Obișnuiești să te uiți prin revistele de design interior sau pe articole în domeniu și să admiri livingurile de acolo, rămânând mereu cu un gust amar la gândul că este imposibil să obții așa ceva în camera ta de zi de dimensiuni reduse? De ce ar fi așa? Dacă se pot face minuni într-o baie de 2-3mp, de ce nu s-ar putea și în livingul tău? Nu crezi că o baie așa mică poate arăta ca de revistă? Te invit să te uiți la pozele din articolul amenajare baie. O să fii uimit. Poți uimi, la rândul tău, cu imaginea unui living desprins parcă din paginile unei astfel de reviste, oricât de mic ar părea. Uite 3 reguli de bază de care trebuie să ții cont în amenajarea unui living mic pentru rezultate remarcabile!
Mai puțin este mai bine
Sună mai bine în engleză – less is more. Cu cât mai puține piese de mobilier, cu cât mai mult spațiu liber, cu atât mai bine. O încăpere aerisită pare întotdeauna mai mare. Una încărcată este percepută ca un corset sau ca un turn care stă să cadă peste tine în orice clipă.
Alege mobila cu cap, nu doar după aspect! Trebuie să fie și frumoasă, dar mai ales funcțională sau chiar multifuncțională. Corpurile foarte mari de mobilier nu au ce căuta în planul tău pentru amenajarea unui living mic. Optează pentru piese compacte, bine compartimentate, care să nu acopere complet pereții (cum erau bibliotecile acelea uriașe de pe vremuri)! Un taburet și o canapea cu spații de depozitare sunt de preferat în locul unora simple. Un fotoliu extensibil, pe care să te relaxezi când citești sau te uiți la filme este mai indicat decât un fotoliu șezlong/divan.
Echilibru, dar fără monotonie cromatică
Culorile neutre și continuitatea lor se pare că sunt cheia în amenajarea tuturor spațiilor mici. Contrastele puternice, culorile prea închise și abundența de culori nu-și au locul aici. Specialiștii spun, iar pozele cu proiectele finalizate o confirmă, că cele mai bune combinații sunt cele cu alb, gri, bej, crem, roz pal, bleu, verde, galben sau violet, toate în nuanțe deschise. Sunt culori care dau liniște, căldură, reflectă lumina și creează iluzia unui spațiu mai generos. Psihologia culorilor nu trebuie ignorată în proiectele de amenajări interioare.
Este bine să asortăm, să avem continuitate, dar până la un punct. Da, un parchet gri combinat cu un covor într-o altă culoare neutră, este o idee bună. Merge și cu niște pereți crem sau albi. Dar dacă vii și cu o canapea bej și cu niște etajere albe, deja este prea mult. Ai nevoie de cel puțin o pată de culoare, de o piesă de rezistență, dacă-ți este teamă să jonglezi mai mult. Cel mai simplu este să alegi un covor colorat. Mergi la materialul despre amenajare living pentru a vedea care este efectul unui astfel de covor și care este culoarea care merge cel mai bine într-o încăpere în care culorile neutre predomină!
Pune-ți amprenta personală
Tendințele și regulile sunt nimic dacă nu sunt trecute prin propriul filtru. Așa cum o ținută vestimentară nu spune mare lucru dacă este copiată dintr-o revistă, fără să simți că ți se potrivește și te reprezintă, nici o camera amenajată doar după reguli și idei inspirate de ici și de colo nu este de dorit. Nu te vei regăsi în ea, nu va transmite nimic celor care îți trec pragul.
Mic sau mare, trebuie să fie livingul vostru, să-i dați o notă personală. Totul, de la mobilier, la textile și elemente decorative trebuie să vă facă pe tine și pe ai tăi să vă simțiți acasă, nu într-o anumită casă, care arată ca cea din revistă, este frumoasă de pozat, dar în care nu vă găsiți locurile, liniștea, confortul.
Pornește de la aceste reguli, fii creativ și pune-ți amprenta personală în acest proiect! Nu ai nevoie de cele mai scumpe piese de mobilier sau decorațiuni. Poți fi propriul tău designer de interior. În definitiv, cine ți-ar putea cunoaște mai bine gusturile și nevoile? Folosește spațiul cât de bine poți, dar nu pe tot! Unele zone, cum ar fi colțurile, nu sunt suficient exploatate. Merg de minune niște polițe suspendate pe colț. Mizează pe cât posibil pe multă lumină naturală și suprafețe transparente!