Nu cred că mai durează mult până vom deveni toți alergici. Sau suntem deja, dar încă nu ne-am dat seama care este cauza problemelor noastre. Eu am crezut că alergiile și intoleranțele sunt chestii pe care le ai din start, de la naștere. Ei bine, nu. Soțul meu s-a născut și a trăit la țară până la 18 ani. Câmpuri pline de cereale, pomi, flori, toate în jurul lui, și el fără probleme. Acum este alergic la ambrozie și graminee. Alergie destul de severă. Apoi, eu. Am copilărit la țară, în soare. N-am avut niciodată nimic, până acum câțiva ani când au început să apară probleme primăvara. Alergie la soare.
Din fericire, alergia mea nu este un foarte gravă și nici nu apare în fiecare an. Cred că depinde și cum mă prinde debutul sezonului cald la nivel de imunitate. Altfel, nu-mi explic. Dacă cineva crede că alergia la soare este o prostie sau că este totuna cu arsurile solare, greșește. Anul asta am pățit-o din nou. Prima dată, într-o zi caldă de la început de martie. După vreo două ore de stat în parc cu nepoata, m-am pomenit cu iritație și mâncărime pe față și gât. Am stat câteva zile, să se liniștească lucrurile, am crezut că am scăpat dar, după câteva zile mai înnorate și răcoroase, când a dat iar soarele, simptomele au reapărut. De data asta, și pe partea interioară a brațelor. Purtasem tricou. Pe față și gât, mai puțin. Mă dădusem cu cremă de față cu SPF. Pe brațe nu aplicasem pentru că nu plănuisem să dau hanoracul jos.
Simptomele sunt destul de rele. Nu vorbim despre o afecțiune gravă, dar sigur este una care îți pune răbdarea la încercare. Nu e deloc plăcut să te afișezi cu o erupție pe piele și să faci față senzațiilor de mâncărime și arsură. Dacă reziști fără să te scarpini vreo oră-două, pielea se mai calmează. Dacă nu, problema se agravează.
Cum știi dacă ce ai tu este alergie la soare?
Este destul de simplu să-ți dai seama dacă soarele este vină pentru ce ai tu. Dacă ai simptomele descrise mai sus și ele apar pe zonele care au fost expuse la soare, în termen de la câteva ore de la expunere, lucrurile sunt destul de clare. Este posibil să apară iritație și mâncărime chiar și pe zone care au fost acoperite cu haine. De exemplu, la mine s-a manifestat alergia pe brațe si când am purtat cu bluză cu mânecă lungă, subțire, dar am stat în soare puternic. Evident că nu aplicasem SPF pe sub bluză…
Nu o să mai poți ieși toată vara dacă ai alergie la soare?
Se pare că puține sunt persoanele care dezvoltă o alergie care să dureze tot anul sau sezonul. Slava Domnului! La majoritatea, simptomele sunt mai puternice la debutul sezonului cald și scad în intensitate sau dispar pe măsură ce ne expunem la soare. Din ce-am citit, și principala metodă de tratament este un fel de desensibilizare prin expunere. Adică mergi la medic să te expună la radiații în cantitate controlată, ca să te obișnuiești cu răul, practic.
Despre tratament, nu sunt medic să vorbesc prea mult. Pe mine m-au ajutat mult mixtura mentolată și apa termală. La capitolul prevenție, îți pot spune câte ceva din propria experiență. Soluția nu este să te transformi în liliac și să fii activ doar noaptea sau să te izolezi în casă. Trebuie să ai grijă să te protejezi cu ajutorul produselor cu SPF, să-ți acoperi pielea pe cât posibil cu materiale naturale, să renunți la haine sau să faci trecerea la cele mai decupate treptat, să ai răbdare cu simptomele și să nu cazi pradă tentației de a te scărpina pentru că va fi mult mai rău.
Ne ajută produsele cu SPF dacă avem alergie la soare?
Evident că da. Tot din experiența personală, știu că dacă stau la soare fără a aplica produse cu factor de protecție, alergia la soare se manifestă mult mai agresiv. În definitiv, problema este dată de radiațiile la care suntem expuși, ori rolul cremelor cu factor de protecție este tocmai de a ne apăra de acestea. Dar, atenție! Pentru a fi bine protejați, trebuie respectate regulile de aplicare a acestor produse. Dacă te dai cu cremă după ce ai stat deja o oră la soare, să nu ai pretenții prea multe. La fel și dacă stai toată ziua la soare și cu SPF te dai doar dimineața. Și, din păcate, este posibil ca unele produse de protecție solară să facă mai mult rău decât bine. Îți explic imediat de ce.
Recomand produse cu SPF pentru alergie solară sau pe cele pentru piele sensibilă
Din nou, din ce-am văzut pe pielea mea vorbesc!
Nu orice produs cu SPF mă protejează la fel. Specialiștii spun că unele dintre aceste produse pot chiar agrava simptomele din cauza reacțiilor anumitor ingrediente la contact cu soarele. Eu vă recomand produsele dedicate, din categoria produse cu SPF pentru alergie solară pentru că aici avem în general dermatocosmetice, produse testate și aprobate de dermatologi, cu ingrediente mult mai atent alese.
Ce am eu în arsenal acum? Foarte mult îmi place crema de față Ladival Allergic cu SPF 50+, împotriva alergiei solare pentru față, gât și piept. Nu este grasă și nu lasă peliculă albă sau lipicioasă. La fel de faine mi se par și produsele din gama Allergy de la Piz Buin (am crema de față și loțiune de corp cu SPF 50+).
Pentru când vreți un produs care să și uniformizeze culoarea și să acopere mici imperfecțiuni, vă mai pot recomanda gamele Bariésun de la Uriage sau Photoderm de la Bioderma.
Nu îl ultimul rând, foarte bine mă împac și cu produsele La Roche-Posay, care se știe că sunt printre cele mai bune și mai recomandat persoanelor cu ten sensibil. Când știu că plec pentru mai multe ore de acasă, aplic înainte să ies unul dintre produsele de mai sus și am mereu în geantă spray-ul La Roche-Posay Anthelios SPF 50 pentru a-mi reaplica rapid un strat de factor de protecție. Are și efect răcoritor și îl ador.
După expunerea la soare, neapărat un produs hidratant!
De ce facem alergie la soare? Teorii sunt multe. Este o problemă care dă destul de mari bătăi de cap, dar cu care se poate trăi. Important este să o recunoaștem/diagnosticăm cât mai repede și să învățăm să ne protejăm și să ne tratăm. Produsele cu SPF nu ne protejează 100% (este imposibil), dar reduc șansele unor manifestări severe care ar apărea dacă toate radiațiile ar intra în contact cu pielea.
Pingback: Impresii de la pescuit - balta Pădurișu 1 - Caietul Cristinei