Se tot discută despre subiectul acesta în ultima vreme, dacă este mai avantajos să cumperi un apartament vechi sau unul nou. Fiecare dintre variante are și puncte pro și puncte contra. Este un subiect prea amplu, ca să-l pot dezbate într-un singur articol. Între cele două variante de apartamente există multe de diferențe: de preț, de finisare, de generozitatea spațiului oferit dar și de facilitățile care vin odată cu achiziționarea imobilului. Despre asta mi-am propus să vorbesc astăzi, despre facilitățile de care beneficiază gratuit proprietarii de apartamente noi. Ele sunt unul dintre motivele pentru care și eu aș opta pentru tipul acesta de locuință. Iată un top 5 al acestor beneficii.
1. Paza permanentă și accesul controlat
În ultimii ani, și clădirile vechi au făcut un pas înainte în materie de securitate, prin instalarea interfoanelor. Totuși, nu de puține ori, se întâmplă să pătrundă în clădire persoane care nu au ce căuta acolo. Fie vecinul de la 2 deschide fără să întrebe cine e, fie vecina de la 4 lasă pe cineva străin să intre pentru că tipul i-a motivat că vrea să facă o surpriză cuiva. Pentru locatarii din genul acesta de blocuri cu apartamente noi, nu există acest risc. Accesul este strict controlat, nu doar în clădire, ci și în parcare (deci și mașina este mereu în siguranță). Nu pot să mă abțin să nu-i invidiez pentru asta.
2. Grădini interioare pentru relaxare
Lipsa spațiilor verzi este un alt neajuns în cazul zonelor cu apartamente vechi. Grădinile s-au tot micșorat, lăsând loc parcărilor, sau au ajuns să arate mai mult decât rău pentru că nimeni nu se ocupă de ele. Dacă-ți cumperi un apartament nou în complex, cum am văzut în acest cartier rezidențial Doamna Ghica Plaza, ai acces gratuit și la spațiile verzi și la grădina complexului. Ai aer curat și un loc în care să te relaxezi ascultând ciripitul păsărelelor sau citind o carte. Sunt lucruri neprețuite, nu-i așa?
3. Loc de joacă pentru copii
Majoritatea celor care investesc în locuințe sunt tinerii, familii aflate la început de drum, care au deja un copil sau îl vor avea la un moment dat. Este foarte important să fie un loc de joacă în apropierea blocului. La blocurile vechi ele nu prea mai există. S-au transformat în parcări și buticuri. Din nou bilă albă pentru complexurile rezidențiale, unde există spații mari, frumos amenajate (cu tobogane, leagăne), pentru joacă. Ba mai mult, să ne amintim că în această zonă nu are acces oricine, deci ne știm copiii și în siguranță.
4. Asistența tehnică non-stop
Ce implică asistența aceasta? Să ai pe cine suna, la orice oră, din zi sau din noapte, în cazul unor defecțiuni. La un apartament vechi, problemele apartamentului te cam privesc (dacă se sparge o țeavă, de exemplu) și, dacă nu merge liftul sau s-a spart un geam de pe scară, ai de așteptat până dai de administrator și îi vine cheful să rezolve acea problemă. Ca proprietar de apartament într-un complex rezidențial nu te confrunți cu asemenea situații. Orice problemă tehnică o poți raporta 24/24 de ore la serviciul tehnic și se remediază rapid.
5. Locul de parcare
Pentru posesorii de mașini locul de parcare este obligatoriu și trebuie să te zbați și să plătești destul de mult pentru el în cazul în care te muți într-un apartament vechi. Aceasta este încă o problemă de care scapi atunci când locuiești într-un cartier rezidențial pentru că locul de parcare îți este asigurat de la bun început. Fără drumuri, bani cheltuiți sau certuri cu vecinii pe locul de parcare!
Toate cele 5 facilități descrise mai sus sunt utile. Gândindu-mă că la unele clădiri vechi ele nu pot fi asigurate, nici măcar contra-cost, și într-un ansamblu rezidențial pot beneficia de ele gratuit, de îndată ce cumpăr un apartament, este clar spre care variantă m-aș orienta, nu? Cine n-ar vrea parcare asigurată, siguranță pentru el, pentru copii și pentru mașină acces la spații verzi și garanția unei asistențe tehnice permanente?
Partea cu sunatul mi se pare cea mai faina. Stii ca ziceam pe blog ca toate nacazurile vin sambata seara. Ei, scapi de grija asta daca stai in bloc nou.
Ce bine ca stau la casa particulara.
dorinta de a acea un apartament ramane la stadiu de vis.
E bine ca locuiesc la casa.
Mi-ar placea dar trebuie sa am si un buget consistent sa pot plati toate aceste facilitati !
E super!!! Dar si portofelul trebuie sa fie „super” !!!!! . Mi-ar place sa locuiesc intr-un astfel de bloc dar …..doar visez 😉
Cine imi cerea un sfat in privinta achizitionarii unui apartament intotdeauna le-am spus sa-si cumpere un apartament nou dar nu din motivele de care ai scris. Nici nu m-am gandit la ele. Ma refeream pur si simplu la dimensiunile bucatariei si ale baii.
