După atâtea articole despre utilitatea și magia jucăriilor, m-am gândit că v-ar fi util și unul în care să aduc ceva informații despre cum putem recunoaște o jucărie de plus de calitate, sigură pentru a fi folosită de către copil. Rețineți că astăzi ne referim strict la jucăriile din pluș pentru că, la cele din plastic, la păpuși, mașinuțe și alte categorii, lucrurile sunt chiar mai complicate și problema va fi dezbătută într-o altă postare. Prin urmare, haideți să vedem care sunt detaliile la care trebuie să fim atenți când vrem să dăruim animale de pluș copiilor.
Materialul din care sunt făcute jucăriile
Le numim generic jucării de pluș, și pe cele de la taraba din piață și pe cele din magazinul de jucării, dar este o diferență foarte mare între ele. Jucăriile de calitate sunt fabricate dintr-un pluș care, nu doar că nu strălucește a sintetic dar, și la atingere, este mult mai moale și mai plăcut. Plus că, să nu uităm că jucăriile trebuie spălate și dezinfectate periodic și un material prost nu va reacționa prea bine, deteriorându-se rapid.
Un animăluț de pluș strâns în brațe nu trebuie să producă acel scârțâit specific materialelor proaste. Ideal ar fi să vă orientați spre astfel de animale de pluș realizate din materiale cu un aspect foarte natural. La fabricarea lor puteți fi siguri că nu s-au folosit substanțe chimice dăunătoare (multe din jucăriile ieftine nu trec acest test). Cel mai mare pericol îl reprezintă vopselurile folosite pentru a da jucăriilor aspectul magic colorat.
Modul în care sunt lucrate
Poate că nu contează foarte mult pentru copil dacă îi cumpărați un cățel animale sălbatice de pluș cu o cusătură grosolană și cu un ochi plasat mai sus decât celălalt. Totuși, aceste detalii trebuie analizate atent. O cusătură slabă va scoate la iveală umplutura pe care copiii foarte mici vor tinde să o introducă în gură. La fel, niște ochi sau un nas insuficient de bine lipite sau cusute pot reprezenta un pericol. Poate că nu știați dar există site-uri care vând jucării confecționate manual. Acestea sunt de o calitate mult mai bună. Unul dintre ele este worldoftoys.ro. La ei am găsit cele mai multe modele de jucării de la producători renumiți precum Ty, Keel Toys sau Disney.
Prezența etichetei
Nu știu dacă ați fost atenți, dar majoritatea jucăriilor din piață, fie nu au etichetă, fie au una foarte mică pe care este trecută doar țara de proveniență. Aceea nu se poate numi etichetă. Eticheta este aceea pe care sunt trecute numele și adresa producătorului, detalii despre materialul din care este confecționat pinguinul, broscuța, ursulețul koala, bufnița sau tipul respectiv de jucărie din pluș, dar și menționarea conformității produsului cu standardele internaționale privind siguranța în utilizare.
Tot pe etichetă trebuie specificată și grupa de vârstă căreia se adresează acea jucărie și sfaturi privind modalitate prin care poate fi curățată fără a fi deteriorată.
Cel mai simplu este să cumperi jucării de la branduri mari, apreciate la nivel global pentru frumusețea și calitatea lor. Mă refer la jucării de tipul celor produse de Keel Toys, o companie din UK. Acestea au sigur eticheta completă și respectă standardele de siguranță. Au zeci de modele de jucării din pluș, de la cele foarte mici până la urși gigant. Indiferent că cel mic vrea un cățel, un elefănțel, o maimuțică, un pinguin sau o broscuță țestoasă pufoasă și colorată, pe această pagină cu jucării de pluș Keel Toys sigur vei găsi ceea ce cauți.
Analizând aceste detalii veți putea stabili dacă animăluțul de pluș pe care vreți să-l dăruiți copilului de Moș Nicolae, de Crăciun sau de ziua lui este unul care să îi facă plăcere dar nici să nu-i pună în pericol sănătatea în vreun fel. Cel mai simplu mi se pare să cumpărați jucării doar din magazinele autorizate care vând produse originale de la firme de încredere. Acestea nu sunt la fel de ieftine ca cele de la magazinul din colț dar sunt mai sigure și le găsiți adesea la promoție.
