permite să te lipsești de 200 de lei pe lună, rata nu ar trebui să fie mai mare de 100. A plăti 10.000 de lei în rate atât de mici este practic o sinucidere financiară. Din fericire, poți folosi un astfel de calculator dobândă. Cu ajutorul lui vezi exact care este suma totală pe care trebuie să o rambursezi, care este dobânda anuală efectivă, cât economisești dacă alegi o perioadă mai scurtă de rambursare.
Cumpără pachetul turistic din timp
La prima vedere, nu pare un sfat financiar, nu? Ei bine, atunci când cumperi un pachet turistic cu multe luni înainte de vacanță (mai ales în extrasezon), beneficiezi de prețuri mult mai mici care se traduc în economie pentru tine. E ca atunci când îți cumperi bilete la mare în ianuarie. Ieși mai ieftin.
Dacă ai apelat la un credit pentru această vacanță, mai ai un avantaj dacă faci asta cu luni înainte, acela că poți termina de achitat și împrumutul până la data plecării în vacanță, deci nu vei sta stresat din acest punct de vedere.
Alege metoda de plată cea mai avantajoasă
Pentru călătoriile în străinătate putem opta pentru diverse tipuri de plăți.
Mulți preferă încă plata cash pentru că asta li se pare cea mai bună metodă de a ține evidența banilor și a evita cheltuielile prea mari pe care cardul îți dă uneori senzația că ți le permiți. Știți, este factorul acela psihologic: când ai 20 de hârtii în portofel, te limitezi la ele. Când știi că ai pe card, ești predispus la cheltuieli mai mari.
Oricum, ceva cash trebuie să ai la tine, asta e clar. Ai grijă însă să schimbi bani înainte de a ajunge la aeroport (în euro, dolari sau moneda locală, în funcție de locația aleasă pentru vacanță și de recomandările turiștilor care au vizitat-o înaintea ta)! La casele se schimb valutar din aeroport valuta este mult mai scumpă. Băncile oferă o rată de schimb mult mai avantajoasă, după cum poți vedea pe acest convertor valutar.
Alții spun că varianta plății cu cardul ar fi cea mai bună pentru că nu stai cu grija banilor, a monedei, a restului, etc. Plus că nu intri la fel de ușor în vizorul hoților. Problema aici ar fi că aici pot apărea uneori costuri în plus (comisioane de retragere) în funcție de bancă. Pentru plățile directe de pe card nu se percep comisioane, dar depinzi mult de cursul valutar. Pierderile nu ar trebui să fie totuși mai mari de 10 lei la 100 de euro.
Dacă alegi varianta plății de pe card, ideal ar fi să nu ai toți banii pe un singur card, ci împărțiți pe 2-3 pe care să nu le ții în același loc. Astfel, dacă ți se fură un portofel, nu rămâi fără nicio sursă de bani.
Important este și să verifici în avans termenii și condițiile utilizării cardului tău în străinătate, să verifici valabilitatea cardurilor sau chiar să anunți banca din timp că-ți vei folosi cardul pentru plăți în afara țării.
Dacă ai pleca luna viitoare într-o vacanță în străinătate, tu ce metodă de plată ai alege?
Dacă aș pleca luna viitoare într-o vacanță aș alege plata Cash dar nu strica sa am și cardul la mine. Chiar ar fi perfecta o vacanță..
sa stii ca si eu tot pe cash cred ca as merge.
Banca Transilvania este uimitoare, asa că am invatat să am bani pe 2 carduri plus cash. Niciodata nu stii cand fac cate un update de soft si ramai cateva zile fara bani.
asa am facut mereu si s-a dovedit o idee bună. Eu merg cu euro, insa in Croatia am schimbat bani la hotel, aveau un schimb bun.
aoleu, nu stiam ca exista sansa asta sa nu poti folosi cardul cateva zile, nu am patit-o niciodata. deci ar trebui carduri la banci diferite.
si bani cash!
N-am fost in nici o vacanta in strainatate. Am zis sa imi cunosc intai tara. Cred ca e timpul sa zbor si peste hotare.
Nici eu nu am ajuns peste granita inca. Nici tara nu ma pot lauda ca am vazut-o prea mult.
Daca as pleca in alta tara, sincer nu m-as baza pe card. Am avut surprize la noi in tara sa nu recunoasca POS cardul de la BCR. Ce imi garanteaza mie ca nu se va intampla acelasi lucru in alta tara? Prefer cash in acest caz. E mai sigur.
La treaba asta nu m-am gandit, pe bune. Bine ca ne-ai atras atentia.
Buna.Eu plec peste cca 1 luna in vacanta. Referitor la sfaturile din articol, pe care si eu le practic:
1.2 carduri cu sume mici,restul cash.E drept ca a avea cash pare mai nesigur,dar si cardurile pot fi clonate,asa ca e bine de pus sume mici.
2.Extragerea de bani incerc sa o fac,pe cat posibil, de la bancomatele din interiorul bancilor.