Visez sa locuiesc intr-o zona cu apartamente noi… Cu spatii verzi, paza si locuri suficiente de parcare. Ma bucur pentru toti cei care au facut acest pas, optand pentru apartamente noi. E cu totul altceva fata de blocurile vechi.
Ca sa te bucuri de facilitati, trebuie sa platesti. O persoana cu un venit mediu, nu-si va permite sa locuiasca intr-o cladire noua. Cheltuielile sunt mult prea mari pentru venitul lor. Si eu stau la bloc, la apartament. La noi s.au facut modificari mari. Ca suprafata, este ca un ap+ o garsoniera. Numai balconul are 5,20 m lungime. Sincer,ma bucur unde stau. As vrea dor sa schimb vecinii.
m-am uitat si la costurile achizitiei unui aprt. intr-un bloc nou …. costa aproape dublu fata de cele vechi.
In rest, despre facilitati, nu stiu sa fie gratuite. Am intrebat pe o ruda care sta intr-un „asamblu rezidential” (asa e ca suna pompos?) cu 5-6 blocuri, parcare si loc de joaca, si … platea 150 lei lunar doar pentru asta. Mie mi se pare mult … sunt fix banii care in 30-40 ani as avea inca o garsoniera, ce mi-ar asigura un extra venit pasiv si aduce linistea.
cine nu viseaza si nu si-ar dori o astefel de locuinta ,din pacte pentru majoritatea romanilor este greu sa ajungi acolo,cu un salariu de minim pe economie ,poti sa ajungi sa ai asa ceva?
Din pacate, toate aceste facilitati sunt costisitoare..si nu toti ni le putem permite. Dar recunosc ca sunt foarte atragatoare si benefice
In functie de aceste sfaturi cautam si noi o locuinta! 🙂
Senzația data de un apartament gol și neuzat, poate fi copleșitoare. Mai am si o chestie: dacă a stat cineva înainte și a rezistat pereții, sunt în siguranță 😛
Bine, nu e o regula generala. Sunt multe chestii de verificat și înțeles, înainte de orice achizitie majora.
In privinta punctelor 2, 3 si 5 am si eu cateva precizari de facut. Nu toate ansamblurile rezidentiale dispun de spatiu verde sau mai mult, gradini cu flori si copaci. Am prieteni care n-au niciun copac in fata blocului daramite gazon sau altceva, in schimb unde se uita cu ochii dau de alte ziduri…blocurile sunt prea aproape unele de altele. Locul de joaca, daca exista, nu e suficient pentru totii copiii. De multe ori, multi din ei vin locurile special amenajate de primarii sau stau efectiv in fata blocului si se joaca pe betoane. Incredibil, nu-i asa? Mai ales ca aceste facilitati intra la pachet cu apartamentul si nu e tocmai ieftin.
Referitor la locurile de parcare, unde exista trebuie sa dai bani grei ca sa beneficiezi. Daca n-ai, parchezi pe unde poti…inclusiv pe spatiile destinate trecatorilor.
Fiind cele zice, ati zice ca sunt impotriva achizitiilor de locuinte noi dar va spun sigur ca NU, doar trebuie sa fim atenti la toate detaliile pentru a lua cea mai buna decizie. Mai ales ca investitia e pe termen lung si destul de costisitoare.
in weekend am intrebat pe 2 rude ce stau/au stat in complexe noi. Niciunul nu si-au platit locul de parcare si da, au problema asta. Dar sunt si alte locuri de parcare neplatite asa ca au verificat care sunt libere si cu discutat cu administratorii si fiecare si-a pus masinile prin locurile astea, functie de care le gaseau acasa. Fiind comunitate mica isi lasau nr de tel in geam, dar fiind si portar totul „se stia”.
Un avantaj care il au si nu era platit e…subsolul, folosit ca spatiu de stocare.
Cunosc multe persoane care locuiesc in astfel de zone.
Daca ai noroc, vecinii sunt ok.
Daca ai noroc, zona este ok si totul la zi.
Dar….trebuie sa ai masina ca sa te deplasezi si sa iei in calcul unde vei duce copilul la gradi’ sau scoala.
Unele ansambluri rezidentiale ofera inclusiv servicii de „bona” pentru copii ori s-au dezvoltat atat de mult incat au deschis gradinita/cresa in zona.
Sa locuiesti intr – un bloc nou, dotat cu tot ce trebuie este locul mult visat de multi dintre noi…eu sunt contra cladirilor vechi….dar na..nu oricine isi permite asta…Haan
clar nu ne putem permite toti dar cei care oricum fac un credit e mai bine sa stie despre aceste avantaje.
Eu zic ca daca am putea sa alegem si vecinii, ar fi super!
tu esti ca mine. si eu am probleme cu vecinii 😀
Nr. 5 nu e available by default peste tot. Pentru un loc de parcare (afara sau la subsol inauntru) platesti bine de tot si trebuie sa te si grabesti sa-l prinzi, de obicei se fac mai putine locuri de parcare decat apartamente.
Multumesc pentru completare. Din ce studiasem eu, asa imi facusem impresia. Imi cer scuze pentru scapare.