Cand cumperi o jucarie de plus, mai poti face cateva teste:
(1) umezesti un pic degetele si treci usor peste jucarie; daca ramai cu scame/fire de par nu o cumpara pentru ca cei mici de tot baga in gura tot ce prind, iar astfel de jucarii sunt periculoase
(2) unele jucarii au trecuta categoria de varsta, dar nu e corecta; exista jucarii care contin si niste bilute in afara de acea vatelina; daca copilul reuseste sa rupa cusatura, acele bilute /acea vatelina ajung(e) in gura/burta si e periculos
(3) parintii trebuie sa verifice cum sunt cusuti nasul, ochii si alte margele care pot fi roase/inghitite de cel mic
Si ai dreptate: ce e calitativ se vede imediat!
He, he. Se vede ca esti o mamica responsabila. La partea cu scamele nu m-as fi gandit.
Jucariile de plus sunt cu duiumul dar putine sunt de calitate,conteaza de unde le achizitionezi,firma si pretul fac diferenta.Jucariile sunt periculoase daca se ia scama usor de pe ele si devin o adevarata problema.Atentie la ce cumparam in perioada ce urmeaza,Black Friday sau sarbatorile.
Sper ca sfatul sa ajunga la toate mamicile.
fetita mea e la varsta la care smotoceste orice prinde in cale. In urma cu cateva luni, a primit un plus cumparat din Jumbo de catre o ruda. Era un calut de mare. Nu stiu cum a reusit, cert este ca i-a rupt o aripioara cu dintii, iar bucata de material i-a ramas in gurita. Norocul meu a fost ca eram langa ea si am vazut. Stau si ma gandesc acum, ce se putea intampla daca nu eram langa ea. Nici nu vreau sa ma gandesc. De la acest accident, orice jucarie primita sau cumparata, e smotocita bine mai intai de mine si casc bine ochii.
Sa stii ca si eu am invatat treaba asta de la catelul meu. I-am dat o data un ursulet de plus care era rupt la in piciorus si a tras umplutura din el si cred ca a inghitit din ea ca s-a innecat si s-a speriat si el dar pe mine m-a ingrozit.
Ador jucăriile din pluș.Am donat majoritatea dintre ele, deoarece copiii mei au crescut.Am plâns de fiecare dată căci știam că le văd pentru ultima dată.
Si eu le-am dat pe toate si nu mi-a parut rau.
Sfaturile tale Cristina sunt foarte bune, la noi acasa este plin de jucarii de plus. Toti le iubim si din fericire nu ni s-a intamplat niciodata sa avem surprize. Adevarul este ca le alegem intotdeauna cu grija.
Bine, nu se intampla probleme din acestea foarte des dar e mai bine sa le evitam.
Nu știam nici eu faza cu scaunele pana când nu am luat un cățel de PLUS din Auchan si când punea copilul mana pe el rămânea numai pufuleț. De atunci știu sa ma feresc de acest aspect.
Criss se joaca cu păpuși si are un maimuțoi care seamănă cu Mickey Mouse si pe asta il mai târâie prin casa
saracul de el! Sper ca nu de urechi il trage!
Am si eu cateva jucarii din plus dar nu prea se joaca cu ele se plictiseste repede vrea ceva nou mereu.
asta e valabila la toti copiii. In cateva zile, musai alta!
Imi plac jucariile de plus dar le-am luat fara sa stiu de aceste sfaturi ale tale. Toate sunt frumoase ca atunci cand le-am cumparat poate si pentru ca le-am luat din magazine si nu de la o taraba.
In spatiile autorizate cred ca sunt mai slabe sansele de a cumpara jucarii care nu sunt ok.
Da, este o reala problema jucariile din ziua de azi. Multe lasa scame, firisoarele de puf pica si atunci reprezinta un risc pentru copii.
