Plata cu telefonul? Până acum vreun an, nici să nu te fi auzit vorbind despre asta. Abia trecusem de la cash la card. Mă temeam de cardurile contactless ca de Covid. E drept că pe vremea aceea știam mai puține despre telefoane. Ca să dau doar un exemplu, când citeam despre senzorul de proximitate, mă gândeam că e un senzor care detectează când mă aflu într-o zonă cu WiFi sau ceva care are legătură cu Google Maps și mă anunță când mă apropii de o locație. Cei care știți ce e nu aveți decât să râdeți cât vreți. Ceilalți vedeți pagina senzor de proximitate ca să vă lămuriți, cum m-am lămurit și eu. Acum sunt mai informată și, de câteva luni, folosesc exclusiv plata cu telefonul.
Cum se folosește această metodă de plată Este explicat foarte clar în articolul plata cu telefonul. Este aproape ca o plată cu cardul, dar cu mai puține șanse să rămâi fără bani. Este mult până faceți primele plăți, apoi nu veți mai dori să scoateți niciodată cardul din geantă, având în vedere beneficiile pe care le oferă un portofel virtual.
Este rapidă și la îndemână
Plata cu telefonul se face rapid. Nu trebuie decât să apropii telefonul de dispozitivul de plată. La fel de rapid ca și un card contactless și mult mai rapid decât în cazul unui card standard, la care trebuie să aștepți să fie citit și apoi să introduci codul PIN. În plus, telefonul este mereu mai la îndemână decât cardul pe care îl ții într-un portofel. Telefonul îl ai mai mereu în mână sau în buzunar și rar riști să ți-l uiți acasă. Și mai bine pentru cine are de manevrat mai multe carduri! Nu mai scotocești prin portofel în căutarea unuia dintre ele. Le ai pe toate în portofelul electronic de pe telefon.
Este mai sigură
Nu sunt expert în tehnologie, dar înțeleg că riscurile să mă trezesc fără anumite sume de bani în cont sunt mai mici când vorbim de plata cu telefonul. Atunci când introduc datele unui card bancar în aplicația tip wallet, ele sunt salvate, dar nu mai apar ca atare în cont. Sunt criptate, tokenizate, astfel încât un eventual intrus să nu aibă acces la ele. Nu ajung nici măcar la comerciant, din câte înțeleg. Este mult mai safe decât când stai cu cardul în buzunar.
Sigur că rămâne vulnerabilitatea primei utilizări, când introducem datele solicitate, dar pericolul apare doar dacă folosim o rețea wireless publică sau avem un virus în telefon. Eu sunt omul datelor mobile, am antivirus pe telefon, nu accesez nimic din ce mi se pare dubios și îmi iau aplicațiile pentru telefon doar din surse sigure.
Pot plăti inclusiv online
Portofelul virtual nu este folosit doar pentru plăți în magazinele fizice. El poate fi la fel de bine utilizat pentru plăți online, fără a mai fi nevoie să introduci datele bancare la fiecare achiziție sau a avea nevoie de un dispozitiv token. Nu pierzi nici timp și nici nu te simți vulnerabil cu fiecare nouă completare a informațiilor solicitate de majoritatea procesatoarelor de plăți.
Se pare că se pot face inclusiv transferuri bancare foarte ușor din portofelul bancar. Asta încă nu am făcut pentru că… nu am bani de dat. ?
Privind în urmă, la mine cea de acum 5-6 ani, nici mie nu-mi vine să cred cât am evoluat. Mă temeam de cumpărăturile online ca de Bau Bau. Acum cumpăr online pe bandă. Fugeam de plățile cu cardul, apoi am ajuns să stau cu el în mână la orice plată, când am înțeles că el mă scapă de problema lui nu avem să vă dăm rest. Am zis că eu nu o să plătesc niciodată cu telefonul. Azi plătesc cu el peste tot unde se poate. Oare ce mai urmează?