Este la modă să vorbim despre camera bebelușului, dar realitatea este că nu toată lumea are suficient spațiu pentru a oferi o cameră specială noului venit în sânul familiei și, mai ales, că medicii recomandă ca el să doarmă cât mai aproape de mamă în primele luni, pentru evita sindromul morții subite. Așa se face că, în cele mai multe familii, pătuțului nou născutului i se face loc în dormitorul părinților. E de bine că mama va fi mai aproape de bebe, dar e de rău pentru un tată care trebuie să meargă la muncă și se trezește de câte ori plânge cel mic. Momentan, trebuie să vă descurcați așa. Iată câteva sfaturi utile de care ar fi bine să țineți cont, pentru binele tuturor!
Creează un minim de intimitate
Aducerea bebelușului în dormitorul matrimonial și transformarea lui în dormitor comun părinți-bebeluș pune la grea încercare relația de cuplu. Este important ca, deși împărțiți același spațiu, să vă oferiți totuși un minim de intimitate, după primele câteva luni. Ascundeți cumva patul!
Puteți folosi niște perdele mate, o etajeră cu rol separator sau un paravan pliabil cum am văzut la secțiunea accesorii decorative. Nu ocupă mult loc, este modern, ușor de strâns când vine vorba de curățenie și chiar va da un aer aparte încăperii. Să fie un model simplu, fără culori tari și desene încărcate care să distragă atenția copilului și să-l împiedice să adoarmă!
Nu confunda dormitor comun cu pat comun
Nu este bine să lași bebelușul să doarmă în patul matrimonial. Odată ce se obișnuiește așa, va fi foarte greu să-l mai convingi să doarmă în pătuț. Nu este nici foarte sigur pentru el să doarmă în pat cu doi adulți. Dacă, în primele luni, el și mami vor neapărat să fie mai apropiați, soluția ideală o reprezintă un pătuț cu laterala detașabilă, lipit de pat pe partea pe care doarme mama.
Asigură-te că ai salteaua protejată
Toate mămicile își spun că locul bebelușului este în pătuțul lui și aproape toate sfârșesc prin a uita de regula asta în câteva zile. Bebe plânge, mămica este epuizată, așa că uneori ajung amândoi în patul matrimonial. Chiar dacă scutecele pentru bebeluși ne-au scăpat de unele bătăi de cap, rămâne riscul ca salteaua să fie pătată cu lăptic, ceiuț, picături contra colicilor, etc. S-ar putea să folosești patul și pe post de măsuță de schimbat/înfășat.
Odată pătată, salteaua este greu de curățat. Murdărirea ei duce la pierderea garanției și o transformă în oază pentru multe bacterii. Caută printre aceste protecții saltea una impermeabilă și evită problemele!
Fără lumini puternice
Aveți televizor în dormitor? Uitați de el acum, că este și bebe aici. Luminile prea puternice provenite de la el nu sunt deloc benefice pentru cel mic. Îl agită, îi tulbură somnul, dăunează vederii și dăunează dezvoltării creierului. Atenție și la sursele de lumină, să nu fie puternice sau lăsate mereu aprinse! O lumină slabă de veghe este suficientă. Cea mai bună soluție o reprezintă o sursă de lumină cu intensitate reglabilă, cu lumină caldă, galbenă.
Fă liniște
Am stabilit deja că televizorul nu are ce căuta într-un dormitor comun părinți-bebeluș. Am scăpat de lumina și sunetele produse de el. Mai rămâne să ne asigurăm că telefoanele stau pe silențios în această cameră, că ușa nu scârțâie din toate încheieturile și nu se închide sau deschide cu zgomot, dar și că nu se tropăie pe parchet. Covorul sau mocheta rezolvă problema parchetului. Pentru ușă se pot folosi opritoare din cauciuc și o broască silențioasă, magnetică sau cu limba din plastic.
Asigură temperatura potrivită
Obișnuiați să țineți termostatul setat pe o temperatură mai înaltă, fiind un cuplu de friguroși? Pentru o perioadă, va trebui să renunțați la maieu și pantaloni scurți și să purtați șosete în timpul somnului. Pentru bebeluși, temperatura ambientală nu trebuie să fie mai mare de 23-24 de grade Celsius. Unii medici spun că, pe timpul nopții, ar fi bine să mergem chiar spre 19-20 de grade, dar asta mai bine discutați cu pediatrul. Oricum, nu e bine să le fie prea cald.
Dormitorul comun vine cu multe avantaje în primul an de viață al copilului. Mama îl poate supraveghea fără a fi nevoie să se de dea tot timpul jos din pat, este mult mai atentă la nevoile lui și chiar mai liniștită, pe undeva, chiar dacă pe partea de somn s-ar putea ca dormitul în aceeași cameră să fie de fapt în dezavantajul ei. Noul locatar trebuie să se simtă bine în spațiul acesta comun și, în același timp, părinții să se acomodeze la noile condiții. Începutul e greu, dar timpul trece repede și lucrurile devin simple și normale odată cu trecerea lui.