Noi am patit-o! Cand a facut fetita un an, al meu cand a venit seara i-a luat un urs mare si ea l-a luat, l-a smotocit si a bagat dintii in el si avea gura plina de puf. A avut aplicat in bot ceva asemanator unei margici neagre si stupoare, a reusit sa o rupa si o plimba prin gura. Nu ii cumpar jucarii periculoare, grele care ar putea sa se loveasca cu ele. Eticheta de multe ori nu scrie real pe ea, nici grupa de varsta, nici material. Cum ai zi si tu, acestea trebuie dezinfectate periodic. Acum doua luni, am fost la niste cunostinte si ii ofera fetitei un catelut de acum 21 de ani de la baiatul ei. M-am crizat putin pentru ca fetita la dus direct la gura, dar de rusine am tacut. Nu cumpar jucarii din plastic pentru ea, poate cadea sau o poate lovi si se va sparge si doamne fereste nu sunt langa ea in momentul ala si se mai si accidenteaza. Nu le cumpar cand sunt reduceri sau promotii!
se vede ca esti o mamica foarte grijulie cu temele bine facute in materie de siguranta si sanatate in preajma jucariilor de orice fel.
Eu ma uit pe eticheta si, totodata,s unt extrem de atenta si la calitatea la care sunt lucrate jucariile, ca incerc sa le evit pe cele care se descos si iese puful din ele. Cele din articolul tau sunt extrem de minunate. Hipopotamul e preferatul meu 😀 ♥
Mie nu imi place hipopotamul. Sunt indragostita clar de el. Am inceput sa imi fac lectiile in materie de jucarii pentru ca acum o nepoata careia trebuie sa ii cumpar asa ceva.
eu una ma uit pe eticheta dar mereu am fost tentata sa cumpar si jucarii nepotrivite varstei sau cele care se dezmembrau pentru ca erau frumoase si interesante,dar m.am abtinut gandindu/ma la repercursiuni,un articol super
e bine ca te-ai abtinut de la le cumpara 🙂
Sincera sa fiu, pana la citirea acestui articol nu acordam o asa de mare atentia asupra calitatii jucariilor, in special cele de plus. Ce pot sa zic, m-ai facut sa fiu mai atenta de acum :D.
Numai eu stiu cand timp imi ia sa ma hotaresc sa ii cumpar copilului vreo jucarie de plus.Cum prind una in mana o smotocesc pe toate partile pentru a ma convinge de calitatea si siguranta ei pentru copil.Chiar daca am luat jucarii din magazine de profil va spun ca am avut surpriza neplacuta de a ma trezi cu scame, fire in mana, sclipici, cu defecte de croiala,umpluturi neadecvate varstei mentionate pe eticheta. Nu tot ce e frumos si scump e si sigur pentru copilul nostru, trebuie sa fim destul de vigilenti ca produsul sa fie unul conform cu standardele de calitate in vigoare.
Nu cumpar des jucarii asa ca nu te pot contrazice.
Cand vinee vorba de jucarii, trebuie sa fim foarte atenti la ce cmparam copiilor, iar plusurile nu fac o exceptie.
Pe langa sfaturile deja adunate, eu le si miros. Daca au miros chimic, inchis, nu as pune langa un copil asa ceva.
la miros chiar nu ma pricep, am senzatia ca toate miros cam la fel.
Pentru mine este foarte util acest articol. Voi avea o nepotica si imi doresc ca prima ei jucarie, sa fie una de plus daruita de mine.. insa aceasta trebuie sa respecte toate normele de siguranta.
si eu tot datorita primei mele nepoate am inceput sa-mi fac temele serios in materie de jucarii.
Da, cei de la TOYS au super jucării şi mă refer la calitate nu se compară cu altele. Are şi băiatul meu câteva jucării şi sunt ok după aproape 7-8 ani de folosinţă (Y)şi când spun „folosinţă” înseamnă aruncate, trântite etc.
Este foarte important ca o jucarie sa fie de calitate, altfel riscam sa aiba loc mici accidente…am o prietena a carui fetita primise un ursulet de plus ce lasa par peste tot…eu am facut o atenta sa l arunce pentru ca fetita poate inghiti fire de par din acel urs.Am convins o greu, deoarece ea era de parere ca se va supara persoana care i a daruit o..Pentru mine , pe primul loc e sanatatea fiicei mele , de aceea am avut intotdeauna grija cand am cumparat sau a primit astfel de jucarii…Cele de la Disney, Toys sunt cu adevarat de calitate…putin mai scumpe, dar merita banul)))
Ai mei copii nu sunt atrași de plusuri, mie îmi plac mie 😉