3.In ceea ce priveste achizitia si planificarea din punct de vedere financiar a vacantei,nici intr-un caz nu as face credit sau alte forme de imprumut.Nu mi-ar prii deloc vacanta.Mai curand m-as orienta spre o locatie mai ieftina sau de durata mai scurta, dar care sa-mi permita sa vad tot ce doresc,sa ma bucur de tot,sa pot face excursiile optionale…
4.Nu cumpar nici cu foarte mult timp inainte de la agentiile din tara.Am vazut tot felul de clauze dezavantajoase,scrise maruntel-maruntel.De genul:-daca nu gasesti persoana cu care sa imparti camera,platesti supliment(la agentiile dinEuropa,agentia face acest lucru,daca nu reuseste,nu platesti)-excursia este pentru 30 persoane.Daca se inscriu intre 25 si 30 veti plati „X” in plus,daca se inscriu 20-25 va anuntam cat platiti.Pe bune!?Platesc un pachet cu multe luni inainte pentru a constata la plecare o suplimentare consistenta,ce depaseste cu mult reducerea acordata.-daca sunt sub „N” inscrieri se anuleaza si iti propunem altceva.
5.De la agentiile din Europa pretul este ,de regula,mai mic.E drept, are un dezavantaj:grupul nu se formeaza in aeroport in tara ci in tara de destinatie.Dar,agentiile serioase au un site dedicat luarii de contact intre membrii grupului.
multumim mult pentru sfaturi, chiar prind bine ideile venite de la persoane cu experienta in domeniu. Va doresc vacanta placuta!
Credit nu recomand, doar am zis ca se poate. Eu sigur nu m-as imprumuta sa vad Grecia. Ma multumesc si cu 2 zile la munte la 2 margarete.
Eu as alege plata cash.
N-as lua credit pentru vacanta. As sta pe fundul meu si pune deoparte pina se string banii, apoi as pleca.
Eu inteleg ce zici, dar uite eu de fiecare data cand am pus ceva de-o parte pt asa ceva, s-a ivit altceva si au trecut 33 de ani din viata in care eu am vazut muntele doar de 2 ori si marea o singura data…
Mi-as dori sa evadez intr-o vacanta, intr-un loc de vis, insa momentan singura metoda ar fi imprumutul…Asa ca…mai astept putin..pana la vara, cred! 🙂
Cash este alegerea mea, dar recomand și un card de rezervă.
Se pare ca nu sunt deloc singura care ar prefera banii cash.
Sfaturi foarte utile. Ideal este sa fii foarte calculat si sa-ti schimbi din timp si aproximatv cat intuesti ca ai nevoie. Si sa te si incadrezi in ei. Iar daca ai ramas fara fosnduri suficiente sa ai si un disponibil pe card. Cursul e mai mare decat la o cas ade schimb dar nu e de speriat. Credit pentru o vacanta in momentul de fata sincer nu as face.
In privinta cumparatului din timp a vacantei…. mereu am spus ca anul acesta imi programez concediul si voi si achita, apoi intervine mereu indoiala…. daca intervine ceva. Si intuitia functioneaza, ca aproape mereu intervine, asa ca nu ma incumet. Poate pentru cei care au un job cu un program flexibil e mai usor. Insa am prieteni care au beneficiat de astfel de pachete si s-au bucurat de cate o vacanta de vis la cate un pret enervant de accesibil.
eu nu mi-as face un credit pentru un concediu, dar cunosc multi oameni care fac asta..fiecare e liber sa faca ce vrea. In Romania prefer cardul, la mine nu prea exista cash, dar daca as pleca inafara cu siguranta mi-as lua si o rezerva de bani lichizi si bineinteles cardul de credit 🙂 sa fiu sigura ca nu raman fara bani 🙂
culmea e ca in romania mi-ar fi cel mai frica sa merg fara cash, mai ales ca sunt inca multe magazine care nu accepta plata cu cardul si sistemele cad mereu.
Si in tara cand merg prefer sa am bani in portofel, card este numai pentru situatii de urgenta sau daca vacanta s-a prelungit si nu-mi ajung banii.
eu ajung la concluzia, din tot ce imi spuneti voi, ca e mai bine sa imi iau bani jumi-juma.
Eu nu ma voi imprumuta niciodata pentru concediu si nu recomand la nimeni. Asa ca pentru concediile urmatoare imi pun cate ceva lunar deoparte, si la final ma descurc cu ce am. Am petrecut vacante minunate 2 saptamani la cort, si cand m-am intors am fost la fel de relaxata si mai
incantata sa strang bani pentru urmatoarea vacanta.
Asa ca in general pentru urmatoarele vacante caut bilete de avion/cazare din timp. Dar nu sar ideea de last minute: am avut asa vacanta in madeira cu 400 euro de pers, avion si cazare si transfer si mic dejun. Aveam concediu sa stau cu fata acasa, si cu cateva zile inainte am dat click si pac – am plecat noi doua.
Cand plec, eu iau bani asa: o suma cash si 2 carduri. Cazarile le platesc inainte online. Nu am avut niciodata surprize cu cardul de la banca transilvania, desi platii prin spania, portugalia, franta. La iarna cred ca il testez in Italia, si va zic ce 😀 . (doar conversia valutara m-a surprins…cursul cam mare).
Avantajul la cash e ca se poate schimba in euro luna de luna, cate o suma, fix fond de buzunar.
Uite, eu anul asta nu am ajuns nicaieri. Ce am pus deoparte tot anul cu greu, acum dau pe lemnele soacra-mii si la spital. Daca as vrea sa ma duc 2 zile la munte, daca scap cu bine de perioada asta, eu sincer m-am imprumuta, dar nu mult, 500 de lei 😀
Eu cred c-as apela la cardul de credit. Daca se poate sa iau ceva in rate fixe as face-o fara nici o problema. Sunt o mare iubitoare de plecari si vacante si sigur n-as sta prea mult pe ganduri
stiu, stiu, am vazut ca-ti place sa fugi de-acasa.
Poate plec si eu intr-o vacanta…cine stie..
Va tin pumnii.