Indiferent ce formă de activitate fizică alegi (pedalat, alergat, fitness, zumba, yoga, etc), ai nevoie de echipament sportiv adecvat. El diferă în funcție de preferințele pentru anumite branduri, în funcție de sex, de tipul de activitate, de natura mediului în care se desfășoară ea și chiar în funcție de material. Care material este mai bun când vine vorba de echipament sportiv? Ce este mai bine să alegi: bumbac sau materiale sintetice?
Pro și contra bumbac
Bumbacul este un material natural despre care știm că permite pielii să respire, este plăcut la atingere, nu prea provoacă alergii și este foarte confortabil. Se curăță ușor și este accesibil ca preț. Dacă asta îți dorești, atunci aceste tricouri Kappa sunt mai mult decât potrivite pentru tine.
Cu toate acestea, bumbacul prezintă și dezavantaje pe care nu le putem ignora, când este purtat în timpul activităților fizice.
În primul rând că se deformează ușor, echipamentul schimbându-și aspectul de la primele purtări. Tricourile se pot lăsa, devenind lălâi, iar pantalonii pot face genunchi inestetici. De aceea, pentru sport sunt de preferat genul acesta de pantaloni de trening, care conțin și fibre sintetice pe lângă bumbac. Nu se deformează. Vor arăta bine și peste trei luni.
Apoi, trebuie precizat că același bumbac absoarbe transpirația, lucru care poate părea bun în primă fază, dar umezeala este menținută, materialul devine greu și rămâne ud pe tine. Te încurcă la mișcări, îl simți lipit de piele și îmbibat în transpirație. Pielea nu mai respiră cum te-ai fi așteptat. Nu sunt senzații tocmai plăcute și termoreglarea se face mai greu.
Cam acestea sunt motivele pentru care majoritatea persoanelor aleg să poarte echipamente sport din materiale sintetice, în detrimentul celor din bumbac. Acum, sigur că depinde și ce sport practici.
Pro și contra materiale sintetice
Am stabilit deja că materialele sintetice (nailon, poliester) sunt mai căutate în cazul hainelor pentru activități sportive. Ele sunt mai ușoare, destul de confortabile, pentru cine nu are probleme cu alergiile, și prezintă marele avantaj că nu rețin umezeala. Practic, un tricou sintetic se usucă mai repede pe tine, nu stă ud, nu te deranjează, iar temperatura corpului se reglează mai ușor.
Un alt motiv pentru care sinteticul bate bumbacul s-ar putea să fie acela că transpiri mai repede în el. Cei care fac sport pentru a slăbi cu siguranță știu asta și îl preferă pentru acest avantaj pe care îl oferă.
Un alt atu, pe care l-am menționat prin comparație și mai sus, este că materialele sintetice se întind la nevoie, dar revin mereu la forma inițială. Nu se deformează și arată ca noi pentru mai mult timp.
Ca și dezavantaje, se pare că sinteticul nu este la fel de plăcut la atingere, ca bumbacul, în primă fază (faza uscată) și poate provoca alergii. În plus, în el se acumulează mai multe bacterii dintre cele responsabile pentru mirosul neplăcut al transpirației. Cu alte cuvinte, poți evita mirosul purtând un tricou din bumbac, dacă natura sportului practicat îți permite.
Ar mai trebui să luăm în calcul și faptul că materialele sintetice nu sunt tocmai eco-friendly. Resursele folosite pentru fabricarea lor nu sunt regenerabile, producția necesită mult consum de energie și un produs din material sintetic nu este deloc biodegradabil.
Cam acestea ar fi lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când ești în căutare de echipament sportiv și nu știi care material este mai bun pentru activitatea pe care ai de gând să o desfășori. Alegerea depinde de nevoile și așteptările tale. Vrei să fii eco-responsabil și ferit de reacții alergice și eczeme, mergi pe varianta bumbac! Vrei mai multă libertate de mișcare și mai puțină umezeală reținută, sintetic să fie! Poți miza pe un echipament mixt (tricou bumbac cu pantaloni de trening din poliester) sau te poți orienta spre un material hibrid, care să conțină în proporții egale sau aproape egale bumbac și material sintetic. Așa te poți bucura de beneficiile ambelor tipuri de materiale.