Analizele uzuale de sânge trebuie făcute anual, asta o știm cu toții, sper. Rezultatele ne ajută să vedem evoluția unor afecțiuni pre-existente sau să le diagnosticăm la timp pe cele abia instalate. Sunt analize simple, nu foarte scumpe, ba chiar decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, pentru care nu ai altceva de făcut decât să iei o trimitere de la medic și să te prezinți la un punct de recoltare analize. Din păcate, puțini dintre noi ne facem analizele de sânge la timp și procedăm corect atunci când ajungem la ele. Principala problemă o reprezintă amânarea lor. Dar greșeli fac chiar și cei bine intenționați și dornici să-și evalueze anual starea de sănătate. Care sunt acestea?
Nu-i spui medicului ce te supără
Suntem în faza de completare a biletului de trimitere la analize. Există analize uzuale, în pachetul de bază, și analize suplimentare pe care medicul le poate cere dacă există anumite simptome ale căror cauze trebuie descoperite. La fel, analizele de sânge solicitate diferă de la persoană la persoană, și în funcție de istoricul medical. De exemplu, dacă ești suspect sau deja diagnosticat cu insuficiența cardiacă, sigur ai nevoie de analize mai amănunțite, diferite de cele care se cer în cazul unei persoane cu probleme hepatice.
Nu respecți regula pe nemâncate
Analizele de sânge se fac pe nemâncate. Asta spun medicii. Dar ce omit ei să spună este că pauza alimentară de dinainte de efectuarea unui set de analize trebuie să fie una destul de mare. Dacă mănânci la miezul nopții și te duci la ora 6 la analize, nu procedezi corect. Repausul alimentar trebuie să fie de 12-14 ore pentru a avea rezultate corecte. Valorile colesterolului, trigliceridelor și ale glicemiei pot fi date peste cap dacă această regulă nu este respectată. De asemenea, mestecatul gumei și fumatul pot da modificări. La fel, consumul de alcool în ultimele 48 de ore.
Îți interpretezi singur analizele
Ajutați de Google, mulți pacienți ajung să se creadă medici. Își iau rezultatele analizelor, evită cabinetul medicului, unde ar trebui să mai piardă puțin timp, și se apucă să-și analizeze singuri scorurile obținute. Oricum, pe buletinele de analize, apar încercuite, îngroșate, rezultatele care nu intră în parametrii normali. Dacă nu vezi așa ceva sau diferențele sunt foarte mici față de valorile normale, ești tentat să pui rezultatele analizelor într-un dosar și să le lași acolo. Greșit. Nu ești medic. În funcție de vârstă, sex sau istoric medical, aceleași valori pot fi interpretate diferit. În unele cazuri, chiar și valori cu puțin sub sau peste normal trebuie investigate.
Nu faci investigații suplimentare dacă ți se recomandă
Când medicul descoperă că unele analize nu au ieșit tocmai bine, poate cere refacerea lor sau completarea lor cu alte analize, mai amănunțite. Doar două exemple: glicemia prea mare, care va trebuie măsurată mai des, și valorile crescute ale TGO și TGP, care pot fi indicatori ai unei afecțiuni hepatice, caz în care se vor face analize suplimentare, cum ar fi fosfataza alcalină. Totul, nu pentru disconfortul tău, ci pentru un diagnostic care să ducă la un tratament corect!
Iei medicamente sau suplimente despre care medicul nu știe
Există o mulțime de medicamente și chiar suplimente, aparent inofensive, care pot da modificări importante pe buletinul de analize medicale. Medicul care prescrie analizele și le interpretează trebuie să fie cel care știe ce medicație luați, pentru a putea recomanda întreruperea ei (dacă este cazul) pentru câteva zile sau a ține cont de ea atunci când analizează rezultatele. Poate tu ai deficit de magneziu și analizele ies bune pentru că de o lună iei un supliment cu magneziu. Ce faci după ce termini cura?
Așadar, analizele anuale nu doar că trebuie făcute la timp, dar trebuie făcute și corect. Nu doar de către laborator, ci și cu respectarea unor reguli de aur de către noi, pacienții. Orice greșeală se poate lăsa cu drumuri în plus, diagnostice greșite sau puse prea târziu.